Alblasserdam

 

De gemeente Alblasserdam in 1869, door J. Kuyper.

Alblasserdam is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen, behoudens de buurtschap Kortland. De plaats telt 20.069 inwoners (2019).

De ontstaansgeschiedenis van Alblasserdam is nauw verbonden met het afdammen van de rivier de Alblas. De eerste afdamming vond plaats in 1277, op het grondgebied van het tegenwoordige Oud-Alblas. Rond 1280 vond de tweede afdamming plaats, met een nieuwe dam zo’n 50 meter ten oosten van de huidige locatie. In 1599 werd de dam verplaatst en vervangen door een schutsluis. Deze heeft tot 1997 gefunctioneerd en is toen – in het kader van dijkverzwaring en de teloorgang van beroepsvaart op de Alblas – wederom vervangen door een dam. De naam Alblasserdam wordt voor het eerst genoemd in een kroniek van Melis Stoke uit 1299. Pas op 27 mei 1447 werd Alblasserdam zelfstandig als ambachtsheerlijkheid. Voor die tijd vormde het één geheel met Oud-Alblas.

In de geschiedenis van Alblasserdam heeft water een grote rol gespeeld. Naast de rivier de Alblas, waar Alblasserdam zijn naam aan ontleent, is de rivier De Noord van groot belang geweest voor de groei van Alblasserdam. Door de ligging aan deze rivier was Alblasserdam een gunstige vestigingsplaats voor industrie. Toch kwam pas vanaf het einde van de 18e eeuw de scheepsbouw in het dorp echt op gang. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor de familie Smit. Alblasserdam heeft in de loop der tijd diverse scheepswerven gekend, waaronder de “Oude werf” van Cornelis Smit; Verolme Scheepswerf Alblasserdam van Cornelis Verolme; en “Werf de Noord”, van Jan Ulrich Smit, die later opging in Van der Giessen-de Noord. Tegenwoordig worden in de werf van Oceanco luxe jachten afgebouwd.

De ligging aan het water bracht ook nadelen met zich mee; in de jaren tussen 1350 en 1821 liep de Alblasserwaard 32 keer onder water. Ook de watersnood van 1953 trof een gedeelte van Alblasserdam.

In de meidagen van 1940 werd gevochten om de bij Alblasserdam gelegen Brug over de Noord. De gevechten mondden uit in een bombardement op 11 mei 1940, waarbij het oude centrum van Alblasserdam zwaar werd getroffen. Onder de verwoeste percelen bevonden zich het Raadhuis, het Gemeenlandshuis, 2 Hotel-Cafés, een kerkgebouwtje, een manege, 26 winkels, 6 bakkerijen, 121 woningen (plus 4 onbewoonbaar verklaard), 4 schoollokalen en scheepswerf De Noord. De historische Kerkstraat en de karakteristieke dijkbebouwing langs de rivier de Noord zijn echter grotendeels bewaard gebleven.

Alblasserdam is een vertrekpunt voor een fietstocht naar het beroemde molencomplex Kinderdijk, en voor fiets- en kanotochten door de Alblasserwaard. Dankzij de poldermolens van Kinderdijk wist Alblasserdam ondanks de vele overstromingen het hoofd boven water te houden. Zij pompten het overtollige water omhoog om het vervolgens via sluizen op de rivier te pompen (nu is dat werk allang overgenomen door met motoren aangedreven gemalen). De 19 molens geven een fraai aanzicht. In de maanden juli en augustus draaien de molens de hele zaterdag. In de tweede volle week van september zijn de molens ’s avonds feestelijk verlicht. In de winter wanneer de boezems en watergangen zijn bevroren, wordt het gebied veel gebruikt voor een schaatstocht. Soms meer dan tienduizend schaatsers schaatsen dan dagelijks de Molentochten.

 

Ook op het gebied van recreatie heeft Alblasserdam het een en ander te bieden: een recreatiegebied Lammetjeswiel, een overdekt zwembad en sporthal Blokweer, enkele gymnastieklokalen, het sportpark Molenzicht, specifiek voor korfbal met een kunstgrasveld en drie natuurgrasvelden. Het sportpark Souburgh met zes voetbalvelden, twee kunstgrashockeyvelden, een kunstgrastrainingsveld voor voetbal, twee natuurgrastrainingsvelden voor voetbal, een (halfverharde) atletiekaccommodatie en acht tennisbanen. Bovendien zijn er een tweetal maneges in Alblasserdam.

Tweemaal per jaar worden grote feesten in Alblasserdam georganiseerd. De woensdag in de week van 25 juli is het Sint Jacobus. Een paardenmarkt, een wielerronde en een hippisch festijn worden dan gehouden. Nog drukker is het op de derde zaterdag in september, wanneer het Havenfestival wordt afgesloten met tal van activiteiten. Het Havenfestival begint met Alblaspop, een tweedags feest in een grote tent met bekende muzikanten. Alblaspop heeft eind 2014 het laatste festival gegeven.

In Alblasserdam zijn veel kerkgenootschappen met nog meer kerkgebouwen. Een rijk verenigingsleven, met zang- en muziekverenigingen, scouting, sportclubs en een cultureel centrum.

Wapen van Alblasserdam

Het wapen van Alblasserdam is het wapen van de Zuid-Hollandse gemeente Alblasserdam. Het wapen werd op 24 december 1817 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Alblasserdam toegekend. Het wapen is mogelijk afgeleid van het wapen van Holland.

Het wapen heeft de volgende blazoenering:
“Coupé het eerste van keel en ’t tweede van goud, beladen met een leeuw alternerende van het ene stuk in het andere.”

Dit houdt in dat het schild horizontaal in twee delen is gedeeld. Het bovenste deel is rood van kleur en het onderste is goud. De leeuw is in tegengestelde kleuren gedeeld: het bovenste is goud en het onderste deel is rood van kleur. De leeuw staat rechtop in een zogenaamde klimmende houding.

Bron: Wikiwand – Alblasserdam

Voorouders:

  • Maritgen Pieters.
    Geboren circa 1532 te Alblasserdam. Zij huwde circa 1553 met Pieter Claessen. Geboren circa 1530 te Ridderkerk, overleden voor 1583.
  • Pleun Ariens Bouw
    Geboren circa 1590 te Alblasserdam, overleden maart 1666 aldaar. Zoon van Arie Bouw. Hij trouwde op 10 februari 1619 te Oud Alblas met Marrigje Cornelisdr.
  • Arie Pleuns Bouw
    Geboren circa 1625. Zoon van Pleun Ariens Bouw en Marrigje Cornelisdr. Hij trouwde op 21 april 1652 te Alblasserdam met Marrigje Cornelisdr Cuijper. Dochter van Cornelis Jans Cuijper en bastiaantje Maartens.
  • Jan Ariens Bouw
    Geboren op 2 december 1660 te Alblasserdam. Zoon van Arie Pleuns Bouw Marrigje Cornelisdr Cuijper. Hij trouwde op 31 december 1690 te Streefkerk met Neeltje Andriesdr.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook       

© 8 maart 2018, laatst bijgewerkt op 24 mei 2020