William “News” Carver

 

William Carver                                      Foto: Publiek Domein Wikipedia

William “News” Carver
Geboren op 12 september 1868, overleden op 2 april 1901.
Hij was een Amerikaanse outlaw en lid van Butch Cassidy’s Wild Bunch tijdens de laatste jaren van het Amerikaanse Oude Westen . Zijn bijnaam “News” werd hem gegeven omdat hij het leuk vond om zijn naam te zien in krantenverhalen over de prestaties van zijn bende. Hij werd in 1901 in een hinderlaag gelokt en gedood door afgevaardigden van de sheriff.

Carver werd geboren in Coryell County, Texas , in 1868. Hij werkte enige tijd als cowboy op de “Half Circle Six Ranch” in Tom Green County , voordat hij naar het westen trok naar Wyoming en Utah . Hij ontmoette en trouwde met Viana E. Byler, de tante van de toekomstige vrouwelijke outlaw Laura Bullion . Byler stierf minder dan zes maanden na hun huwelijk aan koorts en Carver werd een outlaw. Hij kreeg een relatie met de  vrouwelijke outlaw Josie Bassett, zus van Ann Bassett, en later met Byler’s nichtje, Bullion, minder dan een jaar na de dood van zijn vrouw. In 1896 reed hij met de “Black Jack” Ketchum- bende, nam deel aan talloze overvallen in New Mexico en raakte bevriend met de outlaw Ben Kilpatrick .

The Wild Bunch. Carver staat links op de achterste rij; Fort Worth, Texas, 1900   Foto: Publiek Domein Wikipedia

Na een mislukte overval vluchtte hij naar ” Robbers Roost ” in Utah, waar hij zich aansloot met Cassidy’s Wild Bunch.
Hij kreeg de bijnaam “Nieuws” omdat hij zogenaamd graag zijn naam zag in krantenverhalen over de heldendaden van de bende. Hij zou gedurende die tijd een nauwe relatie met Josie Bassett onderhouden. Begin 1900 had Carver een relatie met een prostituee genaamd Lille Davis, die hij had ontmoet in het bordeel van Fannie Porters in San Antonio, een plaats die wordt bezocht door leden van de Wild Bunch-bende. Dit leidde tot wrijving tussen hem en Bullion, die op haar beurt een romantische betrekking had met Kilpatrick. Binnen een jaar waren Carver en Bullion opnieuw bij elkaar, en Cassidy was van plan nog een grote overval te plegen. De bende ging naar het noorden van Wyoming.

Op 29 augustus 1900 beroofden Carver, Kid Curry, Cassidy en de Sundance Kid een Union Pacific- trein in de buurt van Tipton, Wyoming , met een opname van meer dan $ 30.000. De bende ging uit elkaar om achtervolgingen moeilijk te maken en en Carver vluchtte naar het zuiden. Carver was later betrokken bij de diefstal van een “Great Northern” trein in de buurt van Wagner, Montana .

Hij werd in de nacht van 2 april 1901 in Sonora, Texas , doodgeschoten in Jack Owens ‘Bakery door Sheriff ES “Lige” Briant en zijn deputy’s.  Met geweren getrokken bij binnenkomst probeerden ze Carver en George Kilpatrick te arresteren op verdenking van de moord op Oliver Thornton in Concho County. Kilpatrick maakte een onhandige beweging en Carver kreeg zijn niet uit de holster voordat hij zes keer werd neergeschoten. Voordat hij stierf,  mompelde hij: “Die game, boys!” Kilpatrick bleef in leven en pleitte Carver later vrij van de moord. Later werd gedacht dat Harvey “Kid Curry” Logan verantwoordelijk was voor de moord op Thornton.

De grafsteen van Will Carver heeft alleen de datum waarop hij is vermoord…

 

Uit: Wikipedia – William Carver

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

© 20 juli 2020,    laatst bijgewerkt op  3 maart 2023