Aarlanderveen

Het dorp Aarlanderveen in 1793, Nederlandsche Stad- en Dorp- Beschrijver.

 

Gemeente Aarlanderveen in 1865, door J. Kuyper. 2750 inwoners.

Aarlanderveen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, behorend tot de gemeente Alphen aan den Rijn. Het ligt ca. 5 km ten oosten van Alphen aan den Rijn. Het dorp telt 1.200 inwoners (2019).

Aarlanderveen wordt voor het eerst vermeld als heerlijkheid op het verlovingscontract van Floris IV van Holland en Machteld van Brabant (14e eeuw). Het dorp komt door de eeuwen heen in het bezit van verschillende adellijke families, waaronder Van Outshoorn en Van IJsselstein. Aan het begin van de Renaissance in 1584 of 1593 komt Aarlanderveen in het bezit van veldmaarschalk Ernst van Mansveld of Von Mandelsloh. Het helmteken van zijn familie was een snoerloze hoorn met daarboven een zilveren doodshoofd en twee gekruiste zwaarden. Dit helmteken werd het heerlijkheidswapen en later het gemeentewapen. Recenter werd dit wapen, nu Aarlanderveen sedert 1918 behoort tot de gemeente Alphen aan den Rijn, ook nog gevoerd door het waterschap de Zuid- en Noordeinderpolder tussen 1972 en 1990. In 1990 ging het waterschap bij een fusie op in het Waterschap De Aarlanden, dat nog steeds ruim het gebied van de voormalige gemeente omvat.
Het gebied rondom het dorp is een natuurrijk cultuurlandschap dat rijk is aan weidevogels als kieviten, grutto’s en tureluurs. Ook zijn er veel bloemrijke slootkanten met onder andere moerasrolklaver, egelboterbloem, water- en akkermunt, koekoeksbloem en kale jonker.

Wapen van Aarlanderveen (1819 – 1918)

Het wapen van Aarlanderveen was het wapen van de Zuid-Hollandse gemeente Aarlanderveen. Het wapen werd in gebruik bevestigd op 28 september 1819 en het bleef in gebruik tot 1918, het jaar dat de gemeente deel ging uitmaken van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Van Mandersloo (in het Duits Von Mandelsloh). De familie voerde een wapen dat bestond uit een zilveren hoorn, boven het schild stond een hoorn met daarop een doodshoofd als zijnde het helmteken. In het wapen van Aarlanderveen zijn twee zwaarden achter de schedel geplaatst, in het familiewapen gaan de zwaarden echter door de ogen van de schedel. Ook nadat de heerlijkheid Aarlanderveen niet langer onder de familie Van Mandersloo viel, bleef het wapen in gebruik. Het wapen werd op 28 september 1819 bevestigd in gebruik door de nieuw opgerichte gemeente, opvolger van de heerlijkheid. Na opheffing van de gemeente in 1918 bleef een vergelijkbaar wapen in gebruik bij het waterschap Zuid- en Noordeinderpolder. Van het wapen zijn versies bekend met en zonder onderkaak.
De officiële beschrijving (blazoenering) luidt:Het schild is geheel rood van kleur. De voorstelling bestaat uit een zilveren schedel met daarachter twee gekruiste zwaarden. De handvatten van de zwaarden zijn naar beneden gekeerd. Dit stuk is in de bovenkant van het schild geplaatst, eronder een zilveren posthoorn. De posthoorn is in de punt, of schildvoet, van het schild geplaatst.
Uit:

 

Voorouders van mij uit Aarlanderveen:
 • Gerrit Jansz Roest
  Geboren circa 1697 te Rotterdam. Overleden 1758 Aarlanderveen. Zoon van Jan Ariens Roest en Marijtje Gerritse van Oosten. Hij was 1e gehuwd met Grietje Sijmonse Ouwendijk. Overleden in augustus 1728. Hij was 2e gehuwd op 3 april 1729 te Zwammerdam met Neeltje Weselenburg.
 • Cornelis Willemse Verduijn, geboren 3 oktober 1733 te Stolwijk,  overleden op 23 maart 1812 te Aarlanderveen. Zoon van Willem Corneliszoon Verduijn en van Cornelia Gerritsdr de Heer.  Woonde tot 1783 te Stolwijk, daarna woonde hij op de Hofstede Duynlust te Aarlanderveen aan de lage zijde van de Rijn, Zuideinde polder.
  Hij was gehuwd met:
 • Annigje Leenderts van der Neut
  Zij is geboren in 1732 te Haastrecht, gedoopt op 2 november 1732 aldaar. Overleden op 18 november 1807 te Aarlanderveen. Dochter van Leendert Claasz van der Neut en Neeltje Cornelisdr Cock.
 • Aeltje Vergunst
  Geboren 10 maart 1737 te Sluipwijk. Overleden 11 januari 1771 te Aarlanderveen. Dochter van Jan Cornelisse Vergans en Aeltie Crijne Swartendijk.
  Zij was gehuwd met Claas Gerritsz Roest.
 • Neeltje Verduijn, geboren 3 april 1811 te Aarlanderveen. Dochter van Jan Verduijn en Antje Verburg.
  Zij was op gehuwd ‎op 8 april 1832 te Aarlanderveen met Dirk van den Akker.
 • Anna Sijmonsdr, geboren rond 1600 te Aarlanderveen. Zij was gehuwd met Willem Gijsbertsz van Leeuwen.

 

 

Terug naar: Dorpen en Steden

  facebook          

© 22 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 24 mei 2020