De beginjaren van
Jan Jacobsz van den Akker
Jan Jacobsz van de Akker is geboren rond 1600.
Jaaroverzichten van 1599, 1600, 1601 en in het kort 1602 t/m 1609.
1599
MDXCIX
- maart
-
- 1 – Edzard II van Oost-Friesland (67) overleden, graaf van Oost-Friesland. Edzard II werd geboren in Greetsiel. Hij was de zoon van Enno II Cirksena van Oost-Friesland en Anna van Oldenburg. Op 1 oktober 1559 trouwde hij te Stockholm met Catharina van Zweden, de dochter van Gustaaf I van Zweden. Hij werd zo de enige graaf van Oost-Friesland die met een koningsdochter wist te trouwen.
Edzard II is een directe voorvader van de Nederlandse koning Willem-Alexander en de Britse koning Charles III.
- 1 – Edzard II van Oost-Friesland (67) overleden, graaf van Oost-Friesland. Edzard II werd geboren in Greetsiel. Hij was de zoon van Enno II Cirksena van Oost-Friesland en Anna van Oldenburg. Op 1 oktober 1559 trouwde hij te Stockholm met Catharina van Zweden, de dochter van Gustaaf I van Zweden. Hij werd zo de enige graaf van Oost-Friesland die met een koningsdochter wist te trouwen.
- april
- 6 – De zogenaamde Derde scheepvaart vertrekt van Texel. Het betreft drie schepen van de Compagnie van Verre.
- mei
- 15 – Begin van het Beleg van Zaltbommel door Spaanse troepen van de stad Zaltbommel tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
- 28 – Maria van Nassau (60) overleden, gravin van Nassau, Katzenelnbogen, Vianden en Dietz, was de tweede dochter uit het huwelijk van Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. Zij was een zus van Willem van Oranje en echtgenote van graaf Willem IV van den Bergh.
- juni
- 13 – De Spanjaarden moeten het beleg van Zaltbommel opgeven, waardoor de stad Staats blijft.
- 21 – Oprichting door een groepje Friezen van de Pekelcompagnie, de eerste grootschalige vervening in het noorden.
- juli
- 17 – De tweede expeditie naar Java keert terug in Amsterdam. Jacob Van Neck wordt ingehaald met “groot geclanck van acht Trompetten ende van Stadtswege met wyn beschonken ende men luyde van blydtschap alle de klocken”.
- augustus
- 29 – Johan Filips van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn broer Johan Lodewijk II van Nassau-Idstein.
- 31 – De aartshertogen Albrecht en Isabella bezoeken het bedevaartsoord Halle.
- september
- 10 – Het Beleg van Rees (1599) loopt op een fiasco uit voor de Duitse bondgenoten van Oranje.
- oktober
- 1 – In Amsterdam verschijnt na meer dan een halve eeuw een nieuwe stadsplattegrond, getekend door Pieter Bast.
- november
- 4 – De vloot van Olivier van Noort bereikt onder slechte weersomstandigheden Straat Magellaan.
- 21 – Bij het Verdrag van Stadtsilm krijgen de Duitse graafschappen Schwarzburg-Sondersburg en Schwarzburg-Rudolsheim de vorm die ze tot 1920 zullen houden.
- december
- 21 – Pieter Goes vertrekt als admiraal met 4 schepen van de Nieuwe of Brabantsche Compagnie naar Indië.
De expeditie is uitgerust door Isaac Lemaire.
- zonder datum
- Frederik de Houtman wordt in het sultanaat Atjeh gevangengenomen en stelt er het eerste Maleis-Nederlandse woordenboek samen.
- De Hollandse admiraal Pieter van der Does verovert het Canarische eiland Las Palmas en sneuvelt vervolgens in Sao Tomé.
- De katholieke Antwerpse drukker Johan Moerentorf geeft een uit het Latijn vertaalde bijbel uit als antwoord op de snelle verspreiding van protestantse bijbels.
- William Shakespeare schrijft The Tragedy of Julius Caesar.
1600
MDC
- januari
- 1 – Schotland begint het officiële jaar op 1 januari, in plaats van 25 maart.
