De beginjaren van Adam Adriaensz Oom
Overzicht van de jaren 1575 t/m 1580
1575
februari
- 8 – Leiden krijgt een universiteit, de eerste van Nederland. Willem van Oranje betuigt hiermee zijn erkentelijkheid aan de Leidenaren, die het beleg door de Spanjaarden hebben weerstaan (Leids Ontzet, 1574).
- juni
- 4 – In Dordrecht wordt de Hollands-Zeeuwse Unie gesloten. De Staten van beide gewesten gaan samenwerken op militair, religieus en fiscaal gebied. Ook de Gelderse steden Zaltbommel en Buren sluiten zich aan. Zo ontstaat de romp van de latere Noord-Nederlandse Unie.
- 12 – Willem van Oranje trouwt met Charlotte van Bourbon.
- 28 – Troepen van Don Requesens belegeren Buren.
- juli
- 11 – De Staten van Holland en van Zeeland kiezen Willem van Oranje tot stadhouder.
- augustus
- 7 – Oudewater wordt door een Spaans Leger ingenomen, tijdens een slag die bekendstaat als de Oudewaterse Moord.
- september
- 8 – Aanvang van het Beleg van Woerden door het Spaanse leger.
- september – De Mondragon voert een landing uit op Schouwen, maar wordt op weg naar Zierikzee opgehouden bij fort Bommenede.
- oktober
- 25 – Het Spaanse leger sluit het Beleg van Bommenede af met een bestorming en vangt aan met het Beleg van Zierikzee.
december
- 18 – Michelagnolo Galilei geboren. Hij was een Italiaans componist en luitspeler (overleden 1631)
- zonder datum
- De Spaanse landvoogd Luis de Requesens besluit dat het nieuwe jaar officieel op 1 januari begint.
- In Venetië breekt de pest uit. De epidemie zal twee jaar duren.
- Anthonis Mor van Dashorst overleden. Hij was een Nederlands kunstschilder
1576
januari
- 1 – In de Spaanse Nederlanden voert landvoogd Requesens de algemene jaarstijl in waarbij het nieuwe jaar telkens op 1 januari start. Voordien werden verschillende jaarstijlen naast elkaar gebruikt waarbij het jaar begon op Kerstmis of Pasen.
- februari
- 21 – Na ruim drie weken komt een einde aan het Beleg van Krimpen aan de Lek.
- maart
- 1 – Langvoogd Requesens overlijdt onverwacht. Muiterij in Zierikzee.
- 31 – Louise Juliana van Oranje-Nassau geboren. Dochter van Willem van Oranje en Charlotte van Bourbon.
- april
- 16 – Willem van Oranje ondertekent de “akte van redemptie”, volgens welke geen boom meer mag worden gekapt in het Haagse Bos, en dit nooit mag worden verkocht.
- mei
- 9 – Mislukte Aanval op Muiden door een Geuzenvloot.
- 14 – Bouw schans Soltecampe aan de Lauwerszee als bolwerk van de Spaanse troepen.
- 27 – Lodewijk van Boisot (46), verdrinkt tijdens een poging om te ontkomen aan de Spanjaarden
- juli
- 19 – Twee raadsheren van het Hof van Friesland leggen de eerste steen voor de Stenen Man, een monumentale grenspaal tussen twee stukken van de zeewering tussen Makkum en Het Bildt.
- 25 – Plundering van Aalst door muitende soldaten uit het Leger van Vlaanderen.
- 29 – Val van Zierikzee na Spaans beleg olv. Mondragón.
augustus
- 27 – Titiaan overleden (86/88). Hij was een Italiaans schilder.
- september
- 4 – De gevangenname van de Raad van State in Brussel is een staatsgreep aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
- 10 – De Spanjaarden breken het Beleg van Woerden af na ruim een jaar.
- 14 – Muitende Spaanse troepen brengen zware verliezen toe aan een Staats leger dat hen tracht tegen te houden in de Slag bij Vissenaken. De streek is voor tien jaar onbewoonbaar geworden.
