Het geboortejaar van
Claes Hendrickx van Driel
Claes Hendrickx van Driel is geboren rond 1510.
Overzichten van de jaren 1509, 1510 en 1511.
1509
MDIX
- februari
- 2 – Zeeslag bij Diu: Francisco de Almeida verslaat een moslimvloot. Portugal wordt de heersende zeemacht in de Indische Oceaan. Zie ook: Portugees-Turkse Oorlog
april
- 21 – Hendrik VII (52), koning van Engeland (1485-1509)
- mei
- 14 – Slag bij Agnadello. Lodewijk XII verslaat de republiek Venetië, en bezorgt daarmee de Liga van Kamerijk de overwinning in de Oorlog van de Liga van Kamerijk.
- juni
- 11 – Hendrik VIII van Engeland trouwt met Catharina van Aragon.
- 16 – Filips van Nassau-Idstein (59), Duits edelman
- 24 – Hendrik VIII wordt gekroond tot koning van Engeland.
- juli
- 6 – Adolf III van Nassau-Wiesbaden (67) overleden, Duits edelman. Hij was graaf van Nassau-Wiesbaden, een deel van het graafschap Nassau. Hij werd in 1481 keizerlijk stadhouder van het graafschap Zutphen, en was tussen 1489 en 1492 stadhouder van het hertogdom Gelre en het graafschap Zutphen. In 1501 en sinds 1509 was hij kamerrechter bij het Rijkskamergerecht. Hij stamt uit de Walramse Linie van het Huis Nassau.
- 10 – Johannes Calvijn (Jean Cauvin)geboren, Frans-Zwitsers kerkhervormer. Hij was een Frans–Zwitserse christelijke theoloog tijdens de reformatie, naar wie een protestants-christelijke stroming, het calvinisme, is genoemd.
- 17 – De Venetianen heroveren Padua, dat de Fransen gedurende de nasleep van de Slag bij Agnadello hebben ingenomen.
- 25 juli – Filips II van Nassau-Saarbrücken geboren, Duits edelman. Hij stamt uit het Huis Nassau-Saarbrücken, een zijtak van de Walramse Linie van het Huis Nassau.
- augustus
- augustus – Alexander II van Imeretië valt Kartlië binnen.
- september
- 14 – Een zware aardbeving treft Constantinopel.
- 15 tot 30 – Beleg van Padua: Keizer Maximiliaan I belegert vergeefs het Venetiaanse leger in Padua.
- 25 – Huwelijk van Francesco Maria della Rovere en Eleonora Gonzaga
- 26 – Tweede Cosmas- en Damianusvloed. Overstromingen in Zeeland, Holland en Groningen.
- december
- 24 – Met de ondertekening van een akte komt er officieel een einde aan de Hoekse en Kabeljauwse Twisten.
- zonder datum
- de Spanjaarden veroveren Oran.
- Eerste Portugese expeditie naar het schiereiland Malakka.
- Begin van de Spaanse kolonisatie van Jamaica.
- Sebastian Cabot keert terug van een ontdekkingsreis op zoek naar de Noordwestelijke Doorvaart.
- Huwelijk van Karel IV van Alençon en Margaretha van Valois.
onbekende datum
- Jan van Leiden geboren. Noord-Nederlands wederdopersleider. Hij was een rondtrekkende Nederlandse prediker van de wederdopers en een van de leiders, later (zelfbenoemd) koning, van het kortstondige wederdoperse koninkrijk in Münster (tijdens de Anabaptistische opstand aldaar).
Het doperrijk van Jan van Leiden kwam op 25 juni 1535 ten einde, toen de troepen van de bisschop en de landgraaf van Hessen dankzij verraad Münster innamen. Pas na harde straatgevechten werden de wederdopers verslagen. Jan van Leiden werd gevangengenomen en een zestal maanden als “circusbeer” door het omliggende land gevoerd. Op 22 januari 1536 werd hij met Berend Knipperdolling en Berend Krechting op het schavot gemarteld en geëxecuteerd. Hun lichamen werden in ijzeren kooien opgehangen aan de toren van de Lambertikerk in Münster. - Maximiliaan van Egmont geboren. Noord-Nederlands edelman. Hij was graaf van Buren en van Leerdam en heer van IJsselstein, Jaarsveld en Sint-Maartensdijk. Ook was hij heer van Cranendonck en Eindhoven. Hij was een zoon van Floris van Egmont en Margaretha van Glymes-Bergen. Vanaf 1540 was hij voor keizer Karel V en sinds 1543 voor koning Filips II van Spanje stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Hij werd in 1528 aangesteld als een van de voogden voor Lamoraal van Egmont nadat diens vader Jan IV van Egmont overleden was. Hij werd in 1531 gekozen als ridder in de Orde van het Gulden Vlies.
