Brandwijk

Brandwijk in 1866. 666 inwoners.

Brandwijk, is een dorp in de Alblasserwaardse gemeente Molenlanden in de provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt ten noorden van de Graafstroom en heeft een oppervlakte van 1231 hectare. Op 4 oktober 2019 telde Brandwijk 1.315 inwoners en in 2012 telde de plaats 472 woningen.
Brandwijk wordt in het plaatselijk dialect Braank genoemd, oudere vermeldingen
uit 1330 en 1396  Brantwijc, 1514 Bravic.

Van 1817 tot 1986 was Brandwijk een zelfstandige gemeente. Daarna ging het op in de gemeente Graafstroom, die zelf in 2013 deel werd van Molenwaard. Sinds 2019 is Brandwijk deel van de gemeente Molenlanden.

 

 

Onderdeel van Brandwijk is buurtschap De Donk. Gelegen aan het waterschap de Boezem zijn vijf boerderijen gebouwd op een in het polderlandschap gelegen zandrug van ongeveer zes meter hoog. De zandrug (donk) werd al in de middeleeuwen bewoond, in die tijd stond hier het klooster Sint Maartensdonk. Een ander buurtschap in Brandwijk is Gijbeland.

In Brandwijk ligt ook een gedeelte van de Buurtschap Vuilendam, welke gedeeld is met Molenaarsgraaf en Ottoland.

In Brandwijk was meer dan honderd jaar geleden een pleisterplaats voor postkoetsen gevestigd. Deze herberg, genaamd de De Boerenklaas dateert van voor 1890 en bestaat nog steeds.

Verder zijn de wateren rondom Brandwijk, de Graafstroom en de Boezem, onderdeel van de schaatstocht de Molentocht, die als het weer het toelaat gereden wordt in de Alblasserwaard.

 

Het wapen van Brandwijk werd op 24 december 1817 aan de Zuid-Hollandse gemeente Brandwijk toegekend.
Deze gemeente was op 1 april 1817 ontstaan door afsplitsing van de gemeente Molenaarsgraaf. Op 1 januari 1986 is Brandwijk opgegaan in de gemeente Graafstroom. Het wapen van Brandwijk is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Graafstroom zijn geen elementen uit het wapen van Brandwijk opgenomen. Vanaf 1 januari 2013 maakte het gebied deel uit van de gemeente Molenwaard. Sinds 2019 is Brandwijk deel van de gemeente Molenlanden.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Parti, het eerste van sabel beladen met 6 bezans van zilver, geplaatst 3, 2 en 1; het tweede mede van sabel beladen met 2 harte hoornen, staande en pal, verzeld en chef en en pointe van 1 bezan, alles van zilver.”Het schild is verticaal gedeeld. Het heraldisch rechterdeel, dus voor de toeschouwer links, is zwart met zes zilveren bezanten in drie rijen van resp. 3, 2 en 1. Het heraldisch linkerdeel is eveneens zwart en toont twee zilverkleurige verticale hertshoornen, met erboven en eronder 1 bezant, eveneens zilverkleurig.De heraldische kleuren zijn sabel (zwart) en zilver (wit).
De herkomst en de betekenis van het wapen zijn onbekend maar het werd, met kleine verschillen, reeds zo beschreven in het achttiende-eeuwse manuscript Beelaerts van Blokland.
Bron: Wikiwand – Brandwijk

Mijn voorouders:

  • Jacob N.N.
    Woonachtig te Brandwijk. Overleden voor 1587. Voorvader van geslacht Goutswaert.
    Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
  • Dingheman Jacobsz Groeneveld
    Geboren omstreeks 1605 te Vuilendam, woonachtig te Brandwijk. Zoon van Jacob Willems en Merrichien Jordaans.
    Hij was gehuwd met:
  • Jannigie Jacobsdr Hollaar
    Geboren omstreeks 1605. Dochter van Jacob Hollaar
  • Willem Jans Oberg
    Geboren rond 1630. Schoolmeester en woonachtig te Brandwijk.
    Hij was gehuwd met: 
  • Jaapje Jacomijntje Dinghemans
    Geboren omstreeks 1635, overleden circa 1701. Dochter van Dingeman Jacobsz Groeneveld en Jannigie Jacobsdr Hollaar.
  • Jannechie Willemsdr Oberg
    Geboren circa 1657 te Brandwijk. Overleden 3 april 1716 te Benschop. Dochter van Willem Jans Oberg en Jaapje Jacomijntje Dinghemans.
    Zij trouwde op 27 februari 1687 te Brandwijk met:
  • Johannes GerritszVerburgh
    Geboren in 1649, gedoopt op 23 september 1649 te Benschop. Overleden op 4 november 1730 te Benschop. Zoon van Gerrit Ghijsbertsz Verburg en Neeltje Jacobsdr den Amersfoorder.

Terug naar:

facebook

© 6 maart 2018, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023