Het Verscholen Dorp was een schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onderduikers in de bossen in het zuiden van de gemeente Nunspeet, bij het dorp Vierhouten, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het bevindt zich aan de Pas-Opweg.
Het dorp werd in de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers, waaronder vluchtelingen uit het doorgangskamp in Amersfoort, jonge mannen van de arbeidsinzet, joodse families en gestrande piloten. De bekendste bewoner was Godfried Bomans. Gemiddeld waren er per dag 80 tot 100 onderduikers te vinden. In vier bosvakken waren “arbeidsketen, een houten huis, een barak, een blokhut van dennenstammen, hutten van Dempo-platen en strogedaakte houten huisjes” gebouwd door een lokale aannemer, sommige voorzien van gasfornuis op butagas en waterpompen. Nu staan er nog drie nagebouwde hutten.
Het kamp was een initiatief van de jurist Von Baumhauer uit Vierhouten, hij werd daarbij ondersteund door onder anderen “opa” D.D. Bakker en zijn vrouw “tante” Cor. Eind oktober 1944 werd het dorp ontdekt door twee SS’ers of twee Landstormers die aan het jagen waren. Acht van de 86 werden gevangengenomen en op een later tijdstip gefusilleerd, zes personen werden aan de Tongerenseweg gefusilleerd en twee onderaan de heuvel bij het kamphuis de Paasheuvel. Onder deze slachtoffers was zelfs een 6-jarig jongetje. De rest wist te ontkomen.
Ter herinnering aan de gefusilleerde onderduikers zijn in 1995 gedenkstenen aan de Tongerenseweg geplaatst. Deze duiden ongeveer de plek aan waar het drama zich heeft afgespeeld.
Nabij de hutten aan de Pas-Opweg is sinds 1970 een grote kei met inscriptie ter herinnering aan het kamp geplaatst.
Bron: Wikipedia – Verscholen dorp
Foto’s: © JohnOoms.nl