Hardinxveld

Hardinxveld door J. Kuyper in 1867

Hardinxveld is een dorp en vroegere gemeente in de Alblasserwaard, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, die in 1957 is opgegaan in Hardinxveld-Giessendam. De naam wordt ook wel gebruikt als verkorting van Hardinxveld-Giessendam, als verkorting van Neder-Hardinxveld of als verzamelnaam voor Neder-Hardinxveld en Boven-Hardinxveld. De plaats werd in de 17de eeuw ook Hartogsveld genoemd.

Het dorp Hardinxveld (in oude teksten Hertingfelde) is vermoedelijk in de elfde eeuw ontstaan op de plaats waar nu Boven-Hardinxveld ligt. In de loop der eeuwen breidde de lintbebouwing zich vooral westwaarts een aantal kilometers uit, tot de grens met Giessendam; de bebouwing werd geleid door de dijk langs de Merwede en de Beneden-Merwede (nu geheten: Rivierdijk, Peulenstraat-Zuid, Peulenstraat).

Wapen Hardinxveld © Wikipedia

Het wapen van Hardinxveld werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Hardinxveld in gebruik bevestigd. Op 1 januari 1957 werd Hardinxveld onderdeel van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het wapen van Hardinxveld is daardoor komen te vervallen. Het wapen is overgenomen als onderdeel van het wapen van Hardinxveld-Giessendam.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van keel, beladen met 3 pals van vaire en chef van goud, beladen in den rechterhoek met een vogel van sabel.”

N.B. In de heraldiek zijn links en rechts van achter het schild gezien. Voor de toeschouwer zijn deze dus verwisseld.De heraldische kleuren zijn keel (rood), goud (geel) en sabel. Ook wordt vair gebruikt, wat vrij ongebruikelijk is voor Nederlandse gemeentewapens.

Het wapen is afgeleid van dat van het geslacht Châtillon. Deze familie was afkomstig uit het Franse Châtillon-sur-Marne en voerde een schild dat gelijk was aan dat van die stad, maar waarvan verschillende takken zich onderscheidden door een ander stuk in het schildhoofd. Een tak van deze familie noemde zich de Cocq, te beginnen met Rudolf I de Cock. Van deze tak is een bastaardtak bekend, die zich de Jeude, de Joede of de Jode noemde en die drie vogels of merletten in het schildhoofd voerde. In 1451 kocht Bruisten de Jeude van zijn schoonvader Arent van Gent de heerlijkheid Hardinxveld. De Jodes waren heren van Hardinxveld tot 1641. Het wapen bleef echter behouden als heerlijkheidswapen.

Uit:

 

Voorouders:

  • Barbara de Jode van Hardinxveld
    Zij is rond 1330 getrouwd met Gilles Oem. Geboren rond 1305 te Dordrecht, overleden in 1354. Zoon van Claes Oem en Johanna van Arkel van Bokhoven.
    Schildknaap.
  • Metjen Berends
    Geboren rond 1650,  overleden op 1 mei 1723 te Hardinxveld.
    Zij was gehuwd met Jan Hendriksen van der Lusdonck. Geboren circa 1646, overleden na 31 maart 1683. Zoon van Hendrik Janssen van der Lusdonck en Annegien Ghijsbertsen Klop.
  • Heijltje Jans
    Geboren rond 1670 te Hardinxveld. Zij was gehuwd met Dirk Jansz van de Donk. Geboren in 1668 te Wijngaarden. Zoon van Jan Dirksz van de Donk en Gerretie Jacobs.
  • Hendrik Janse van der Lusdonk
    Geboren op 29 november 1676 te Boven-Hardinxveld,  overleden op 15 oktober 1738 te Hardinxveld. Zoon van Jan Hendriksen van der Lusdonck en Metjen Berends.
    Hij is op 16 september 1708 te Boven-Hardinxveld getrouwd met:
  • Cornelia Pieters Stam
    Geboren op 1 september 1686 in Boven-Hardinxveld, overleden op 12 november 1767 in Hardinxveld. Dochter van Pieter Dirks Stam en Jannigjen Cornelis.
  • Sander Abrams Groenevelt
    Geboren rond 1700 te Vuren. Zoon van Abram Groenevelt.
    Hij is getrouwd op 23 november 1725 te Hardinxveld met:
  • Bartje van der Pijl
    Geboren in 1706, gedoopt op 31 oktober 1706 in Hardinxveld. Dochter van Cornelis Cornelisz van der Pijl en Cornelia Cornelissen.
  • Abram Sanders Groenevelt
    Geboren op 5 mei 1726 in Hardinxveld. Zoon van  Sander Abrams Groenevelt en Bartje van der Pijl.
    Hij is getrouwd op  mei 1749 te Hardinxveld met
  • Metje van der Lusdonk
    Geboren op 18 december 1718 in Hardinxveld. Dochter van Hendrik Janse van der Lusdonk en Cornelia Pieters Stam.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook       

© 1 mei 2020