Het jaartal 1774

Het geboortejaar van Neeltje Anker

Jaaroverzicht van 1774

1774
MDCCLXXIV

mei
 • 8 – Samenstand van vier planeten en de maan aan de ochtendhemel, die voor de Friese wolkammer Eise Eisinga aanleiding vormt voor de bouw van zijn planetarium.
 • 20 – Het Britse Lagerhuis neemt drie wetten aan om de kolonie Massachusetts te straffen voor de Boston Tea Party. De gekozen bestuursraad wordt vervangen door een benoemde, de Britse bestuursambtenaren worden onttrokken aan de justitie van Massachusetts en de haven van Boston wordt gesloten voor de koopvaardij.
juli
 • 3 – Neeltje Dirkse Anker gedoopt te Stolwijk.
  Dochter van Dirk Willemszn Ancker  en Marrigje Prins.
  Neeltje kreeg dochter Johanna uit een onbekende relatie.
  Neeltje is overleden op 18 maart 1808 te Stolwijk.
 • 3 – Een tornado richt in Frankfurt grote schade aan. In enkele minuten zijn 36 huizen ingestort, worden 100 jaar oude vruchtbomen uit de grond gerukt, en zijn er dodelijke slachtoffers. ‘De oudste lieden kunnen zich een dergelyk weer niet herinneren’.
 • 7 – De bankier Abraham van Ketwich opent de inschrijving op ’s werelds eerste beleggingsfonds: Eendragt maakt Magt.
 • 21 – Het Verdrag van Küçük Kaynarca beëindigt de Russisch-Turkse Oorlog (1768-1774). Bepalingen: de onafhankelijkheid van het Krimkanaat (dat vervolgens in 1783 door Rusland wordt geannexeerd), Russische gebiedsuitbreiding, vrije doorvaart voor Russische koopvaardijschepen in de Zwarte Zee, de Bosporus en de Dardanellen. Rusland krijgt de status van “Beschermer van de Orthodoxie”, dat wil zeggen dat het bescherming biedt aan de orthodoxe christenen die in het Ottomaanse Rijk wonen.

 

augustus
 • 10 – De eerste krant in Suriname verschijnt: De Weeklyksche Woensdaagsche Surinaamse Courant.
september
december
 • 6 – De Groninger boer Geert Reinders schrijft een brief aan stadhouder Willem V over zijn bevindingen met de vaccinatie van kalveren tegen veepest.
zonder datum
Bronnen:
1774 – Wikipedia

Terug naar:
Geboortejaren Anker – JohnOoms.nl
Genealogie Anker – JohnOoms.nl

     facebook    

© 21 mei 2024