Graven van Joigny

Uit het Huis Joinville

Joinville is een voormalige heerlijkheid, later vorstendom en thans een plaats in het Franse departement Haute-Marne in de regio Grand Est.
De bouw van de burcht Joinville in 1027 door Stefanus van Vaux, ligt aan de oorsprong van het vorstendom. In de middeleeuwen behoorden de heren van Joinville tot de belangrijkste van de Champagnestreek. Onder Frans van Guise werd Joinville in 1552 door Hendrik II verheven tot vorstendom. Sinds Steven van Vaux heeft Joinville steeds een heer of vrouwe gehad.

Uit: Wikipedia – Joinville

 

1. Stefanus van Vaux
Geboren rond 1000, overleden rond 1060) was van 1027 tot aan zijn dood de eerste heer van Joinville. Hij was de stamvader van het huis Joinville.

Stefanus was afkomstig uit Vaux-sur-Urbain, aan de Maas in het huidige departement Haute-Marne.

Hij had de reputatie van een bijzonder strijdlustige oorlogsvoerder die samen met de graven van Brienne, aan wie hij verwant was, rooftochten in de regio te plegen. Hij raakte in het bezit van de Abdij van Saint-Urbain en deelde de inkomsten van de Abdij van Montier-en-Der met de graven van Brienne. In 1018 werd hij door de bisschop van Toul geëxcommuniceerd nadat hij de monniken van Saint-Blin beroofd had.

Met de hulp van zijn schoonvader, graaf Engelbert II van Brienne, bouwde Stefanus de burcht van Joinville, van waaruit hij ongenadig de kloosters en abdijen in de omgeving beroofde. Nadat hij ondanks de vraag van koning Robert II van Frankrijk slechts een klein deel van de beroofde kerkelijke goederen teruggaf, dreigde zelfs paus Leo IX in te grijpen. In 1027 liet Robert II Stefanus arresteren om de door hem onterecht toegeëigende goederen van de Abdij van Montier-en-Der terug te vorderen.
Hij was gehuwd met een dochter van Engelbert II van Brienne
Zoon:

 • Godfried I van Joinville
Uit: Wikipedia – Stefanus van Vaux

 

2. Godfried I van Joinville
Overleden in 1080. Hij was van 1060 tot aan zijn dood heer van Joinville. Hij behoorde tot het huis Joinville.
Godfried was de zoon van Stefanus van Vaux, de eerste heer van Joinville, en diens onbekend gebleven echtgenote, een dochter van graaf Engelbert II van Brienne. Rond 1060 volgde hij zijn vader op als heer van Joinville. Hij wordt ook beschouwd als graaf van Joigny, maar het is niet honderd procent zeker of hij deze functie daadwerkelijk uitoefende.

Rond 1055 viel hij het graafschap Bolenois binnen, dat toen in handen was van de heren van Sexfontaines. Bij een veldslag werd Godfried echter verslagen en gevangengenomen, terwijl zijn zoon Hilduin sneuvelde. Net als zijn vader pleegde hij in de Champagnestreek rooftochten om kerkelijke goederen te veroveren, waardoor hij door paus Leo IX bedreigd werd met excommunicatie. Op het einde van zijn leven gaf hij echter grote delen van de veroverde bezittingen en eigendommen terug aan de oorspronkelijke eigenaars.
Godfried I van Joinville overleed rond 1080 en werd opgevolgd door zijn zoon Godfried II van Joinville.
Godfried was gehuwd met Blanche, dochter van graaf Arnulf van Reynel.
Ze kregen volgende kinderen:

 • Hilduin (overleden rond 1055)
 • Godfried II (overleden in 1096), heer van Joinville (Volgt 3)
 • Reinoud (overleden na 1096), mogelijk dezelfde persoon als graaf Reinoud II van Joigny
 • Stefanus (overleden in 1124), abt van de benedictijnenabdij in Bèze

 

Uit: Wikipedia – Godfried I van Joinville

 

3. Godfried II van Joinville
Overleden in 1096. Hij was van 1080 tot aan zijn dood heer van Joinville. Hij behoorde tot het huis Joinville. Godfried II was de oudste zoon van heer Godfried I van Joinville en diens echtgenote Blanche, dochter van graaf Arnulf van Reynel. Na het overlijden van zijn vader in 1080 werd hij heer van Joinville. Hij wordt ook genoemd als graaf van Joigny, maar het is niet duidelijk of hij deze functie ook uitoefende.

Net als zijn vader en grootvader had Godfried de gewoonte om op een ongenadige manier kerkgoederen te bemachtigen, vaak door afpersing. Onder zijn regering kwam er een steeds grotere toenadering met de graven van Champagne, die optraden als bemiddelaar in conflicten tussen Godfried II en de abten van verschillende kloosters in Champagne.
Godfried was gehuwd met Hoderine, dochter van heer Jocelin I van Courtenay. Ze kregen volgende kinderen:

 • Godfried, overleed voor zijn vader
 • Reinoud III van Joigny
 • Rogier (overleden rond 1128), heer van Joinville
 • Hedwig (overleden na 1141), huwde met Gobert I van Aspremont
 • Laura, abdis
Uit: Wikipedia – Godfried II van Joinville

 

Joigny was een graafschap en thans een Frans stadje in de buurt van Auxerre (Bourgondië). Tussen 996 en 999 liet Reinout van Sens een vesting bouwen in Joigny, aan de grens van zijn graafschap. Sinds de 11de eeuw was het de hoofdplaats van een graafschap.

Uit: Wikipedia – Graafschap Joigny

 

4. Reinoud III van Joigny
Overleden in 1150. Hij was de tweede zoon van Godfried II van Joinville en Hodierna van Courtenay. Hij volgde zijn vader op als graaf van Joigny.
Reinoud was 1e gehuwd met Wandalmode van Beaujeu, dochter van Humbert II van Beaujeu.
Hij was 2e gehuwd met Alix, dochter van Stefanus van Blois en Adela van Normandië.
Zijn kinderen waren:

 • Gwijde
 • Reinoud IV
 • Elvida, abdis van Saint-Julien in Auxerre
Uit: Wikipedia – Reinoud III van Joigny


5. Reinoud IV van Joigny
Geboren 1120/1130, overleden in  1179. Hij was van 1154 tot aan zijn dood graaf van Joigny. Hij behoorde tot het huis Joinville.
Reinoud IV was de zoon van graaf Reinoud III van Joigny, waarschijnlijk uit diens tweede huwelijk met Alix, dochter van graaf Stefanus II van Blois.
In 1147 begeleidde hij koning Lodewijk VII van Frankrijk bij de Tweede Kruistocht naar Palestina. Rond 1150 keerde hij terug naar Joigny. Ongeveer vier jaar later, rond 1154, volgde Reinoud IV zijn vader op als graaf van Joigny.
Hij was gehuwd met Adele van Nevers. Geboren circa 1122. Dochter van Willem II van Nevers (Zie Graven van Nevers nr. 4b) en Adelheid van Bourbon-Lancy.
Kinderen:

 • Agnes van Joigny (Vrouwe van Ramerupt)  ± 1145 – …. (Volgt Marenteel Elisabeth van Mortagne nr. 5)
 • Gaucher I van Joigny  ± 1155 – ….
 • Willem I van Joigny  1161-1221
Uit: Wikipedia – Reinoud IV van Joigny

 

Terug naar:

Graven van Joigny – JohnOoms.nl

 

 

 

 

  facebook       

© 19 september 2021