- 15 – Het Beleg van het Spanjaardenkasteel te Gent begint.
- oktober
- 15 – Hertog Julius van Brunswijk-Wolfenbüttel opent plechtig de Academia Julia, de eerste protestantse universiteit van Duitsland. De academie in Helmstedt moet de geestelijkheid opleiden volgens de lutheraanse kerkorde.
- 23 – Door onvoorzichtigheid van ingekwartierde soldaten brak in de nacht van 22 op 23 oktober in Haarlem een grote stadsbrand uit. De brand ontstond in een brouwerij op het Slepershoofd. Aangewakkerd een noordoostenwind breidde het vuur zich uit in westelijke richting door de stad en worden 449 huizen verwoest.
- november
- 4 – Gewelddadige plundering van Antwerpen door muitende Spaanse soldaten. De gebeurtenis staat bekend als de Spaanse Furie.
- 4 – Jan II van de Werve (54) overleden, heer van Hovorst, van Vierseldijk en van Boechout
- De Vlaamse stadhouder Jan van Croÿ treedt op tegen de muiterij in de Spaanse gelederen, en belegert daarbij het Spanjaardenkasteel in Gent.
- 8 – Ondertekening van de Pacificatie van Gent, de onderlinge vrede tussen de noordelijke en zuidelijke gewesten van de Nederlanden, ook bekend als de zg. Eerste Unie, in januari 1577 bekrachtigd door de Staten-Generaal te Brussel.
- 9 – Het Beleg van het Spanjaardenkasteel te Gent loopt ten einde.
- 23 tot 25 – De stadhouder van de noordelijke gewesten, Gaspard de Robles, en de Spaansgezinde regenten van Groningen, worden door de Waalse troepen in de stad gearresteerd.
- december
- 15 – Zwolle sluit zich aan bij de Pacificatie van Gent.
- zonder datum
- Muiterij in Aalst.
- Oprichting Admiraliteit van de Maze te Rotterdam.
- Rudolf II volgt zijn vader keizer Maximiliaan II op. De erudiete Rudolf haalt de astronomen Tycho Brahe en Johannes Kepler naar Praag.
1577
januari
- 7 – Ratificatie van de Pacificatie van Gent, de onderlinge vrede tussen de noordelijke en zuidelijke gewesten van de Nederlanden, ook bekend als de zogenaamde Eerste Unie door de Staten-Generaal te Brussel.
- februari
- 11 – De graaf van Bossu verslaat met Utrechtse burgervendels de Utrechtse Vredenburg na een zeven weeks beleg tijdens het beleg van Vredenburg.
- 12 – Don Juan van Oostenrijk vaardigt het Eeuwig Edict uit in Marche-en-Famenne. De Spaanse troepen zullen worden teruggeroepen en de Staten zullen zelf het katholicisme handhaven.
- 17 – August van Saksen-Lauenburg geboren. Hertog van Saksen-Lauenburg (1619-1656) (overleden 1656)
- februari – De nieuwe stadhouder van de noordelijke gewesten, Rennenberg, verleent de Groningers toestemming om de citadel te slopen. De stadswal wordt hersteld.
- maart
- 15 – Het Waalse garnizoen verlaat de stad Groningen, waarna onder de bevolking wordt feestgevierd. Daarbij brandt de top van de Martinitoren af.
- 26 – Elisabeth van Oranje, gravin van Nassau (overleden 1642)
- april
- 6 – Filips II ondertekent de Unie van Brussel, een vredesverdrag van alle Nederlandse gewesten, na onderhandelingen tussen Willem van Oranje en aartshertog Matthias van Oostenrijk, die door de Zuidelijke Nederlanden als hun landvoogd benoemd was.
- mei
- 2 – Utrechtse burgers beginnen, Trijn van de Leemput voorop, de gehate Vredenburg af te breken.
- 10 – Don Juan van Oostenrijk houdt zijn plechtige intrede in Brussel.
- juli
- 20 In Venetië wordt een processie gehouden als dank voor het einde van de pestepidemie. Deze processie wordt een jaarlijkse traditie.