- februari
-
5 – Op de Vughterheide vindt de “Slag van Lekkerbeetje” plaats. De Slag van Lekkerbeetje was een groepsduel bevochten tussen Spaansgezinde ridders uit ‘s-Hertogenbosch en Staatsgezinde Franse huurlingen, bevochten op de Vughterheide op 5 februari 1600. Het wordt soms beschouwd als de laatste middeleeuwse ridderslag.
- 5 – Gerard Abramsz. van Houwelingen (~40) gesneuveld. Hij was een Bossche cavalerieluitenant onder commandant Anthonie Schetz, heer van Grobbendonk. Schetz was de laatste gouverneur van ‘s-Hertogenbosch in Spaanse dienst. Van Houwelingen was dus automatisch ook in Spaanse dienst. Zijn bijnaam luidde “Lekkerbeetje” (Lekkerbeetjen, Leckerbeetkyn), wat lekkerbek of smulpaap betekent. Hij sneuvelde in de naar hem genoemde Slag van Lekkerbeetje.
- 8 – Giordano Bruno wordt tot de brandstapel veroordeeld door de Rooms-Katholieke Kerk.
- 17 – Giordano Bruno wordt verbrand.
- 19 – Arequipa in Peru wordt totaal verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Huaynaputina (die begint op 19 februari en duurt tot in maart).
- maart
- 24 – Maurits van Nassau belegert het Fort Crèvecoeur en gaat over naar de Staten bij verdrag.
- 26 – Maurits van Nassau belegert het Fort Sint-Andries.
- april
- 19 – Het Nederlandse galjoen De Liefde bereikt, als eerste Nederlands schip, Japan. Het schip wordt onder bevel van Ieyasu Tokugawa in beslag genomen en de bemanning wordt opgesloten in het kasteel van Osaka.
- mei
- 8 – Na een beleg van zes weken gaat het Fort Sint-Andries bij verdrag over naar de Staten. Maurits van Nassau betaalt hiervoor 125.000 gulden, en neemt de Waalse bezetting in dienst. Dit regiment noemt zich voortaan de Nieuwe Geuzen.
- juni
- 13 – Sebald de Weert komt op Het Geloof met 36 man in Goeree aan.
- juli
-
2 – Slag bij Nieuwpoort. De Slag bij Nieuwpoort was een veldslag die op 2 juli 1600, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd uitgevochten tussen het Staatse en het ‘Spaanse’ koninklijke leger. Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, was door de Staten-Generaal van de Nederlanden naar Vlaanderen gestuurd om de stad Duinkerke in te nemen. De kaapvaart vanuit deze stad bracht veel schade toe aan de handelsvloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Onverwacht kwam een groot Spaans leger onder leiding van aartshertog Albrecht van Oostenrijk richting Vlaanderen, wat leidde tot een veldslag nabij Nieuwpoort. De tocht naar Duinkerke werd uiteindelijk afgeblazen, zodat het doel niet bereikt werd. De slag is mede vanwege het gemakkelijk te onthouden jaartal een van de bekendste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.
- oktober
- 8 – San Marino neemt een geschreven constitutie aan.
- 20 – De negentien scheepskanonnen van De Liefde worden ingezet in de Slag bij Sekigahara. Overwinning van Tokugawa Ieyasu; begin van het Tokugawa-shogunaat.
- december
- 14 – Treffen in de Baai van Manilla tussen twee Spaanse schepen onder Antonio Corta en twee Nederlanders onder Olivier van Noort.
- 17 – Huwelijk tussen Hendrik IV van Frankrijk en Maria de Medici. Première van de oudst bewaarde opera: Euridice van Jacopo Peri.
- 31 – Oprichting van de Engelse Oost-Indische Compagnie.
- zonder datum
- Michaël de Dappere verenigt Walachije, Moldavië en Transsylvanië.
- De Britse arts William Gilbert vermoedt dat de Aarde een reusachtige magneet is.
- De stad Londen heeft 200.000 inwoners.
- 1600 : Huaynaputina vulkaanuitbarsting.
1601
MDCI
- januari
- 17 – het Verdrag van Lyon wordt door Karel Emanuel I van Savoye en Hendrik IV van Frankrijk gesloten. Het regelt een uitruil van gebieden bij de grens.
- 29 – Olivier van Noort bereikt met twee overgebleven schepen Djaratan op Java. Hier blijft hij zes dagen.
- februari
- 25 – Terechtstelling in Londen van de graaf van Essex wegens zijn mislukte opstand tegen koningin Elizabeth.
