Berkenwoude

 

Berkenwoude in 1866, door J. Kuijper. 350 inwoners

Berkenwoude (dialect: Perkouw) is een dorp in de gemeente Krimpenerwaard, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 1635 inwoners (2012).

Berkenwoude dankt zijn naam aan het lage moeraswoud dat in de Krimpenerwaard groeide voor de ontginning die in de 11e eeuw begon. In 1326 wordt er voor het eerst gesproken over Berkenwoude, dat toen nog Bercou werd genoemd. Het ligt in een veenweidegebied bij het Loetbos aan het veenriviertje de Loet. Op 1 januari 1985 werd Berkenwoude samen met de gemeente Ammerstol toegevoegd aan de gemeente Bergambacht.Tot en met 31 december 2014 was Berkenwoude onderdeel van de gemeente Bergambacht. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Krimpenerwaard.

Wapen Gemeente Berkenwoude

Het wapen van Berkenwoude werd op 22 oktober 1928 per Koninklijk Besluit aan de Zuid-Hollandse gemeente Berkenwoude toegekend. Het wapen bleef tot 1985 in gebruik, dat jaar ging de gemeente op in de gemeente Bergambacht. Uit het wapen van Berkenwoude, en dat van Zuidbroek, werden de drie wassenaars opgenomen in het nieuwe wapen van Bergambacht.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“In zilver een dubbelstaartige leeuw van sabel, gekroond van goud, getongd en genageld van keel, in de schildhoeken vergezeld van drie wassende manen van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.

Wapen Heren van Polanen

Wapen Heren van de Lecke

Het wapen is zilver van kleur met daarop een zwarte leeuw, met twee staarten, en op zijn hoofd een gouden kroon van drie bladeren. De tong en nagels zijn rood. Bovenin rechts en links en onder de leeuw staan zwarte wassende manen met de punten naar boven gericht. Op het schild een gravenkroon.
Het wapen is samengesteld uit de wapens van de geslachten Van Polanen en Van der Leck, respectievelijk de wassenaars en de leeuw. Van Polanen is een tak van het geslacht Van Wassenaar, daardoor voerde deze tak ook wassenaars als wapen. Folpert van der Leck zegelde als eerste met een zegel met daarop de leeuw. Dit zegel bleef ook na het uitsterven van het geslacht in gebruik als heerlijkheidswapen van de heerlijkheid Van de Lek. Hierdoor kreeg ook de familie Van Nassau la Lecq het wapen in hun familiewapen.

Bron: Wikipedia – Berkenwoude

Voorouders in Berkenwoude van mij waren:
Van Dam (1535), De Jong (1696), Blanken (1740), Den Hartog (1767) en Verdoold (1797).

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook        

© maandag 26 oktober 2017