Wroetende varkens

 

 

Roodbonte Husumer-varkens – © JohnOoms.nl

 

Op dinsdag 22 oktober 2019 reden wij bij Garminge (Drenthe) langs een aardappelveld en wij zagen daar varkens aardappels wroeten.

Dat waren dus akkervarkens, die in dit geval werden ingezet om de aardappels te wroeten en te eten en tevens woelen zij het land om.
Deze levende machientjes vervangen dan echte machines. Wel zo milieuvriendelijk!
Deze natuurlijke ‘landschap beheerders’ zorgen voor een verhoogde vruchtbaarheid van de grond en voorkomen dat onkruid gaat woekeren. Daarnaast hebben varkens het ook naar hun zin op natte percelen waardoor een niet te rooien oogst een nuttige bestemming krijgt.

De akkervarkens die wij zagen, waren roodbonte Husumer-varkens.

Het roodbonte Husumer-varken behoort tot één van de zeldzaamste varkensrassen. De zeldzame Husumer is een bijzondere verschijning door de grote witte band over het rode lijf. Ze waren vroeger erg populair in Denemarken vanwege de vergelijking met de rood-witte Deense vlag. Het is een vrij groot en robuust ras met hangende oren.
Vanwege de lichte huid onder de witte band op hun lijf moeten er voldoende modderpoelen in de zomer aanwezig zijn, zodat ze zich tegen de zon kunnen beschermen.

 

Bronvermelding: Akkervarken.nl

 

Varia

  facebook       

© 27 oktober 2019