IJsselmonde

IJsselmonde rond 1870, door J. Kuyper. 2700 inwoners.

IJsselmonde is een stadsdeel, voormalig dorp en gemeente en voormalige deelgemeente in de zuidoosthoek van de gemeente Rotterdam met 60.065 inwoners (CBS, 2017). De naam verwijst naar de ligging bij de monding van de Hollandse IJssel.

Het stadsdeel wordt begrensd door de Nieuwe Maas in het noorden, het Dijkje, de Bolnesserkade en het Zevenbergsedijkje vormen de grens met Ridderkerk in het oosten en zuiden. Barendrecht grenst aan IJsselmonde in het zuiden; de grens bevindt zich in de buurt van de Wester Hordijk, de Kooiwalweg en de Maeterlinckweg. In het westen grenst IJsselmonde aan Charlois en stadsdeel Feijenoord; de grens wordt gevormd door de Vaanweg, de Smeetslandsedijk, Molenvliet en de spoorlijn Rotterdam – Dordrecht.

Het stadsdeel ligt op het noordoosten van het gelijknamige eiland, dat wordt omsloten door de Nieuwe Maas in het noorden, de Oude Maas in het zuiden en de Noord in het oosten.

Al in 1072 komt de naam Islemunda voor, maar er zijn sporen gevonden van vissen, jagen en landbouw vanaf ongeveer 2500 v.Chr., die gerekend worden tot de Vlaardingencultuur. In 1778 was er een eigen raad en begin 19e eeuw omvatte het grondgebied van IJsselmonde een groot deel van het huidige Rotterdam-Zuid. Tot 1941 was IJsselmonde een zelfstandige gemeente.

IJsselmonde en het aan de overkant liggende Kralingseveer waren in de tweede helft van de 18e eeuw bekend in Rotterdam om hun zalmvisserij. Het visrecht was voorbehouden aan de familie Van Brienen die de rechten verpachtte. Tot 1876 werden de rechten gepacht door het visserijbedrijf ‘De Merode’ dat gevestigd was aan de Groeneplaat, het latere Eiland van Brienenoord. Na 1876 werden de rechten overgenomen door ‘De Goede Verwachting’ dat gevestigd was op de buitengorzen in het oosten van IJsselmonde. Aan het eind van de negentiende eeuw nam de vangst dramatisch af door watervervuiling als gevolg van de industriële revolutie en door overbevissing.

Een belangrijke ontwikkeling in de infrastructuur vond plaats in 1965, toen de Van Brienenoordbrug werd voltooid ten behoeve van de oostelijke ringweg om Rotterdam, waarvoor de A16 dwars door het dorp moest worden getrokken, met de zogenoemde ‘Pierenpot’ als wegenknooppunt.

Het wapen van IJsselmonde is op 24 juli 1816 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de voormalige Zuid-Hollandse gemeente IJsselmonde in gebruik bevestigd. IJsselmonde werd op 1 augustus 1941 toegevoegd aan de gemeente Rotterdam, waardoor het wapen kwam te vervallen. In het wapen van de gemeente Rotterdam zijn geen elementen uit het wapen van IJsselmonde opgenomen.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van lazuur beladen met 2 schuinbalken van keel, daartussen vergezeld van een gekroonde gouden bever.
De heraldische kleuren in het wapen zijn lazuur (blauw), keel (rood) en goud (geel). Het kleurgebruik (een kleur op een kleur, in dit geval rood op blauw) voldoet niet aan de regels van de heraldiek, die voorschrijven dat op een kleur een metaal (zilver of goud) dient te worden geplaatst en omgekeerd. Dit maakt het tot een raadselwapen.
Het wapen is afgeleid van dat van de voormalige heerlijkheid Oost-IJsselmonde. De heerlijkheid West-IJsselmonde voerde een ander wapen. Mogelijk bestaat er een verband met het geslacht van Beveren, Heren van de heerlijkheid West-IJsselmonde van 1633-1723. Deze familie voerde een bever in het wapen. Oost-IJsselmonde is echter nooit in bezit van de Van Beverens geweest. De rode banden zouden afkomstig zijn van het wapen van het geslacht Van Egmond, leenheren van Oost-IJsselmonde.
Uit: Wikipedia – IJsselmonde

Voorouders:

  • Hugo van IJsselmonde
    Geboren rond 1125 te IJsselmonde. Hij was de vader van:
  • Mabelia van IJsselmonde
    Geboren rond 1150 te IJsselmonde. Zij was gehuwd met Wouter I van Egmont (geboren ca.1145 – Egmond aan den Hoef – overleden 13 september 1208), twaalfde heer van Egmond.
  • Willem Gerrits Cranendonck
    Geboren rond 1470 te Oost IJsselmonde, overleden op 25 juni 1543 te Nieuw-Beijerland. Zoon van Gerrit Roelofsz Cranendonck en Beatrijs. Hij is getrouwd met Beatrijs.
  • Pieter Willemsz Cranendonck
    Geboren rond 1500 in IJsselmonde, overleden na 2 juni 1557 aldaar. Zoon van Willem Gerrits Cranendonck en Beatrijs.
    Boer aan de Hordijk onder IJsselmonde.
  • Gerrit Pieters Cranendonck
    Geboren rond 1530 te IJsselmonde.  Zoon van Pieter Willemsz Cranendonck, uit diens eerste huwelijk.
    Hij is getrouwd met Marichen Andriesdr.
  • Cornelis Claessen Decker
    Geboren in 1593, gedoopt op 25 april 1593 te Ridderkerk. Rietdekker van beroep. Zoon van Claeys Pieters en Maeyken Cornelisdr. Hij huwde in mei 1617 te IJsselmonde met Barbara Claesdr.
  • Huijg Cornelissen Decker
    Geboren in 1636, gedoopt op 19 oktober 1636 te Ridderkerk. Overleden op 6 april 1715 te Ridderkerk. Rietdekker van beroep. Hij werd ook wel Huygh Cornelis den Decker genoemd. Zoon van Cornelis Claessen Decker en Barbara Claesdr. Hij trouwde 1e in mei 1638 te IJsselmonde met Maijken Jans. Hij huwde 2e op 6 mei 1663 te IJsselmonde met Grietjen Ariens Leentvaar.

Terug naar:

Dorpen en Steden

 

 facebook         

johnooms-nl

© 24 februari 2018, laatst bijgewerkt op 5 mei 2020