Bernisse

 

Bernisse was een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 12.384 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en had een oppervlakte van 68,47 km² (waarvan 12,35 km² water). De gemeente maakte deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Sinds 1 januari 2015 is de gemeente opgegaan in de nieuwe gemeente Nissewaard.
De dorpen van deze gemeente waren Abbenbroek (gemeentehuis), Biert, GeervlietHeenvliet, Oudenhoorn, Simonshaven en Zuidland.
De gemeente Bernisse ontstond op 1 januari 1980 door samenvoeging van de gemeenten Abbenbroek, Oudenhoorn en Zuidland en delen van de gemeenten Geervliet (inclusief Simonshaven) en Heenvliet. De gemeente ontleent haar naam aan de voormalige rivier de Bernisse, die de gemeente doorsnijdt. In het gemeentewapen wordt dit water gesymboliseerd door de blauwe paal in een zilveren vlak. In 2012 deed de gemeenteraad het verzoek te fuseren met de gemeente Spijkenisse. Na een moeilijke stemming in de gemeenteraad werd uiteindelijk besloten om per 1 januari 2015 samen te gaan met Spijkenisse. De nieuwe gemeente kreeg de naam Nissewaard. Op 19 november 2014 werden in beide oude gemeenten gemeenteraadsverkiezingen gehouden voor de nieuwe gemeente Nissewaard.Hoewel Oudenhoorn ook deel ging uitmaken van de nieuwe samenstelling werden vanwege de grote hoeveelheid kritiek op de samenvoegingsplannen vanuit het overgrote deel van de bewoners van deze plaats besprekingen gevoerd tussen de gemeente Bernisse en de gemeente Hellevoetsluis over het aansluiten van Oudenhoorn met Hellevoetsluis.
Centraal gelegen is het recreatiegebied Bernisse, een water tussen het Spui en het voedingskanaal van het Brielse Meer dat vroeger de scheiding tussen de eilanden Voorneen Putten vormde. Rond 1970 worden de eerste plannen gemaakt vanuit Openbaar Lichaam Rijnmond om langs en rondom het oude riviertje de Bernisse een recreatiegebied aan te leggen, met als doel om de inwoners van de Rijnmond-regio ontspanning te kunnen bieden in de vorm van recreatie en natuur. Hierbij wordt het oude riviertje flink verbreed en verdiept. Ruim tien jaar later was het merendeel van het project gerealiseerd.Het gebied is ruim 300 hectare groot, is gevormd door diverse plassen waarin en waarop gevist, gesurft, gezwommen en gevaren kan worden. Motorbootvaart is niet toegestaan. Er zijn speciale strandjes, trailerhellingen en aanlegsteigers gemaakt. Voor vogelliefhebbers is dit een prachtig gebied.

Wapen van Bernisse (1981 – 2014)

Het wapen van Bernisse is op 9 december 1981 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Bernisse toegekend naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1980, waarbij Abbenbroek, Oudenhoorn en Zuidland en delen van de gemeenten Geervliet(inclusief Simonshaven) en Heenvliet werden samengevoegd tot één nieuwe gemeente. Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente samen met Spijkenisseopging in de nieuw gevormde gemeente Nissewaard. De leeuw van Voorne en de kruisjes van Putten zijn in het wapen van Nissewaard opgenomen.

Het bleek niet mogelijk om de oude wapens op een goede wijze samen te voegen. Er is voor gekozen om de wapens van Voorne en Putten in het nieuwe wapen op te nemen, tegenover het symbool van de rivier Bernisse, die de voormalige eilanden Voorne en Putten vroeger scheidde. Deze paal kwam ook voor in de wapens van Geervliet en Zuidland. Het voorstel van de raad was om in het bovenste deel van het wapen de leeuw van Voorne en de kruisjes van Putten op te nemen in en in het onderste deel een paal voor de Bernisse. De gemeenteraad koos echter voor een verticaal gedeeld wapen. De broek van Abbenbroek, de hoorn van Oudenhoorn en de leeuw van Heenvliet kwamen niet meer terug.
De beschrijving van het wapen is als volgt: “Gedeeld : I doorsneden a in goud een omgewende aanziende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, b gedwarsbalkt van 6 stukken, azuur en goud, de balken van azuur beladen met 4,3 en 2 schuinkruisjes van zilver, II in zilver een paal van azuur. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”
De heraldische kleuren in de schilden zijn: goud (geel), keel (rood), azuur (blauw) en zilver (wit). Met “omgewend” bedoelt men dat de leeuw naar links gericht is (vanuit de persoon achter het schild gezien). Gebruikelijk is dat de heraldische stukken naar rechts (voor de toeschouwer naar links) zijn gericht.

http://johnooms.nl/gemeenten/

  facebook        

© 28 januari 2018