- 24 – Don Juan valt de stad Namen aan, waarmee een einde komt aan de Unie van Brussel. Na deze aanval erkennen de gewesten niet langer Don Juan als hun landvoogd en vragen ze Matthias van Oostenrijk zijn plaats in te nemen.
- augustus
- 2 – Inname van de Citadel van Antwerpen door Filips de Zoete namens Willem van Oranje.
- september
- 1 – Begonnen wordt met de afbraak van kasteel Gendt.
- 11 – De 81-jarige Sebastiano Veniero, overwinnaar bij Lepanto, wordt gekozen tot doge van Venetië.
- 13 – Fréderic Perrenot neemt Bergen op Zoom in.
- 20 – Filips, hertog van Aarschot, wordt door de Staten-Generaal benoemd tot stadhouder van Vlaanderen. Dit is echter een doorn in het oog van onder andere de calvinistische Gentse bourgeoisie.
- oktober
- 9 – De Staten van Utrecht erkennen Willem van Oranje als stadhouder.
- 15 – Filips II krijgt de pauselijke machtiging van Gregorius XIII om de leden van de Orde van het Gulden Vlies voortaan eigenmachtig te benoemen. Daarmee komt een einde aan het recht van coöptatie door de vliesridders. .
- 28 – Radicale calvinisten grijpen de macht in Gent en stichten de Gentse Republiek. Tijdens de schermutselingen in de stad kunnen de calvinisten de hertog van Aarschot gevangennemen.
- november
- 1 – De Statenleden van de Groninger Ommelanden worden op last van de Groninger stadsregering gevangengenomen.
- 10 – Aarschot legt het stadhouderschap van Vlaanderen neer.
- 23 – De Watergeuzen proberen met een legertje van veertig man onder leiding van Herman Helling en Nicolaas Ruikhaver Amsterdam te veroveren. De aanslag op Amsterdam mislukt omdat ze de weg niet kunnen vinden naar de Dam.
- 25 – Jan van Wittem dient zijn ontslag in als militair gouverneur van Maastricht, omdat de Staten-Generaal hem ondanks zijn herhaaldelijk aandringen geen versterkingen sturen.
- december
- 13 – De “Golden Hinde” is het schip waarmee Sir Francis Drake in 34 maanden als eerste Engelsman om de wereld zeilt. De expeditie vertrekt met vijf schepen, maar nog voor men Vuurland bereikt is er nog maar één over.
- 20 – Tijdens een brand in het Dogepaleis in Venetië gaat het grootste deel van het werk dat Titiaan maakte voor de Venetiaanse overheid verloren.
- zonder datum
- Er breekt een veiliger tijdperk aan voor de protestanten in Vlaanderen. Er doet zich een calvinistische staatsgreep voor in verschillende delen van Vlaanderen. Tijdens die staatsgreep worden verschillende Spaansgezinde kerkelijke en wereldlijke gezagsdragers gevangengenomen.
- In Rome wordt de eerste kunstacademie gesticht, de “Accademia di San Luca“.
- In Florence wordt het door Bartolommeo Ammannati gebouwde Palazzo Giugni afgewerkt.
- De lama Sönam Gyatso introduceert het Boeddhisme in Mongolië.
1578
januari
- 31 – Don Juan van Oostenrijk verslaat de troepen van de Staten-Generaal in het noorden van Namen in de Slag bij Gembloers. De Staten-Generaal wijken uit van Brussel naar Antwerpen.
- Spaanse troepen plunderen Tegelen in het hertogdom Gulik.
- februari
- 8 – De stad Amsterdam sluit als laatste katholieke stad in Holland een satisfactie met de Staten van Holland. Er komt een einde aan de blokkade van de stad en de protestantse religie mag weer worden uitgeoefend.
- 24 – Beleg van Zichem door Alexander Farnese.
- februari – Terwijl de Spanjaarden Leuven bezetten, marcheren de Gentse calvinisten naar Oudenaarde en installeren er een Raad van XVIII.
