Nassaudag Breda 2019

Deel 1

Op 2e Pinksterdag, 10 juni 2019 waren wij bij het Kasteel van Breda, waar de Nassau’s tussen 1403 en 1568 verbleven.
In 2019 stond de Nassaudag in het teken van René van Châlon, de eerste Prins van Oranje-Nassau (1519-1544).

Kasteel van Breda

René van Châlon, 500 jaar geleden geboren op 5 februari 1519 op het kasteel van Breda.
Hij sneuvelde te  Saint-Dizier op 18 juli 1544. René was graaf van Nassau en Vianden, heer van Breda en de Lek van 1519 tot 1540, en heer van Corroy, Frasne en Chênemont van 1540 tot zijn dood.
Hij was stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht en vanaf 1543 ook van Gelre en Zutphen. Vanaf 1530 was hij prins van Oranje.

Hij was een zoon van graaf Hendrik III van Nassau-Breda en Claudia van Chalon. In 1530 erfde hij van zijn kinderloos gestorven oom Filibert van Châlon (1502-1530), het soevereine en in naam onafhankelijke vorstendom Orange (Oranje) en een groot aantal bezittingen in het vrijgraafschap Bourgondië (Franche-Comté) en de Dauphiné. René is de eerste Nassau die zich prins van Oranje mocht noemen en door bezit van dit prinsdom een soevereine vorst was. Het belang van het bezit van de stad Orange was groot, alhoewel ze in zijn tijd amper drieduizend inwoners telde. Als prins was hij aan niemand onderdanig en in principe de gelijke van de Franse koning en de Duitse keizer, Hij was niet ondergeschikt aan de paus alhoewel die regeerde over het nabijgelegen graafschap Venaissin.

Wapen van Oranje-Nassau met wapenspreuk: “Je maintiendrai”, aan de poort van het Kasteel van Breda

Vanaf die tijd noemde hij zich “van Châlon”. Hij nam ook het devies van de familie “Je maintiendrai Châlon” over, dat hij later wijzigde in “Je maintiendrai Nassau“. De Nederlandse wapenspreukJe maintiendrai is hiervan afkomstig.

Anna van Lotharingen

René van Châlon

René van Châlon huwde op 20 augustus 1540 in Bar-le-Duc met Anna van Lotharingen (1522–1568).
Zij kregen een dochtertje, Maria, dat slechts drie weken oud werd. Verder bleef het huwelijk kinderloos.

 

In dienst van keizer Karel V sneuvelde René van Châlon tijdens het beleg van Saint-Dizier in 1544. Hij werd bijgezet in een grafkelder in de Grote Kerk te Breda. In de kerk Saint-Étienne te Bar-le-Duc is zijn grafmonument opgericht.

René van Châlon werd, krachtens zijn kort voor zijn dood opgestelde testament, opgevolgd door zijn 10-jarige neefje Willem, die daarmee ook de titel prins van Oranje van hem erfde.
Deze Willem, zoon van Willem de Rijke van Nassau en Juliana van Stolberg, werd later bekend als Willem van Oranje.

Bron: Wikipedia – René van Châlon

 

    

Op 2e Pinksterdag 10 juni 2019  kwam de cast van House of Wax met “René van Châlon” en zijn gevolg op het Kasteel van Breda. Het decor was het Middeleeuwse leven. Er waren o.a. riddergevechten, riddertournooien en Middeleeuwse ambachten te zien.
Ook andere attracties waren er te zien.
Beleef het mee!

 

  

  

  

  
Voor de riddergevechten werden de ridders gezegend door de kardinaal.

  

  

  

  

  

  

  

    

  

  

  

  

  

  

    

  

    

  

    

  

  

 

  

 

  

Helaas is de hoofdrolspeler Cor Vermeulen overleden:

Cor Vermeulen

Vervolg:

Nassaudag Breda 2019

  facebook       

© 15 juni 2019