Maximiliaan trouwde in 1531 met Françoise de Lannoy (1513-1562). Zij kregen een dochter:
Anna van Egmont, die later de eerste echtgenote werd van Willem van Oranje.
1510
MDX
februari
- 4 – Karel van Gelre, die het Oversticht is binnengevallen, begint het Beleg van Oldenzaal.
maart
- 25 – Oldenzaal geeft zich over.
april
- 14 – Bisschop Frederik van Baden en Floris van Egmont beginnen een tegenbeleg van Oldenzaal.
mei
- 2 – Frederik van Baden herovert Oldenzaal.
juli
- 24 – De Spaanse Habsburgers veroveren Tripolitanië in Noord-Afrika.
augustus
- 17 – De Engelse staatslieden Edmund Dudley en Richard Empson worden terechtgesteld op beschuldiging van verraad.
zonder datum
- De Portugezen onder Afonso d’Albuquerque veroveren Goa, en maken het tot hoofdstad van de Portugese bezittingen in Azië.
- Vasili III van Moskou annexeert Pskov bij Moskovië.
- Einde van de Salpeteroorlog. De Tarasken verliezen van een verbond van steden onder leiding van Colima.
- Nombre de Dios op de landengte van Panama, de eerste Spaanse nederzetting op het vasteland van Amerika, wordt gesticht door Diego de Nicuesa.
- Alfonso I d’Este, hertogdom van Ferrara en Modena, wordt geëxcommuniceerd. Het pauselijk leger onder Lorenzo II de’ Medici neemt zijn gebieden in.
- In Brandenburg wordt een proces wegens hostieschending gevoerd dat zal leiden tot massale uitzetting van de Joden.
- Oud-Breskenspolder wordt ingedijkt.
onbekende datum
- Karel van Berlaymont (Charles de Berlaymont) geboren. Hij was een vooraanstaand edelman in de Zuidelijke Nederlanden. Hij was raadsman van Margaretha van Parma en was tijdens de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog overwegend Spaansgezind.
In 1553 werd hij stadhouder van Namen. Verder was hij erfschenker van Henegouwen, ridder in de Orde van het Gulden Vlies (1556), opperjachtmeester van Brabant, Vlaanderen en Namen, lid van de Raad van State, voorzitter van de Raad van Financiën en soeverein-baljuw van het graafschap Namen. In 1567 werd hij lid van de gevreesde Raad van Beroerten. In 1574 werd Berlaymont verheven tot graafschap. - Cornelis van der Goude geboren, Noord-Nederlands schilder (overleden na 1552).
- Joost van Hardenbroek geboren, Noord-Nederlands edelman en bestuurder. Joost was een telg uit de familie Van Hardenbroek. Zij vader Gijsbert was heer van Hardenbroek en rentmeester-generaal van de bisschop van Utrecht.
- Van Hardenbroek werd in 1528 boven de gewone ridderschap gesteld om Karel V te ontvangen. Hij was tussen 1537 en 1549 lid van de ridderschap van Utrecht. Na het overlijden van zijn vader werd Joost in 1532 beleend met kasteel Hardenbroek.
- Maarten van Horne geboren was een edelman, de zoon van vader Maximiliaan van Horne, baron van Gaasbeek, heer van Houtkerke, heer van Heeze, en heer van Geldrop en moeder Barbara van Montfoort. Hij verkocht de heerlijkheid Geldrop in 1552 aan zijn neef Hendrik van Merode, maar kreeg deze in zijn sterfjaar terug (overleden in 1570).