- maart
- 8 tot 12 – Beleg van Nijvel door de koninklijke troepen, eindigend in de capitulatie en aftocht van Joost de Soete en de ontploffing van het stadhuis.
- mei
- 10 – In het calvinistische Gent worden kloosters “gezuiverd” en geplunderd.
- 22 – Graaf Jan van Nassau, de oudere broer van Willem van Oranje, wordt door de tegenlandvoogd Matthias van Oostenrijk benoemd tot stadhouder van Gelre.
- 26 – De Alteratie van Amsterdam. Het katholieke stadsbestuur van Amsterdam wordt afgezet; protestanten nemen het bestuur over.
- 29 – Op Sacramentsdag overrompelen calvinisten gesteund door de Staatse troepen de Haarlemse kathedraal Sint-Bavo, doden de plebaan en slaan het interieur (altaren, beelden en reliekhouders) aan gruzelementen. De bisschop van Haarlem, Godfried van Mierlo, ontvlucht de stad.
- 31 – Toevallige ontdekking van de catacomben van Rome.
- juni
- 10 – De bevolking van Utrecht komt in opstand tegen het gedwongen vertrek van pastoor Hubert Duifhuis, die toestemming had gevraagd voortaan op de protestantse wijze te mogen preken. Hij mag terugkeren en de vroedschap wordt gezuiverd van al te katholieke leden.
- 10 tot 15 – Het Beleg van Limburg, een belegering van Parma’s leger op het stadje Limburg, centrum van het hertogdom Limburg. De aanval vindt plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
- 20 – De Inname van Dalhem, een aanval op Dalhem door een regiment van Parma door Camillo del Monte en Chureau.
- 28 – Op de Vrijdagmarkt in de calvinistische Republiek Gent worden vier Franciscaner monniken net zolang gegeseld tot ze een bekentenis afleggen van Sodomie en dan geëxecuteerd.
- juli
- 20 – overgave van de stad na het Beleg van Kampen
- augustus
- 1 – Te Rijmenam heeft een gewapend treffen plaats dat wordt uitgevochten tussen de Spaanse troepen en de versterkte Staatse legers die zich met 17.000 manschappen hebben verschanst in de Dijlevallei aan de grens met Muizen. Alexander Farnese voert het bevel over de Spaanse troepen, Bossu over de Staatse. De Spanjaarden delven het onderspit.
- 4 – Het christelijk leger van koning Sebastiaan I van Portugal wordt tijdens de Slag der Drie Koningen in Noord-Afrika door de Moren verslagen en de koning wordt gedood. Zijn oom, Hendrik, een bejaarde bisschop, wordt als laatste telg van het huis Aviz-Beja wordt gekroond tot koning van Portugal.
- 7 – Vierdaagse Plundering van Aarschot, eerst door calvinisten en daarna door een Spaans leger, Aarschot valt ten prooi aan een stadsbrand, niet meer dan tien huizen blijven gespaard.
- 29 – De door de opstandelingen aangestelde tegenlandvoogd Matthias van Oostenrijk verleent de katholieken in Antwerpen vergunning om hun eredienst te vieren, en stelt ze daarvoor kerkgebouwen ter beschikking. Eenzelfde regeling krijgen een week later de luthersen.
- september
- 2 – Om het Schonenvaardersbolwerk snel klaar te hebben met het oog op nieuwe Spaanse aanvallen, bepaalt de Raad van Maastricht dat ook de geestelijkheid dertig tot veertig man moet leveren voor het grondwerk. Metselaars mogen geen ander werk aannemen.
- 7 – In Gelre pleegt stadhouder Jan van Nassau een staatsgreep in zijn gewest door de leden van het Hof van Gelre, dat een ‘broeinest van heimelijk Spaansgezinden’ zou zijn, te vervangen door Gelderse ingezetenen
- 23 – Intocht van Willem van Oranje in Brussel, dat nu een calvinistische republiek is. De prins benoemt Olivier van den Tympel tot burggraaf van de stad.
- 28 – Beleg van Nijvel door Juan van Oostenrijk.
- oktober
- 1 – Inname van Menen door malcontenten.