- juli
- 4 – Begin van het Beleg van Oostende.
- 30 – Rijnberk wordt heroverd door Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje
- augustus
- 26 – Olivier van Noort keert terug van een reis om de wereld van bijna drie jaar.
- november
- 25 – Het Termunterzijlvest wordt heropgericht voor het beheer van het Termunterzijldiep en haar kunstwerken.
- zonder datum
- De Oude Compagnie fuseert met de Nieuwe Brabantse Compagnie tot Verenigde Amsterdamse Compagnie.
- In Engeland wordt de Armenwet aangenomen: de armenzorg wordt staatszaak.
- Onder begeleiding van een aanzienlijke Mongoolse macht wordt Yönten Gyatso, zelf een Mongool, geïnstalleerd als dalai lama.
Velen erkennen zijn gezag niet en dit leidt tot een burgeroorlog in Tibet.
onbekende datum
- Joris Hoefnagel (56) overleden. Hij was een Zuid-Nederlands schilder, prentkunstenaar, miniaturist, tekenaar en handelaar. Hij staat bekend om zijn illustraties van natuurkundige onderwerpen, topografische uitzichten, boekverluchtingen en mythologische werken. Hij was een van de laatste boekverluchters en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van topografische tekeningen.
- 1601-1604 : Beleg van Oostende. Ambrogio Spinola komt met 9000 man aan in de Nederlanden. Koning Filips III redt daarmee het bewind van landvoogd Albrecht van Oostenrijk. Spinola wordt vrijwel direct benoemd tot opperbevelhebber van het leger van de Zuidelijke Nederlanden. Hij is vooral bekend en berucht om zijn belegering van Oostende. In 1604 verovert hij de stad.
In het kort de volgende jaren t/m 1609:
1602
- 1602 : De Oude Compagnie fuseert met de Brabantsche Compagnie tot Verenigde Amsterdamse Compagnie en vervolgens wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie opgericht. Verschillende factorijen worden gesticht.
1603
- 1603 : De Portugese kraak Santa Catarina wordt door admiraal Jacob van Heemskerk in de Straat Malakka in beslag genomen. Het schip is beladen met zijde en 100.000 stuks porselein. De Portugezen eisen de buit terug, het begin van de Nederlands-Portugese Oorlog.
- In Breda breekt in 1603 de pest uit. Er vallen 1823 doden. In 1604-1605 sterft de bevolking van oudenbosch vrijwel uit als gevolg van de pest.
1604
- 1604 : De VOC knoopt betrekkingen aan met het koninkrijk Ayutthaya in Thailand.
- 1604 : Engeland sluit vrede met Spanje, de Republiek komt er alleen voor te staan.
1605
- 1605 : Nederlands Voor-Indië. De VOC vestigt zich op de Kust van Coromandel.
- Begin kolonisatie van Noord-Amerika: De Britten stichten Jamestown in Noord-Amerika en de Fransen Port Royal.
- 1605-1606 : Zonder het te beseffen vaart Willem Janszoon tot Kaap York-schiereiland (Australië).
- 1605-1606 : Spinola’s veldtocht.
1609
- 1609 : De VOC krijgt toestemming om een handelspost te openen in Hirado bij Nagasaki, Jacques Specx wordt het eerste opperhoofd in Japan.
- 1609 : VOC op de Banda-eilanden.
- 1609 : Twaalfjarig Bestand. Twaalf jaar wapenstilstand was een periode van twaalf jaar van wapenstilstand gedurende de Tachtigjarige Oorlog waarin niet of nauwelijks tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Habsburgse Nederlanden (juridisch afhankelijk van het Spaanse Rijk) werd gevochten. Het bestand duurde van 1609 tot 1621. Spanje erkende in 1607 (voorlopig bestand) de facto en 1609 de jure de soevereiniteit van de republiek op aandringen van Johan van Oldenbarnevelt. Engeland en Frankrijk volgden in 1609. Het verdrag zelf wordt, vooral in het buitenland, ook wel het Verdrag van Antwerpen genoemd.
Bronnen:
1599 – Wikiwand
1600 – Wikiwand
1601 – Wikiwand
1600-1609 – Wikiwand
Terug naar:
Genealogie Van den Akker
Geboortejaren Van den Akker