Marenteel Dirk III van Holland

De oudst bekende voormoeder in deze Marenteel van mijn voorvader Dirk III van Holland (982 – 1039) is Adelheid van Parijs (853 – 901).

Adelheid van Parijs

1. Adelheid van Parijs
Geboren in 853, overleden te Laon op 10 november 901. Zij was een dochter van paltsgraaf Adalhard van Parijs (Volgt Graven van Parijs nr. 4b). De naam van haar moeder is niet bekend.
Zij werd in februari 875 de tweede echtgenote van koning Lodewijk II “de Stamelaar” van West-Francië. Zoon van keizer Karel de Kale (Zie Stamreeks Karel de Grote nr. 3) en van Ermentrudis van Orléans (Zie Graven van Orléans nr. 5).
Het huwelijk werd niet door de kerk erkend. Ze is de moeder van koning Karel III “de Eenvoudige”.
Lodewijk trouwde onder dwang van zijn vader koning Karel de Kale met Adelheid. Hij moest hiervoor zijn eerste vrouw Ansgardis van Bourgondië verstoten, met wie hij al drie kinderen had. De kerk beschouwde het huwelijk met Adelheid daarom als ongeldig. Bij de kroning van Lodewijk in 878 weigerde de paus om Adelheid te kronen.
Toen Lodewijk in 879 stierf was Adelheid zwanger; haar zoon Karel werd vijf maanden na de dood van zijn vader geboren. Zijn recht op de troon was omstreden en de twee zoons uit het eerste huwelijk van Lodewijk, Karloman III en Lodewijk III, bestegen eerst de troon. Zij regeerden echter maar kort en stierven zonder erfgenamen. In 897 werd Adelheids zoon alsnog gekroond tot koning Karel III van West-Francië.
Adelheid stierf in 901. Zij is begraven bij haar man, in het klooster van Notre-Dame te Compiègne.
Kinderen van Adelheid en Lodewijk:

 

2. Irmentrudis van Frankrijk
Geboren omstreeks 875, geboren rond 910. Dochter van Lodewijk II (de Stamelaar), koning van West-Francië. Haar moeder was Adelheid van Parijs.
Zij werd de derde vrouw Reginar I van de Darnau. Geboren rond 850, overleden in 916. Zoon van Giselbert van de Darnau en Irmingard der Karolingen (dochter van keizer Lotharius I der Franken). Hiervoor was Reginar al eerder getrouwd geweest met 1e Hersent der Franken en 2e met Alberada van Kleef.

Dochter van Irmentrud en Reginar:
  • Kundegonde van Frankrijk (Volgt 3)

 

3. Kundegonde van Frankrijk
Geboren rond 890, overleden rond 940. Dochter van Reginar I van de Darnau en Irmentrudis van Frankrijk.
Zij was 1e gehuwd met Wiegerich van Lotharingen. Geboren rond 880, overleden circa 921. Zoon van Odakar V “de Grote”  van de Bliesgouw en de Ardennengouw.
Kinderen van Kunegonde en Wiegerich:
  • Luitgard van Lotharingen  ± 905 – ± 975 (Volgt 4)
  • Hildegard van Westerburg  ± 910 – ± 970
  • Gozelo van Bidgau van Neder-Lotharingen  ± 911 – 943
  • Friedrich I van Opper-Lotharingen  ± 912 – 978 
  • Siegfried I van Luxemburg  ± 915 – 998 (Volgt Graven van Luxemburg nr. 1)

Kundegonde huwde 2e met Richwin van Verdun. Geboren rond 890, overleden omstreeks 925. Zoon van Giselbert I van Maasgouw.
Richwin onthoofdde zijn onbekende eerste vrouw (dochter van Enguerrand en Friderada) wegens onkuisheid, en hertrouwde met Kunigonde. Richwin werd vermoord door ene Boso, zoon van Richard.
Kinderen van Kundegonde en Richwin:

  • Ermengarde van Verdun  ± 920 – ± 981 Zij huwde met Robert I van Namen (Volgt Graven van Namen nr. 2).

 

4. Luitgard van Lotharingen
Geboren omstreeks 915, overleden rond 960. Dochter van Wigerik van Lotharingen en Kunigunde der Franken.
Ze was gehuwd met  graaf Eberhard IV van de Nordgau, graaf van de Elzasser Nordgau.
Kinderen:

  • Hedwig van Nordgau  (Volgt 5)
  • Hugo III Raucus van Nordgau van Egisheim 938 – 986

 

5. Hedwig van Nordgau
Geboren in 937, overleden op 13 december na 993. Dochter van graaf Eberhard IV van de Nordgau en Luitgard van Lotharingen.
Zij was gehuwd met Siegfried van Luxemburg. Geboren 922, overleden 15 augustus 998. Zoon van Wigerik van Lotharingen en Kunigunde der Franken. Dan zou Siegfried haar oom zijn geweest. Hij was de eerste graaf van Luxemburg (Zie Graven van Luxemburg nr. 1).
Siegfried en Hedwig hadden de volgende kinderen:

  • Hendrik, graaf van Luxemburg en hertog van Beieren
  • Lutgardis van Luxemburg (Volgt 6)
  • Siegfried
  • Frederik, vader van de latere graven Hendrik II en Giselbert (Volgt Graven van Luxemburg nr. 2)
  • Diederik, bisschop van Metz
  • Kunigunde (ovl. Kaufungen, 3 maart 1033), echtgenote van keizer Hendrik II, begraven in de kathedraal van Bamberg
  • Alberada
  • Giselbert, gesneuveld te Pavia, 18 mei 1004.
  • Adalbero, aartsbisschop van Trier
  • Eva, getrouwd met graaf Gerard van de Elzas
  • Ermentrude, abdis

 

Wapen van Luxemburg

6. Lutgardis van Luxemburg
Geboren rond 960 – 14 september na 1005. Zij was een dochter van Siegfried van Luxemburg en Hedwig van Nordgau.
Zij huwde in 980 met Arnulf van Gent. Zoon van graaf Dirk II (Zie Graven van Holland nr. 2) en Hildegard van Vlaanderen (Zie Graven van Vlaanderen nr. 4a).
Lutgardis trad na de dood van haar man op als regent voor haar minderjarige kinderen. Zij schonk voor het zielenheil van haar gemaal het bezit Rugge aan de Sint Pietersabdij te Gent op 20 september 993. Zij riep de hulp van in van haar zwager, koning Hendrik II, die in het voorjaar van 1005 de West-Friezen met een vloot aanviel (“om haar woede te kalmeren” zoals Thietmar van Merseburg vermeldt). In juni 1005 verzoende zij zich vervolgens met de opstandige West-Friezen door toedoen van Hendrik. Lutgardis is begraven in de Sint-Adelbertabdij te Egmond.
Kinderen van Lutgardis en Arnulf:

  • Dirk III van Holland, (Volgt 7)
  • Siegfried van Holland   985-1030, die huwde met Thetburga
  • Adelina van Holland   ± 995 – ± 1045   (Volgt Graven van Holland nr. 11.4)
  • Walbert van Gent, burggraaf van Gent  ± 970 – ± 1030 (Volgt Burggraven van Gent nr. 1)

 

Dirk III van Holland

7. Graaf Dirk III
Geboren circa 982, overleden op 27 mei 1039. Bijgenaamd Hierosolymita (“Jeruzalemganger”).
Hij was een Friese graaf (comes Fresonum).  Hij was van 993 tot 1039 graaf van het latere graafschap Holland en kortstondig graaf van Gent.

Dirk III was de oudste zoon van graaf Arnulf van Gent (Zie Graven van Holland nr. 3) en diens echtgenote Lutgardis van Luxemburg, dochter van Siegfried van Luxemburg (Zie Graven van Luxemburg nr. 1) en Hedwig van Nordgau (haar jongere zus Cunegonde van Luxemburg was getrouwd met de Rooms-Duitse koning Hendrik II).
Toen zijn vader Arnulf in 993 sneuvelde, was Dirk III nog te jong om het bestuur op zich te nemen, waarop zijn moeder Lutgardis van Luxemburg deze taken waarnam. In 1005 was Dirk oud genoeg om zelfstandig het graafschap te besturen, maar maakte nog steeds dankbaar gebruik van de goede connecties van zijn moeder. Zij riep de hulp in van haar zwager, de Duitse koning Hendrik II, om een Friese opstand te onderdrukken. De koning vertrok vanuit Utrecht per schip met een leger naar Friesland en bracht de aanvallen tot staan.
Tijdens zijn graafschap wist Dirk zijn gebied uit te breiden richting het oosten. Lees hier meer...
Na het overlijden van Dirk III op 27 mei 1039, ging zijn vrouw terug naar Saksen, waar zij op 31 maart 1044 overleed. Dirk III is begraven in de Abdij van Egmond. Othilde werd begraven in Quedlinburg.
Dirk III’s vrouw was Othelhilde (ca. 985 – Quedlinburg, 9 maart 1043/44). Over haar afkomst bestaat geen zekerheid. Als zij een dochter van hertog Bernhard I van Saksen was, dan trouwde haar zoon Floris met zijn volle nicht. Als vader wordt ook wel Bernard I van Brandenburg, de markgraaf van de Noordmark, genoemd.
Uit het huwelijk van Dirk met Othelhilde werden vier kinderen geboren:

  • Dirk IV was een Friese graaf. Vanaf 1039 volgde hij zijn vader Dirk III op als graaf over de gebieden die later bekend zouden staan als het graafschap Holland. Hij sneuvelde nabij Dordrecht op 13 januari 1049. Dirk was nog jong, ongehuwd en kinderloos. Hij werd opgevolgd door zijn broer Floris I.
  • Floris I (Volgt Graven van Holland nr. 5)
  • Bertrada, die trouwde met Diederik II van Katlenburg
  • Swanhilde, die trouwde met Emmo van Loon (Zie Graven van Loon nr. 1)
  • Hedwig, die trouwde met Diederik van Este van Wachtendonck (Zie Heren van Wachtendonck nr.5)

  facebook       

© 31 maart 2019