- 1 – Don Juan overlijdt, en de legerleiding kiest Alexander Farnese als opvolger. Enige tijd later wordt hij benoemd tot landvoogd der Nederlanden.
- 4 – Jacob Hessels, lid van de Bloedraad, wordt in Gent opgehangen.
- 7 – Beleg van Binche door Frans van Anjou.
- november
- 19 – overgave van de stad na het Beleg van Deventer.
- december
- december – Zeven vooraanstaande katholieke geestelijken in Utrecht worden gearresteerd na de verspreiding van een pamflet van de hand van de scholaster van Oudmunster, Jacob van Cuynretorff, tegen de Unie van Utrecht.
- zonder datum
- Er wordt een eerste complete kerkorde gemaakt, op de ‘Nationalen Synodi der Nederlandischen Duytschen ende Walschen Kerkcken’, gehouden in Dordrecht.
- Eerste tulp in Engeland.
- De Lijkwade van Turijn wordt naar Turijn verplaatst, waar hij tot op de dag van vandaag is.
- Martin Frobisher ontdekt Baffineiland.
- De Staten-Generaal van de Nederlanden verkopen het graafschap Lingen aan Willem van Oranje.
1579
Januari
- 6 – Verklaring van de Unie van Atrecht (trouw aan de Spaanse koning en het Rooms-katholicisme) door Waalse gewesten.
- 15 – Beleg van Kerpen.
- 23 – Verklaring van de Unie van Utrecht (doorgaand verzet tegen de Spaanse overheersing) door de overige Nederlandse gewesten onder leiding van Jan van Nassau.
- Februari
- 4 – Gent sluit zich als eerste Vlaamse stad aan bij de Unie van Utrecht.
- Maart
- 2 – Slag bij Borgerhout door troepen van Alexander Farnese.
- 6 – Cornelis Dircksz wordt viceadmiraal bij de nieuwgevormde Admiraliteit van het Noorderkwartier.
- 12 – Begin van het Beleg van Maastricht.
- April
- Begin van het congres van Keulen, waar onderhandeld wordt tussen een vertegenwoordiger van de Spaanse koning enerzijds en een delegatie van de Staten-Generaal onder leiding van de door henzelf benoemde landvoogd Matthias van Oostenrijk. Keizer Rudolf II van het Heilige Roomse Rijk bemiddelt tussen de partijen in de Vredehandel van Keulen.
- mei
- mei – Calvinistische opstand in Antwerpen tegen de religievrede. De Prins van Oranje kan ternauwernood 180 katholieke priesters en de landvoogd Matthias ontzetten. Vervolgens komen in Mechelen katholieke burgers eveneens in opstand; daar moet het protestantse garnizoen worden teruggetrokken en verlaten zeshonderd protestanten de stad.
- Juni
- 11 – De Graaf van Rennenberg, staats stadhouder in de noordelijke provincies, ondertekent het charter van de Unie van Utrecht.
- 15 – Limbourg, kasteel Valkenburg en Dalhem worden ingenomen door Alexander Farnese.
- 17 – Francis Drake eist Californië voor Engeland op.
- 18 – In het beleg van Maastricht sneuvelt een van de hoogste leiders van de Nederlanden aan Spaanse zijde, Gilles van Berlaymont.
- Juli
- 1 – Schermersoproer in ‘s-Hertogenbosch, waarbij de katholieken de calvinisten verslaan en de stad in het Spaanse kamp brengen.
- 1 – Alexander Farnese, de hertog van Parma, neemt Maastricht in.
- 18 – In Ierland begint de Tweede Desmondopstand tegen het Engelse bestuur.
- Augustus
- 6 – Koning Filips II, die ook graaf van Vlaanderen is, wordt door het stadsbestuur van Gent van zijn gezag vervallen verklaard, omdat hij onredelijke vredesvoorwaarden zou hebben gesteld. Daarmee ontstaat de Gentse republiek.
- 15 – De versterkte dorpskom van Baasrode wordt tijdens de Slag om Baasrode veroverd en vernietigd, in een mislukte maar bijzonder bloedige poging door Spaanse troepen om rebellenleider Willem van Oranje te pakken te krijgen. Alle gebouwen worden in brand gestoken.
