Kasteel Oud-Poelgeest

Op zondag 25 april 2021, tijdens één van onze ritjes kwamen we in Oegstgeest, waar ook het kasteel van Oud-Poelgeest is.

Kasteel Oud-Poelgeest met Max op de voorgrond

Kasteel Oud-Poelgeest is gelegen in Oegstgeest ten noordwesten van Leiden. Het kasteel ontstond kort na 1300 als een versterkt huis in een gebied ‘omzoomd door moerassen en poelen’. Het kasteel ligt op een landgoed van ruim 10 ha. met loofbos, vijver en waterlopen waarop ook een koetshuis uit de 19e eeuw, een kapel, een tuinmanswoning en een waterput te vinden zijn. Het kasteel is rond 1640 opgebouwd in de huidige stijl en heeft vele eigenaren gekend.

 

Een beroemde bewoner van het kasteel was de Leidse professor Herman Boerhaave rond 1725. Hij plantte bijzondere bomen en gewassen aan op het landgoed en legde er een kruidentuin aan. De uivormige torens dateren van de negentiende eeuw.

 

 

 


Koetshuis Oud-Poelgeest

In 1940 kwam het kasteel in handen van de gemeente Oegstgeest. Het beheer van het landgoed, het kasteel, het koetshuis en de overige op het terrein gelegen monumenten is door de gemeente in 1988 toevertrouwd aan de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest. In 2013 is aan deze stichting de culturele ANBI status toegekend.

De ambachtsheerlijkheden Oegstgeest en Poelgeest die al in de tiende eeuw worden genoemd, werden in 1399 verenigd, omdat zij door de achteruitgang van de bevolking hun belasting aan de graaf van Holland niet meer konden voldoen.

Wapen Heren Van Poelgeest        Wikipedia

Van Poelgeest was een middeleeuws adellijk geslacht dat veel landelijk grondbezit had in het Rijnland gebied. Zo hadden ze het bezit van Poelgeest, Heerlijkheid Hoogmade, Jacobswoude, Koudekerk aan den Rijn en de Hoge heerlijkheid Zuid-Polsbroek. Ze verkregen door de jaren heen meerdere grondgebieden maar er werd ook veel verloren, mede door de Hoekse en Kabeljauwse twisten waarbij de Van Poelgeesten verwoede Hoeken waren.

Later gingen ze zich “Van Hoogmade” noemen omdat Poelgeest aan anderen toeviel. Het geslacht bestond vanaf 1252 tot aan 1678.

 

 

Een dochter van Dirk I van Poelgeest, Bartraet van Poelgeest was mijn voormoeder, die getrouwd was met mijn voorvader Dirk II van Alkemade.

Een kleindochter van Dirk II van Poelgeest, was Aleid van Poelgeest. Zij was een dochter van Jan van Poelgeest en Aleid Gerbrantsdr van Beest.
Aleid van Poelgeest was de maîtresse van de graaf van Holland, Albrecht van Beieren, toen zij op jeugdige leeftijd samen met de meesterknaap (een hoge hoffunctionaris) Willem Cuser op  22 september 1392 in Den Haag door Hoekse edelen werd vermoord. Waarom Aleid vermoord werd, is niet met zekerheid te zeggen, maar het meest waarschijnlijk is dat de moord is begaan door gepasseerde erfgenamen van het leengoed Ter Hoecke bij Rijswijk.

Uit:
Wikipedia – Kasteel Oud-Poelgeest
Wikipedia – Heren van Poelgeest
Wikipedia – Aleid van Poelgeest
© foto’s John Ooms.nl

 

Terug naar:

Kastelen

  facebook       

© 25 april 2021