- Bernard van Merode geboren, Zuid-Nederlands edelman. Hij was heer van Rummen, heer van Ramsdonk en, door zijn huwelijk, eigenaar van het aldaar gelegen kasteel van Houtem, thans in Kapelle-op-den-Bos. Hij maakte deel uit van het Eedverbond der Edelen en behoorde tot de delegatie die in 1566 het tweede Smeekschrift der Edelen aan landvoogdes Margaretha van Parma overhandigde. Na de komst van Alva werd hij in 1568 veroordeeld door de Raad van Beroerten en verloor hij zijn bezittingen. Hij vluchtte met zijn gezin naar Keulen.
1511
MDXI
- januari
- 16 – De Sint-Antoniusvloed richt verwoesting aan in Oost-Friesland.
- april
- 9-2-juli Şahkulu-opstand: Shia-opstand in Anatolië.
- 21 – Begin van het Beleg van IJsselstein. De stad Utrecht, gesteund door Karel van Gelre, belegert de stad IJsselstein.
- mei
- 16 – Een groep opstandige kardinalen roept via een brief Paus Julius II op zich te komen verantwoorden tijdens een concilie in Pisa, gepland voor 1 september.
- 23 – De Fransen onder Gian Giacomo Trivulzio nemen Ravenna in.
- juni
- 1 – Een ontzettingsleger onder Floris van Egmont bereikt IJsselstein; de meeste Utrechters zijn echter al vertrokken.
- juni – Paus Julius II sticht de Heilige Liga met Spanje en het Heilige Roomse Rijk tegen Frankrijk.
- augustus
- 8 – In de bul Pontifex Romanus vormt Julius II de eerste bisdommen in de Nieuwe Wereld, in Santo Domingo, Concepción de La Vega en San Juan.
- 24 – De Portugezen onder Afonso de Albuquerque veroveren Malakka.
- 26 – De steden Utrecht en IJsselstein sluiten vrede.
- oktober
- 7 tot 7 november – Beleg van Venlo: Margaretha van Oostenrijk belegert vergeefs de (Gelderse) tad Venlo.
- 24 – Zes kardinalen, onder wie Bernardino López de Carvajal worden geëxcommuniceerd door paus Julius II wegens het organiseren van het Concilie van Pisa.
- november
- 1 – Begin van het Concilie van Pisa, bijeengeroepen door Lodewijk XII met de bedoeling paus Julius II af te zetten. De paus reageert met excommunicaties.
- 5 – De deelnemers aan het Concilie van Pisa worden gedwongen de stad te verlaten. In Milaan wordt Bernardino López de Carvajal door het concilie tot tegenpaus uitgeroepen.
- 17 – Verdrag van Westminster: Hendrik VIII van Engeland en Ferdinand van Aragon sluiten een verdrag tegen Frankrijk. Engeland treedt toe tot de Heilige Liga.
- december
- 21 – Op de vierde Adventzondag houdt de Dominicaan Montesino een bevlogen preek tegen slavernij en slavenhandel.
- zonder datum
- De Spanjaarden onder Diego Velázquez de Cuéllar veroveren Cuba. Hij bouwt een villa in Baracoa.
- Een Portugees gezantschap onder Duarte Fernandes bezoekt Ayutthaya, vermoedelijk de eerste Europeanen in het land.
- Zweden neemt Novgorod in, en zal het 7 jaar in zijn bezit houden.
- De Taino komen in opstand tegen de Spanjaarden.
- Albrecht, de nieuwe grootmeester van de Duitse Orde, weigert de leeneed aan Polen af te leggen.
- Gonzalo Guerrero en Gerónimo de Aguilar lijden schipbreuk op Yucatán en worden de eerste Spaanse inwoners van Mexico.
- Een ernstige aardbeving treft Slovenië.
- Ulrich van Württemberg huwt Sabina van Beieren.
- Maria van Gulik en Berg huwt Johan III van Kleef.
- Het kasteel van Oijen wordt gesloopt.
Bronnen:
1509 – Wikiwand
1510 – Wikiwand
1511 – Wikiwand
Terug naar:
Genealogie van Driel (IV)
Geboortejaren Van Driel