- 20 -Willem van Oranje, sinds twee dagen in Gent, stelt Karel Utenhove in de plaats van de ambitieuze en extremistische Jan van Hembyze als voorschepen (of burgemeester) van de stad.
- September
- 1 – Willem van Oranje benoemt François van Ryhove tot grootbaljuw van Gent, nadat ze samen de radicale Jan van Hembyze uit het bestuur van de Gentse Republiek hebben verdreven.
- 13 – Breda sluit zich aan bij de Unie van Utrecht.
- Oktober
- 11 – De Osmaanse Grootvizier Mehmet Sokullu wordt in Constantinopel vermoord.
- 12 – De Malcontenten onder leiding van Frans van Anjou, die zich hebben verschanst in de kerk en het kasteel van Wervik, worden daaruit verdreven door het Hugenotenleger van François de La Noue.
- 24 – Albrecht V van Beieren (51) overleden, hertog van Beieren.
- december
- december – Mislukking van de Vredehandel van Keulen.
- zonder datum
- De kerk en de meeste huizen van Bevere worden afgebroken om met de stenen de stadsmuur van Oudenaarde te versterken.
- De burcht van Herzele wordt in puin geschoten door het katholieke Habsburgse Rijk in de strijd tegen het protestants gezinde Vlaanderen.
1580
februari
- 1 – De graaf van Rennenberg tekent de capitulatie van het Blokhuis. De Staten van Friesland en de stad Leeuwarden nemen het kasteel in bezit.
- 9 – Alexander Farnese laat weten, dat het Hof van Gelre en Zutphen wordt overgeplaatst naar Roermond. In Gelre, dat is toegetreden tot de Unie van Utrecht, trekt men zich niets aan van het plakkaat.
- 27 – Inname van Kortrijk door Malcontenten.
- februari – Katholieken verlaten Leeuwarden, verdreven door radicale calvinisten.
- maart
- 3 – De nieuwbenoemde aanvoerder van de Friese troepen Bartholt Entens van Mentheda doet een mislukte poging om Groningen in te nemen. Het katholieke stadsbestuur en stadhouder
Rennenberg lopen over naar de Spanjaarden (het verraad van Rennenberg). Overijssel kiest voor het katholicisme en Filips, maar krijgt, na diplomatie van Willem van Oranje alleen Groningen mee. Begin van een guerrillaoorlog.
- 31 – De Staten van Friesland nemen een in een resolutie het besluit katholieke ceremonies te verbieden. De kloosters worden gesloten en de kerkelijke goederen moeten gebruikt worden voor gereformeerde predikanten en de armen.
- april
- 1 – De “Staatkundige Ordonantiën” van de Staten van Holland, Zeeland en West-Friesland worden van kracht. Ze bevatten een aantal regels van familierecht. Zo wordt het huwelijk in de Nederduits Gereformeerde Kerk door de Staten erkend, maar moeten leden van andere kerkgenootschappen hun huwelijk laten bevestigen voor de magistraat. Deze regeling blijft twee eeuwen van kracht.
- 6 – Aardbeving in het Nauw van Calais met een sterkte van 6,0 op de schaal van Richter.
- 9 – De protestanten veroveren onder leiding van de gouverneur van Brussel, Olivier van den Tympel, de stad Mechelen. Hij krijgt medewerking van legers van de Engelse kolonel John Norrits en de Schotse kapitein Stuart. Zie: Engelse furie.
- 11 – Drenthe treedt toe tot de Unie van Utrecht.
- 18 – In Amsterdam wordt de katholieke eredienst officieel verboden.
- april – Het katholieke stadsbestuur van Kampen wordt door de schutterij gearresteerd.
- mei
- 10 -In Vlaanderen vindt de ‘slag van Ingelmunster’ plaats. Een legertje van de Staten-Generaal, vooral bestaande uit Franse hugenoten strijden, onder leiding van François de la Noue, tegen de Spaanse bezetters van het kasteel Ingelmunster. De la Noue delft het onderspit en wordt naar landvoogd Alexander Farnese gebracht.
