Wat gebeurde er op 27 december?

Elke dag het nieuws van vroeger

   Sinds 2014!

 

2023 – De Amerikaanse krant The New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan voor schending van auteursrechten omdat beide technologiebedrijven miljoenen artikelen zouden hebben gebruikt voor het trainen van hun chatbots en met hun chatbots nu concurreren met de krant als bron voor betrouwbare informatie.

2023 – In Apeldoorn wint Harrie Lavreysen goud op de kilometer bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen.
Zilver is voor Daan Kool en Tijmen van Loon is goed voor brons.

2019 – Vliegtuig met 98 inzittenden neergestort bij Kazachs vliegveld.
Er zijn minstens twaalf mensen om het leven gekomen.

2013 – Bij een bomaanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet raken zeker 71 mensen gewond en worden zes mensen gedood, waaronder oud-minister en voormalig ambassadeur Mohammed Shattah.

2008 – Aanvang van het conflict in de Gazastrook.

2007 – Wim Meuldijk (85) overleden.
Hij was een Nederlands scenarioschrijver en stripauteur die vooral bekend is geworden door zijn creatie Pipo de Clown.
Hij schreef hoorspelen voor de VARA, en die omroep nodigde hem daarna uit ook voor de televisie te schrijven. Meuldijk ging akkoord en bedacht een clown, die hij Pipo noemde. In 1958 werd de eerste aflevering van ‘Pipo de Clown’ uitgezonden. Dat was het begin van een serie, die 22 jaar lang te zien zou zijn.

1990Genadi Janajev (53), de kandidaat van president Michail Gorbatsjov, wordt na twee stemronden in het Congres van Volksafgevaardigen verkozen tot eerste vicepresident van de Sovjet-Unie.

1984 De AMPTE-IRM satelliet zet een wolk bariumatomen vrij en creëert daarmee een “kunstmatige komeet” die vanop de aarde zichtbaar is.

1982 – Bij Rotterdam vallen 3 doden en 20 gewonden bij een treinongeluk.

Henri Winkelman (1876-1952)    Publiek Domein – Wikipedia

1952 – Henri Winkelman (76) overleden.
Hij was Nederlands opperbevelhebber ten tijde van de Duitse invasie in 1940. Hij droeg vanaf 13 mei 1940 de hoogste regeringsmacht in Nederland na de vlucht van de koningin en de regering naar Londen. Winkelman werd een nationale figuur door zijn openlijke steun aan het koninklijk huis op Anjerdag 29 juni 1940, wat leidde tot zijn arrestatie in de nacht van 1 op 2 juli 1940, waarna hij vijf jaar krijgsgevangen bleef.

1949 – Souvereiniteitsoverdracht van Indonesië.

1945 – Het eiland Schiermonnikoog wordt als “vijandelijk vermogen” officieel onteigend door de Nederlandse staat.
In 1893 werd het eiland gekocht door de adellijke familie Von Bernstorff voor 200.000 gulden. Schiermonnikoog werd gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bezet. Zij bouwden ten noordoosten van het dorp een radarpost (“Schleidorp”) en legden een smalspoorlijn aan voor het transport van per schip aangevoerd bouwmateriaal. Toen in april 1945 de provincie Groningen werd bevrijd door de Canadezen, vluchtte een groep van ongeveer 120 SS’ers naar het eiland, waar nog steeds een Duits garnizoen aanwezig was. Op 11 juni werden de laatste 600 man Duitse troepen op Schiermonnikoog door de Canadezen afgevoerd. Het eiland werd op 27 december 1945 door de Nederlandse staat geconfisqueerd, omdat het als vijandelijk vermogen werd beschouwd.

1944 – Helena Kuipers-Rietberg (51) overleden.
Zij was een Nederlands verzetsstrijder die een voorname rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Zij was de grote en stille kracht achter de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. In het verzet werd zij Tante Riek genoemd.
Zij is overleden tijdens haar gevangenschap in concentratiekamp Ravensbrück.

1919 – Theo de Meester (68) overleden.
Hij was een Nederlands topambtenaar, bestuurder en politicus. Hij is vooral bekend als minister-president in het kabinet-De Meester dat regeerde van 1905 tot 1908.

1851 – In Nederland verschenen de eerste postzegels van Nederland.
Ongetand, met de beeldenaar van koning Willem III en profil in de waarden 5, 10 en 15 cent. Deze postzegels waren geldig vanaf 1 januari 1852.

1831 – Charles Darwin vertrekt voor zijn historische reis met het schip de Beagle.

Belle van Zuylen (1740-1805) Publiek Domein – Wikipedia

1805 – Belle van Zuylen (65) overleden.
Officieel was haar naam Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken. Zij was een Nederlandse achttiende-eeuwse Franstalige schrijfster en componiste. Ze schreef brieven, (zelf)portretten, fabels, novelles, pamfletten, toneelstukken, opera’s (libretti en muziek), liederen en klaviersonates. Ze noemde zich Belle de Zuylen (in Nederland beter bekend als Belle van Zuylen) en na haar huwelijk Isabelle de Charrière.
Belle van Zuylen werd geboren in een adellijke familie op slot Zuylen aan de Vecht, liggend tussen Maarssen en Utrecht, nu in de gemeente Stichtse Vecht. Ze was de oudste dochter van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776), heer van Zuilen en Westbroek.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten
Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

   facebook     

© 27 december 2014, laatst bijgewerkt op 27 december 2024

Elke dag het Nieuws van Vroeger 2014 – 2024