Naaldwijk

 

Kaart Naaldwijk 1712

Naaldwijk (Westlands: Naluk/Nalek) is een plaats met 21.335 inwoners (2019) in de provincie Zuid-Holland en is de hoofdplaats van de gemeente Westland.

Naaldwijk ligt in het hart van de streek het Westland. De grootste economische motor is de glastuinbouw. In het naastgelegen dorp Honselersdijk zetelt de grootste bloemenveiling ter wereld, FloraHolland.

Tot 1 januari 2004 was Naaldwijk de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die ook Honselersdijk en Maasdijk omvatte. Op 1 januari 2004 ging de gemeente Naaldwijk met de buurgemeenten De Lier, ‘s-Gravenzande, Monster en Wateringen op in de gemeente Westland door de gemeentelijke herindeling Westland. In Naaldwijk is het gemeentehuis van gemeente Westland gevestigd waar zich publieke zaken als loketten, sociale dienst etc. bevinden.

Romeinse bronzen plaat © T. Derks

In de Romeinse tijd liep de Maas langs Naaldwijk. Aan de Zuidweg (opgraving “Naaldwijk II”) is in 2004 een deel van een bronzen plaat gevonden, vermoedelijk een fragment van een sokkel van een standbeeld van keizer Claudius. Vanaf Naaldwijk liep in de Romeinse tijd het Kanaal van Corbulo naar de Rijn bij Leiden. In verband met vondsten van bouwmateriaal met stempels van Classis Germanica (Germaanse vloot) en de tekst CLASSISAV(GVSTA) op de bronzen plaat van 2004 wordt vermoed dat de Romeinse Rijnvloot aan deze kant van het kanaal een vlootbasis had. In 1933 had de archeoloog Jan Hendrik Holwerda aan de Hoogwerf (opgraving “Naaldwijk I”) al een bronzen hand gevonden.

Het wapen van Naaldwijk (1816-1997)             © Wikipedia

Het huis Naaldwijk was een machtige adellijke familie uit het graafschap Holland. De heren van Naaldwijk droegen onder andere de titel van erfmaarschalk van Holland. Het geslacht is in 1600 uitgestorven.
Het geslacht Naaldwijk vindt zijn oorsprong uit het adellijk geslacht Voorne en bezat landgoederen in de streek die nu bekendstaat als het Westland. De leenschappen bestonden uit Naaldwijk en Honselersdijk met goederen en tienden in Monster, Poeldijk, Wateringen en Schipluiden.
De Nederlandse koning Willem-Alexander voert de titel Heer van Naaldwijk.

Het wapen van Naaldwijk werd op 24 juli 1816 aan de Zuid-Hollandse gemeente Naaldwijk toegekend.
De gemeente Naaldwijk heeft dit wapen echter nooit aangevraagd. Wel heeft de gemeente Sliedrecht in 1815 een aanvraag ingediend voor drie wapens voor de heerlijkheden waaruit de gemeente is ontstaan. Een van die heerlijkheden had eveneens de naam Naaldwijk en behoorde voorheen aan dezelfde familie toe. De Hoge Raad van Adel heeft het wapendiploma verzonden naar de gemeente Naaldwijk, in plaats van naar de gemeente Sliedrecht.

In 2004 is de gemeente samen met s Gravenzande, De Lier, Monster en Wateringen opgegaan in de gemeente Westland, waardoor het wapen niet langer officieel gebruikt wordt. De leeuw uit het wapen is teruggekomen in de bovenste helft van het wapen van Westland.

De blazoenering van het wapen van Naaldwijk luidt als volgt:
“Van zilver, beladen met een klimmende leeuw van keel, getongd en geklaauwd van lazuur.”

In gewoon Nederlands: op een zilver (of wit) vlak staat een rode klimmende leeuw met blauwe nagels en tong.

Op 26 juni 1997 is een kroon aan het wapen toegevoegd, waarna de beschrijving als volgt luidde:
“In zilver een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.”
Het wapen is afgeleid van het wapen van de heren van Naaldwijk, 1200-1500. Het wapen wordt ook als zodanig vermeld voor Willem II van Naaldwijk.

 

 

 

Vermeldingen en afbeeldingen:

Zie ook:

Heren van Naaldwijk

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook       

© 28 april 2020