- juni
- 11 – Buenos Aires wordt opnieuw gesticht door Juan de Garay.
- 15 – Willem van Oranje wordt door kardinaal Granvelle op last van koning Filips II van Spanje in de ban gedaan en er wordt een geldprijs op zijn hoofd gezet. De prins beantwoordt met de Apologie ofte verantwoordinghe van den Prince van Orangien aan de Staten-Generaal.
- 15 en 16 – Het Zwols oproer tussen katholieke en protestantse inwoners van de stad wordt door Staatse troepen neergeslagen.
- 17 – Het Staatse leger onder Filips van Hohenlohe-Neuenstein, dat door Willem van Oranje naar Groningen is gestuurd ter ondersteuning van de belegeraars van die stad, treft het leger van Maarten Schenk in de Slag op de Hardenbergerheide. Het Staatse leger verliest de slag en niet Hohenlohe maar Schenk bereikt de volgende dag Groningen.
- 18 – De Staatse troepen moeten het beleg van Groningen staken. Honderden protestanten vluchten naar het oosten.
- 18 – Het stadsbestuur van Utrecht verbiedt de uitoefening van de katholieke godsdienst.
- 20 – In Santaren wordt de troonpretendent Antonio van Crato door het volk naar het stadhuis gevoerd en daar uitgeroepen tot koning van Portugal. Onmiddellijk vallen gereedstaande Spaanse troepen onder aanvoering van de Hertog van Alva het buurland binnen.
- 26 – Stichting van San Bartolomé de Chillán in het huidige Chili door de Spanjaarden.
- juli
- 9 en 10 – Een Staatse aanval op Halle mislukt door fouten bij de voorbereiding.
- juli – Rennenberg verovert Delfzijl.
- augustus
- 25 – Slag om Alcantara. Spanje verslaat Portugal.
- september
- 11 – Het Klooster van Aduard wordt verwoest.
- 19 – Hertog Frans van Anjou wordt aangesteld als vorst over de Nederlanden. Hij zegt toe de bestaande orde in Holland en Zeeland te respecteren.
- 26 – Francis Drake keert met zijn expeditie in Engeland terug, waar hij wordt geridderd door koningin Elizabeth.
- september – Rennenberg verovert Oldenzaal, de hoofdstad van Twente. Het koningsgezinde Hof van Overijssel, dat uit Zwolle is verjaagd, kiest nu domicilie in Oldenzaal.
- oktober
- 5 – Het Kwartier van Veluwe stelt een permanent college van Gedeputeerde Staten in, dat bestaat uit twee leden uit de Ridderschap van de Veluwe en één uit de stemhebbende steden.
- 19 – Begin van het Beleg van Steenwijk door Rennenberg namens de hertog van Parma.
- november
- 26 – Franse rooms-katholieken en hugenoten sluiten de Vrede van Fleix. Hiermee komt een eind aan de zevende godsdienstoorlog in Frankrijk.
- zonder datum
- Hongersnood in Rome.
datum onbekend
- Dirck Hartog geboren. Hij was een Nederlands ontdekkingsreiziger die als eerste Europeaan de westkust van Australië ontdekte en in kaart bracht.
- Peter Minuit geboren. Kolonialist. Hij was van 1626 tot 1631 de derde gouverneur van Nieuw-Nederland en in 1638 de eerste gouverneur. van Nieuw-Zweden. Hij is degene die in 1626 het eiland Manhattan van de Canarsie-indianen gekocht zou hebben voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden.
- Frans Hals geboren. Hij was een Nederlands kunstschilder.
- Willebrord Snel van Royen (Snellius) geboren. Hij was een Nederlands natuurkundige.
Bronnen:
1575 – Wikiwand
1576 – Wikiwand
1577 – Wikiwand
1578 – Wikiwand
1579 – Wikiwand
1580 – Wikiwand
Terug naar:
Adam Adriaensz Oom – JohnOoms.nl