Bruine Bonensoep

Benodigde ingrediënten voor de bruine bonensoep:

  • 500 gram bruine bonen
  • 300 gram schouderkarbonade
  • 250 gram speklapjes met zwoerd
  • 1 grote prei
  • 1 grote ui
  • 1 grote winterpeen
  • 1/4 knolselderij
  • 3 takjes selderij
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 kruidnagels
  • 6 peperkorrels
  • 5 kruidenbuiltjes voor vleesbouillon
  • 2 potjes zelfgemaakte tomatenpuree
  • 1 (verse varkens) rookworst
  • 3 liter water

Bereiding (120 minuten en 12 uur wachten):

Was de bruine bonen goed en zet ze in 3 liter koud water 12 uur in de week. Voeg na 2 uur 2 kruidenbuiltjes voor vleesbouillon toe en laat deze meetrekken.

Giet de volgende dag het water van de bruine bonen in een grote soeppan maar laat de bruine bonen nog wel onder een laagje schoon water staan.
Zet de pan met bruine bonen op laag vuur en laat deze ± 1 uur zachtjes koken.

Breng het “bonenwater” aan de kook.
Voeg 3 kruidenbuiltjes voor vlees, de laurierbladeren, de peperkorrels en de kruidnagels  toe en laat het water even doorkoken.
Voeg daarna de karbonades en speklapjes toe en laat dit 60 minuten zachtjes koken.

Haal de karbonades en speklapjes uit de bouillon en giet de bouillon door een zeef in een andere pan, zodat de laurierbladeren, kruidnagels en eventuele botjes van de karbonades opgevangen worden. Er blijft dan een heldere bouillon over.

Haal een kwart van de bruine bonen uit de pan en pureer de rest met een staafmixer.
De hele bruine bonen zorgen voor een lekkere bite.

Zet de bouillon weer op een laag vuur en voeg de bruine bonen toe.
Haal de botten van de karbonades af en snij het vlees in stukjes. Snij ook het zwoerd van de speklapjes en snij het vlees in stukken. Voeg vervolgens het vlees weer toe in de pan.
Laat dit geheel een half uur doorkoken.

Snij in de tussen tijd de prei, ui, winterpeen, knolselderij en de selderij. Voeg de groenten en tomatenpuree toe en kook de soep in 30 minuten gaar.

De rookworst in een aparte pan verwarmen (niet koken) gedurende 15 minuten.

Eerst proeven!
Breng de soep eventueel op smaak met (zout en) peper (wellicht niet nodig, omdat de kruidenbuiltjes, de laurierbladeren, de peperkorrels en de kruidnagels al de benodigde smaak hebben opgeleverd).

Schep de soep in een kom of een diep bord en voeg plakjes rookworst toe.

Voor een dikkere soep, laat dan de soep een tijdje staan.

Serveertip:
Lekker met roggebrood en Zeeuws spek.

Eet smakelijk!

De keuken van John

  facebook    

 

© 3 december 2016,     laatst bijgewerkt op             7 januari 2024