Bleskensgraaf heette oorspronkelijk Graveland, zo genoemd naar de waternaam Grave of Graafstroom. Een grave was een gegraven of vergraven waterloop. In de 13e eeuw verwierf Willem Blassekyn (letterlijk: ‘de kleine blaaskaak’) rechten en bezittingen in een deel van dit gebied, dat vervolgens naar hem werd genoemd. Door de jaren heen is de naam langzaam veranderd van Blassekijnsgraeve in Bleskensgraaf.
Het dorp is gelegen aan het riviertje de Graafstroom. Zoals de naam al aangeeft is dit eigenlijk een gegraven kanaal, dat aansluit op het riviertje de Alblas. In het dorp is te zien hoe het rechte gegraven deel (de Graafstroom) ter hoogte van de Wijngaardseweg overgaat in de kronkelende rivier (De Alblas), die door Bleskensgraaf, Oud Alblas en Alblasserdam stroomt en daar in de Noord uitmondt.
Aan het Koekoekspad te Bleskensgraaf is het Historisch Museum Het Voorhuis gevestigd.
Het Voorhuis is ondergebracht in het woongedeelte van een verplaatste monumentale Alblassewaardse boerderij. Delen van deze boerderij stammen uit de zeventiende eeuw, met enkele elementen die duiden op een laat middeleeuwse oorsprong. Veel authentieke details uit verschillende perioden zijn bewaard gebleven.
In het museum is een permanente expositie, de Oomskamer, ingericht over het leven en werk van de Alblasserwaardse streekromanschrijver en schilder J.W. Ooms.
Het wapen van Bleskensgraaf werd op 24 juli 1816 aan de Zuid-Hollandse gemeente Bleskensgraaf toegekend. De gemeente is op 1 september 1855 opgegaan in de gemeente Bleskensgraaf en Hofwegen. Het wapen van Bleskensgraaf is daardoor komen te vervallen. Het keerde als (heraldisch) rechterhelft terug in het Wapen van Bleskensgraaf en Hofwegen. Sinds 1 januari 2019 valt het gebied onder de gemeente Molenlanden. In het wapen van Molenlanden zijn geen elementen uit het wapen van Bleskensgraaf opgenomen.
“Van zilver beladen met een fasce van keel waarop een halve klimmende leeuw van goud, de fasce vergezeld en chef van 9 zooden, staande 5 en 4, en en pointe van 6 zooden, 3, 2 en 1, alles van sijnople.” Het zilverkleurige schild is gedeeld door een rode balk met daarin een halve gele klimmende leeuw. In het bovenste deel staan negen groene graszoden in twee rijen van 5 resp. 4 boven elkaar. In het onderste deel staan nog eens zes groene turven in rijen van 3, 2 en 1. De heraldische kleuren zijn zilver (wit), sinopel (groen), keel (rood) en goud (geel).
Bron: Wikipedia – Bleskensgraaf
Voorouders:
- Pieter Theunisz Huijsman
Geboren omstreeks 1660 te Bleskensgraaf. Zoon van Theunis Hendriks Huijsman.
Hij trouwde op 19 october 1687 te Bleskensgraaf met IJchje Dirks. - Neeltje Jansdr Verhoef. Geboren 1688. Gedoopt Ottoland op 21 januari 1688. Dochter van Jan Teunis Aarts Verhoef en Neeltje Jans Vasen. Neeltje is als overleden aangegeven op 5 februari 1761 Bleskensgraaf. Zij was getrouwd met Arij Pietersz Huijsman. Geboren 1679, gedoopt 18 juni 1679 te Streefkerk. Zoon van Pieter Hendricksz Huisman en Ariaentje Huijbertsdr. Swartbol, wonende Nieuwland en Neder-slingeland, overleden na 1727.
–
Terug naar: