Gouderak

 

Gouderak in 1797, de Nederlandsche Stad- en Dorp- Beschrijver.

 

Gouderak in 1866, door J. Kuyper. 1500 inwoners

Gouderak is een dorpje met circa 2.595 inwoners (per 1 januari 2020) dat valt onder de gemeente Krimpenerwaard in de provincie Zuid-Holland, gelegen aan de Hollandse IJssel.
Gouderak grenst aan Gouda, Moordrecht, Achterbroek en Lageweg.

Tussen Gouderak en Moordrecht wordt een veerverbinding onderhouden over de Hollandse IJssel.

Gouderak biedt veel mogelijkheden tot recreatie. Een van de belangrijkste attracties is de Vogelplas, een natuurgebied waar talloze water- en weidevogels van zeer dichtbij te bestuderen zijn. Daarnaast telt Gouderak enkele beschermde natuurreservaten, de zogenaamde boezemsmet een unieke flora. Hier bloeien nog als een van de zeer weinige plaatsen in Nederland verschillende soorten wilde orchideeën. Een van deze boezems is de Stolwijkse Boezem.

Gouderak is een van de jongste rivierdorpen in de Krimpenerwaard. In het jaar 1274 komt men voor het eerst de naam “Gouderak” tegen. Een rak is een recht stuk in een rivier tussen twee bochten. De naam is afkomstig van de schippers op de Hollandse IJssel, die spraken over het Goudsche Rak. Ruim een halve eeuw later vinden we Gouderak terug als “ambachtsheerlijkheid”. Het voornaamste recht van deze heerlijkheid was het oefenen der rechtspraak. Het rechthuis kon men vinden in het meest oostelijke deel van Gouderak, Stolwijkersluis (sinds 1963 behorende bij de gemeente Gouda). In de 15e eeuw begint de veeteelt zich als bestaansmiddel te ontwikkelen. Twee eeuwen later gaat de industrie in de vorm van touwslagerijen en steenbakkerijen een belangrijke plaats in Gouderak innemen. Daarnaast zijn vermeldenswaard de rietmattenmakerij en de scheepswerven. In de bloeitijd van Gouderak stonden er 8 steenbakkerijen, 22 touwslagerijen, een grutterij en een korenmolen [2] Hoe klein Gouderak is geweest kan men opmaken uit een oude opgave omtrent de stand der bevolking. Daarin is vermeld dat in het dorp niet meer dan ca. 50 huizen stonden. In 1632 waren dit er ongeveer 70 met een inwonertal van 400. De kerk is gebouwd in 1658. De eerste steen is gelegd door de kinderen van de toenmalige schout Johan Brouk.

Wapen van Gouderak

Het wapen van Gouderak werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Gouderak in gebruik bevestigd. Op 1 januari 1985 werd Gouderak onderdeel van de gemeente Ouderkerk. Het wapen van Gouderak is daardoor komen te vervallen. Het wapen is overgenomen als onderdeel van het wapen van Ouderkerk.
Sinds 1 januari 2015 maakt het gebied deel uit van de gemeente Krimpenerwaard.
De blazoenering van het wapen luidde als volgt: “Van keel beladen met een zespuntige star van goud.”  De heraldische kleuren zijn goud (geel) en keel (rood).
Waarschijnlijk is het wapen afgeleid van het wapen van Gouda. Deze stad had vroeger de heerlijkheid Gouderak in bezit. Het wapen wordt als zodanig ook beschreven in De Nederlandsche stad- en dorpbeschrijver uit 1797.

Uit:
Wikipedia – Gouderak
Links:
Het Kontakt – Krimpenerwaard | Al het nieuws uit Krimpenerwaard
IJsselstreekradio

Deze voorouders van mij woonden op Gouderak:

  • Leendert Jacobs Hartogh
    Geboren circa 1550. Wonende te Gouderak. Zoon van Jacob Hartogh.
    Hij trouwde met Trijntje Wouters. Dochter van Wouter Lauwen en Trijntje.
  • Jannigje Leenderts Hartogh
    Geboren omstreeks 1585. Wonende te Gouderak. Dochter van Leendert Jacobs Hartogh  en Trijntje Wouters.
    Zij trouwde rond 1610 met 
    Jacob Jans Kaninck.
  •  Leendert Jacobs Hartogh
    Geboren 1612. Wonende te Gouderak. Zoon van Jacob Jans Kaninck en Jannigje Leenderts Hartogh.
    Hij was gehuwd met Aagje Gerrits Koij.
  • Jannigje Leenderts Hartogh
    Geboren in oktober 1643 te Gouderak. Dochter van van Leendert Jacobs Hartogh en Aagje Gerrits Koij.
    Zij trouwde in de kerk in oktober 1667 te Gouderak met:
  • Claas Jans Blonk
    Geboren circa 1645 te  Stolwijk. Zoon van Jan Cornelisz Blonck en Annigje Pieters.
  • Jan van Vliet
    Geboren 15 mei 1803 te Gouderak. Zoon van Jacob van Vliet en Trijntje den Hartog.
    Hij was gehuwd met Willemijntje van Dam, geboren 10 november 1804 te Noord-Waddinxveen, overleden 11 maart 1841 te Gouderak.
    Dochter van Maarten Cornelisz van Dam en Gerrigje Both.
  • Gerrit van Vliet
    Geboren 20 juni 1830 te Gouderak. Overleden 18 juni 1898 te Zevenhuizen. Zoon van Jan van Vliet en Willemijntje van Dam.
    Gehuwd op 7 april 1855 te Capelle aan den IJssel met Jannigje Anker. Geboren 28 mei 1833 te Stolwijk, overleden 26 januari 1922 te Zevenhuizen.
  • Maarten van Dam
    Hij is geboren op 26 november 1769 in Stolwijk. Hij is overleden op 21 augustus 1846 te Gouderak.
    Zoon van Cornelis Willemsz van Dam en Marrigje Maartens Blanken. Hij was getrouwd met Gerrigje Both (geboren op 20 juni 1773 in Stolwijk, overleden op 24 juli 1841 in Gouderak), dochter van Willem Klaasz Both en Cornelia Aarts de Heer.
Bronvermeldingen:

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

   facebook     

© 11 oktober 2017,   laatst bijgewerkt op   3 december 2024