Heenvliet

Het dorp Heenvliet in 1793, de Nederlandsche Stad- en Dorp- Beschrijver

Gemeente Heenvliet in 1867, door J. Kuyper. 1100 inwoners.

Heenvliet is een dorp met stadsrechten in de Zuid-Hollandse gemeente Nissewaard op Voorne-Putten. De plaats telde per 1 januari 2020 2.500 inwoners en per 1 juli 2011 1063 woningen.

Heenvliet verkreeg stadsrechten in 1469. In de plaats staat de historische ruïne van kasteel Ravesteyn, ofwel kasteel Heenvliet.

Het marktplein is in oude staat bewaard gebleven.

Heenvliet is een plaats met een lange geschiedenis. De geschiedenis van de plaats gaat terug tot ver voor 1469, toen het plaatsje stadsrechten kreeg. Kasteel Heenvliet werd gebouwd omstreeks 1250, het bestond toen voornamelijk uit een opvallend zware donjon.
De eerste houten versterking werd hier vermoedelijk al rond het jaar 1100 gebouwd. Het kasteel ligt in het gedeelte van Heenvliet dat een beschermd dorpsgezicht is. Tevens zijn verschillende delen van het kasteelcomplex rijksmonumenten.
In 1254 vermaakte Hendrik van Voorne de heerlijkheid ‘Heenvliet’ aan zijn broer Hugo, die zich als eerste ‘heer van Heenvliet’ mocht noemen. Deze bouwde hier een kasteel in steen.
Het hoofdgedeelte bestond uit een voor de 13e eeuw zeer zwaar uitgevoerde donjon met vier hoektorens die op een hoogte was gebouwd waaromheen een gracht was gegraven. Deze had zowel een militaire als een woonfunctie. De toegangspoort werd beschermd met een valhek. In de 14e en in de 15e eeuw werd het kasteel uitgebreid met delen die een meer comfortabele bewoning mogelijk maakten.

In de kerker van de donjon heeft Angelus Merula (1487-1557) gevangengezeten. Deze pastoor van Heenvliet was vanwege zijn ‘ketterse’ leringen door de inquisitie opgepakt en uiteindelijk veroordeeld tot de brandstapel. Een moeilijke tijd maakte het stadje ook mee in 1572 toen rondzwervende watergeuzen na de verovering van Den Briel de omtrek onveilig maakten en het kasteel vernielden.

In de zeventiende eeuw werd het kasteel gekocht door de hofmeester en diplomaat Johan Polyander van den Kerckhove (1594-1660), die in binnen- en buitenland ‘(heer van) Heenvliet’ werd genoemd. Hij maakte van het huis een paleis van voorname allure.

Tot de jaren 60 van de 20e eeuw behoorde ook de buurtschap Nieuwesluis tot het Heenvlietse grondgebied. Deze buurtschap viel echter ten prooi aan de drang tot uitbreiding van het Rotterdamse havengebied. Ondanks enig verzet van de bevolking moest het verdwijnen voor de oprukkende industrie, net als het natuurgebied De Beer en het dorpje Blankenburg, dat tegenover Nieuwesluis was gelegen op het eiland Rozenburg.

De gemeente Heenvliet, die was ingesteld op 1 januari 1812, werd op 1 januari 1980 opgeheven. Heenvliet werd toen een onderdeel van de nieuw ingestelde gemeente Bernisse. Bernisse en Spijkenisse gingen op 1 januari 2015 op in de nieuw ingestelde gemeente Nissewaard.

Wapen van Heenvliet (1816 -1979)

Het wapen van Heenvliet werd op 24 juli 1816 aan de Zuid-Hollandse gemeente Heenvliet in gebruik bevestigd. De gemeente is op 1 januari 1980 opgegaan in de gemeente Bernisse. Het wapen van Heenvliet is daardoor komen te vervallen. Uit het wapen zijn geen elementen opgenomen in het wapen van Bernisse. Sinds 1 januari 2015 valt het gebied onder de gemeente Nissewaard.
De blazoenering van het wapen luidde als volgt:”Van keel beladen met een klimmende leeuw van zilver.” Op een rood veld staat een witte klimmende leeuw. De heraldische kleuren zijn zilver (wit) en keel (rood).

Wapen Hugo van Heenvliet

Heenvliet is omstreeks 1250 ontstaan rond Slot Heenvliet, dat voor de graven van Holland van strategisch belang was. Heenvliet wordt in 1229 als heerlijkheid verheven door de heer van Voorne. De eerste heren noemen zich Van Heenvliet, zij waren een tak van de Heren van Voorne. De Van Heenvliets voerden als wapen een blauw genagelde en getongde aanziende zilveren leeuw op een veld van keel (rood). Deze aanziende leeuw is in de loop der eeuwen een klimmende leeuw geworden, die al in de zeventiende eeuw als heerlijkheidswapen bekend was.

 

Uit:

 

Voorouders van mij uit Heenvliet:

  • Bartholomeus van Voorne van Naaldwijk
    Geboren 1170. Waarschijnlijk is hij tussen 1215 en 1220 overleden. Zoon van Dirk I van Voorne en een dochter van Unarch van Nadelwick, Heer van Naaldwijk. Hij bewoonde het Kasteel Ravesteyn te Heenvliet. Hij was gehuwd met Halewijne van Egmond.
  • Truitje Cornelisse Landmeter
    Geboren in 1618 in Heenvliet. Dochter van Cornelis Jansz Landmeter en Annetje Michiels.
    Zij was op 2 november 1636 te Simonshaven getrouwd met Jan Goverts Schuddebeurs. Geboren rond 1600 in Simonshaven.
  • Cornelis Jacobsz de Raet
    Geboren 1 september 1670 te Oud-Beijerland, overleden 1733 te Hekelingen. Schepen van Heenvliet. Zoon van Jacob Willemsz de Raet en Neeltje Witte van Dijk (Vrijlant). Hij was 1e gehuwd met Maria van der Gijp. Na het overlijden van Maria trouwde Cornelis 2e met Neeltje Cornelisse Kruijthof.
  • Bastiaan Cornelisz de Raet
    Geboren 1 januari 1703 te Heenvliet, overleden 15 augustus 1782 te Hekelingen. Schepen van Hekelingen en Vrieslant.
    Zoon van Cornelis Jacobsz de Raet en Maria van der Gijp.
    Hij was 1e gehuwd met Grietje Jans Vermaat. Hij was 2e gehuwd met Maaiken Pleunen Pruimstraat

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook       

© vrijdag 20 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 17 mei 2020