2023 – De Nederlandse Kira Toussaint pakt bij de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in Otopeni (Roemenië) opnieuw de winst op de 100 meter rugslag.
De Britse Medi Harris zwemt naar zilver en Mary-Ambre Moluh uit Frankrijk tikt als derde aan.
2023 – Bij de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in Otopeni (Roemenië) wint de Nederlander Caspar Corbeau goud op de 200 meter schoolslag terwijl zijn landgenoot Arno Kamminga derde wordt.
De IJslander Anton McKee legt beslag op de tweede plaats.
2021 – Treinreizigers morren omdat volgens hen Arriva op het traject tussen Delfzijl en Groningen te korte treinen in de spits inzet. Hierdoor stoppen volle treinen soms niet op sommige stations.
2021 – De Nederlandse politie heeft voor het eerst een 3D-animatie gemaakt van een verdachte in een zedenzaak die al in 2010 gepleegd is.
De politie hoopt op deze manier alsnog de zaak op te lossen.
2018 – Aat Veldhoen (84) overleden.
Hij was een Nederlands graficus, schilder en tekenaar
2016 – Lodewijk Asscher wordt verkozen tot lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 en daarmee ook tot de nieuwe partijleider.
Hij won in een ledenraadpleging met 54,5% tegen 45,5% van de stemmen van zittend partijleider Diederik Samsom. Het was de eerste keer dat een zittend PvdA-partijleider werd weggestemd.
2016 – PVV-leider Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het ‘minder Marokkanen’-proces.
Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Wilders werd schuldig bevonden zonder oplegging van straf. De normstelling is voldoende, oordeelde de rechtbank. De politicus werd vrijgesproken van aanzetten tot haat. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, liet na het voorlezen van het vonnis weten in hoger beroep te gaan.
2016 – Merwedebrug weer geopend voor vrachtwagens.
De 55 jaar oude brug was sinds 11 oktober 2016 gesloten voor verkeer zwaarder dan 3,5 ton, toen werd ontdekt dat er haarscheurtjes in de constructie zaten.
2013 – Kees Brusse (88) overleden.
Hij was een Nederlands acteur, regisseur en scenarioschrijver, die dit werk combineerde met werk voor radio (onder meer hoorspelspeler), televisie en reclame. Kees Brusse, zoon van auteur en journalist Marie Joseph Brusse en operazangeres Antje Ebes, had twee broers: Ytzen Brusse (filmmaker) en de journalist Jan Brusse, en vier halfbroers: Peter Brusse (journalist/programmamaker), Mark Brusse (beeldhouwer), de vroeg gestorven Marie Joseph jr. en architect Henk Brusse. Kees Brusse trouwde vijfmaal en had twee dochters.
2012 – De Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen door de hogesnelheidstrein Fyra.
2012 – In Ghana wint John Dramani Mahama de huidige president, de presidentsverkiezingen met 50,7%.
2010 – Estland wordt lid van de OESO.
2007 – De Lötschberg-basistunnel tussen Frutigen en Raron in Zwitserland wordt in gebruik genomen.
1992 – Het Marine Corps van de Verenigde Staten landt in Somalië.
1992 – De echtscheiding van Prins Charles en Prinses Diana wordt aangekondigd.
1998 – Ruth Dreifuss wordt de eerste vrouwelijke bondspresident van Zwitserland.
1990 – Lech Wałęsa wordt de eerste direct gekozen president van Polen.
1987 – Begin van de eerste intifada in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.
1973 – Autoloze zondag in België.
1968 – Douglas Engelbart demonstreert voor het eerst een computer met muis.
1963 – Het Sultanaat Zanzibar wordt onafhankelijk.
Het sultanaat Zanzibar bestond tussen 1861 en 1964 op de Zanzibar-archipel, met als grootste eilanden Zanzibar en Pemba. Het was eerst een protectoraat van verschillende naties en tussen december 1963 en 12 januari 1964 een onafhankelijke staat. Hierna ging het over in de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba. Vandaag is het een deelstaat van de Verenigde Federatie Tanzania.
1962 – Tanganyika wordt onafhankelijk en vormt de Republiek Tanganyika.
Tanganyika was een Brits mandaatgebied, dat ongeveer overeenstemt met het vasteland van het hedendaagse Tanzania, dus zonder de eilanden Zanzibar en Pemba.
1961 – In Israël wordt Adolf Eichmann schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen joden in de Tweede Wereldoorlog.
1950 – Harry Gold wordt tot dertig jaar cel veroordeeld wegens het voor de Sovjet-Unie ontvreemden van geheime informatie over Amerikaanse atoomwapens.
1944 – Johannes Rijpstra (55) overleden.
Hij was een Nederlands politicus en burgemeester in oorlogstijd.
Op 2 februari 1921 wordt Rijpstra benoemd tot burgemeester van de Achterhoekse gemeente Zelhem. Als op 10 mei 1940 Duitsland Nederland binnenvalt, blijft Rijpstra aan als burgemeester. Hij zet zich zo veel mogelijk in voor zijn dorpsgenoten. Als in 1944 in Ruurlo een man wordt aangehouden die valse distributiekaarten op zak had van de gemeente Zelhem, vermoeden de nazi’s dat er op het Zelhemse gemeentehuis gesjoemeld wordt. Op 23 juni wordt Rijpstra gearresteerd. Na in verschillende kampen gezeten te hebben, wordt hij naar het buitenkamp Wedel overgebracht. Ruim 800 gevangenen overleven dit buitenkamp niet. Ook Rijpstra overlijdt op 9 december 1944, om 15.00 uur volgens het Dodenboek aan Enteritis.
Postuum werd hem in begin jaren tachtig het Verzetsherdenkingskruis toegekend.
Na de oorlog werd in Zelhem de Koestraat omgedoopt tot Burgemeester Rijpstrastraat. Hij was ruim 23 jaar burgemeester van Zelhem van februari 1921 tot zijn arrestatie in juni 1944. Daarmee is hij de langst zittende burgemeester die Zelhem ooit gehad heeft.
1941 – Het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest van Naties verklaren de oorlog aan Japan.
1940 – Het Britse leger valt Italiaanse troepen in Noord-Afrika aan.
1937 – De Slag om Nanking begint.
1917 – De Turken worden door de Britten verslagen.
Jeruzalem wordt bevrijd.
1900 – Koningin Wilhelmina ontvangt president Paul Kruger van de boerenrepubliek Transvaal.
1824 – Peru verslaat Spanje in de Slag van Ayacucho.
1641 – Anthony van Dyck (42) overleden.
Hij was een Vlaamse barokschilder uit de Antwerpse School.
Antoon van Dyck schilderde voornamelijk portretten, maar ook stukken met een religieus of mythologisch onderwerp. Zijn werken behoren tot de barok. Door velen wordt hij beschouwd als de grootste barokschilder uit de Zuidelijke Nederlanden na Rubens.
536 – Gotische Oorlog: De Byzantijnse generaal Belisarius trekt zonder tegenstand Rome binnen en verdrijft de Ostrogoten uit de “Eeuwige Stad”.
–