Het geboortejaar van Willem Ooms
- Overzicht van het jaar 1832
- januari
- 1 – Onder koning Willem I wordt het Kadaster officieel ingevoerd.
- 29 – het eerste nummer van de Militaire Spectator verschijnt.
- februari
- 12 – De jonge staat Ecuador annexeert de Galapagoseilanden.
- maart
- 17 – Het Centraal Israëlitisch Consistorie van België wordt opgericht.
- 22 – Joannes Romme geboren, Nederlands missionaris (overleden 1889)
- 22 – Johann von Goethe (82), Duits schrijver, wetenschapper en filosoof
- april
- 24 – In het Henegouwse dorpje Vaulx wordt het eerste Belgische geval van cholera vastgesteld.
- De ontmoetingskerk Nieuwveen wordt in gebruik genomen.
- mei
- 7 – Prins Otto van Beieren wordt verkozen tot koning van het moderne koninkrijk Griekenland. Hij is een zoon van de koning Lodewijk I van Beieren.
- 23 – De Schotse arts Thomas Latta schrijft de gezondheidsraad over zijn voornemen om lijders aan cholera intraveneus een zoutoplossing toe te dienen. Daarmee wordt het infuus geboren.
- 25 – In Gent wordt cholera vastgesteld.
- 31 – Willem Ooms geboren te Ouderkerk a/d IJssel. Zoon van Cornelis Ooms en Neeltje Baas
juni
- 5 – 6 – opstanden in Parijs, antimonarchistisch, barricades in smalle straten van Parijs (ook beschreven in het boek Les Misérables van Victor Hugo).
- 26 – Cholera bereikt New York. In de maand juli vallen honderd doden per dag en pas in december is de pandemie uitgeraasd.
- Het Britse Lagerhuis neemt de Reform Act aan, waarin het kiesstelsel wordt gemoderniseerd en uitgebreid. Kiesdistricten op het dunbevolkte platteland worden opgeheven, terwijl de dichtbevolkte industriesteden in het noorden een eigen parlementszetel krijgen. Een voorstel van de liberaal Henry Hunt voor vrouwenkiesrecht wordt afgedaan als een grap.
- juli
- 1 – In Scheveningen wordt het eerste Nederlandse geval van cholera vastgesteld. De ziekte is vermoedelijk het land binnengebracht door vissers die, in strijd met de door de overheid uitgevaardigde regels, hun vis hebben verkocht in Engeland, waar de ziekte al sinds oktober 1831 heerst.
- 4 – De Duitse prins Maximilian zu Wied-Neuwied arriveert per zeilboot in Boston (Massachusetts) voor een tweejarige expeditie naar de New frontier om het leven van de indianen te bestuderen.
- 21 – Bij het Verdrag van Constantinopel erkent het Osmaanse Rijk de onafhankelijkheid van Griekenland.
- 22 – Napoleon II (21) overleden. Koning van Rome en na 1818 hertog van Reichstadt, was de zoon van Napoleon I, keizer der Fransen en zijn tweede vrouw, Marie Louise van Oostenrijk. Napoleon I deed in 1814 (na de Volkerenslag) en opnieuw in 1815 (na Waterloo) troonsafstand ten gunste van zijn toen vierjarige zoon, maar deze zou Frankrijk nooit regeren. Napoleon II groeide verder op in ballingschap in Oostenrijk.
- juli – Een storm bij de Shetlandeilanden laat zeventien vissersboten zinken en 105 vissers verdrinken, wat de export van kabeljauw door de Shetlanders een zware klap geeft.
- augustus
- 1 – De epidemie van cholera in de Nederlandse steden maakt in Nijmegen een eerste slachtoffer.
- 9 – Leopold I, sinds een jaar koning der Belgen, huwt met Louise van Orleans, dochter van de Franse koning.
- 15 – In Rome verschijnt de encycliek Mirari Vos. Paus Gregorius XVI hekelt de religieuze onverschilligheid (indifferentisme) en het relativisme. Volgens de encycliek is de opvatting dat iedereen verlost kan worden, ongeacht welke godsdienst men aanhangt mits men maar in overeenstemming met de moraal leeft, een dwaling. De encycliek veroordeelt ook de “absurde en onjuiste veronderstelling dat vrijheid van geweten overal voor iedereen gehandhaafd moet zijn”. In het document wordt verder nog de scheiding van kerk en staat en het regelen van de verhouding tussen staten en de Heilige Stoel door concordaten afgewezen.
- september
- 3 – Kodjo, Mentor, Present en andere gevluchte Surinaamse slaven stichten brand in Paramaribo om eten te kunnen stelen. Door de straffe wind gaat een groot deel van de houten bebouwing in de stad in vlammen op.
- 17 – De Belgische regering-De Mûelenaere dient haar ontslag in.
- 21 – Walter Scott (51) overleden. Schots schrijver van historische romans, vooral bekend van zijn boek Ivanhoe.
- oktober
- 1 – In Nederland wordt de verponding opgevolgd door de invoering van de grondbelasting, die op het kadaster is gebaseerd.
- 22 – Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk eisen in een ultimatum aan koning Willem I dat Nederland zich vóór 1 november terugtrekt uit de Citadel van Antwerpen en de bijbehorende Scheldeforten.
- november
- 14 – De stad New York heeft een primeur: Voor het eerst rijdt een paardentram over de openbare weg. De rails van deze New York and Harlem Railroad steken 15 cm boven het wegdek uit, wat nogal een obstakel is voor het overige verkeer. De tram kan dertig personen vervoeren.
- 15 – Begin van het Beleg van Antwerpen.
- december
- 9 – De zwaargewonde Franse geniesoldaat Ausseil wordt de eerste ridder in de Leopoldsorde.
- 15 – Gustave Eiffel geboren, Frans ingenieur (overleden 1923). Hij is het bekendst geworden door de Eiffeltoren (la Tour Eiffel) die zijn bedrijf tussen 1887 en 1889 bouwde voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs, en klaar was op 6 mei 1889.
- zonder datum
- William Sturgeon, een Brits natuurkundige ontwikkelt de eerste elektrische motor met commutator.
Bron:
1832 – Wikiwand
Terug naar:
Willem Ooms – JohnOoms.nl