Elke dag het nieuws van vroeger
Wereld Dierendag
De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.
2023 – Belgisch wielrenner Jasper Philipsen wint de Elfstedenrace door in de eindsprint de Nederlander Olav Kooij te verslaan. De Italiaan Davide Bomboi eist de derde plaats op.
2021 – In Golden, British Columbia in Canada wordt een huis geraakt door een meteoriet.
De bewoonster treft een ruim 1 kilogram zware steen aan op haar hoofdkussen.
2021 – Door een serverstoring zijn Facebook, Instagram en WhatsApp enkele uren wereldwijd onbereikbaar.
De oorzaak blijkt een fout van een systeembeheerder te zijn.
2021 – Hockeyster Lauren Stam maakt bekend te stoppen als international.
2020 – In Frankrijk en Noord-Italië vallen zeker twee doden door de storm Alex.
Tientallen personen raken vermist.
2020 – Jan des Bouvrie (78) overleden.
Hij was een Nederlands interieurontwerper. Jan des Bouvrie was één van de meeste toonaangevende Nederlandse ontwerpers en heeft de afgelopen decennia een belangrijk stempel gedrukt op de Nederlandse interieurs.
2015 – In sportpaleis Ahoy verliezen de Nederlandse volleybalsters in de finale van het Europees kampioenschap met 3-0 van titelverdediger Rusland.
2015 – Zo’n duizend mensen protesteren in Wit-Rusland tegen de plannen voor een Russische luchtmachtbasis in hun land.
2014 – Het team van het populaire Britse autoprogramma Top Gear wordt door een boze, stenengooiende menigte uit Argentinië verdreven. De Argentijnen zijn ontzet over een provocerende verwijzing die de programmamakers zouden hebben gemaakt naar de Falkland-oorlog tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk.
2003 – Aanslag in het Maxim-restaurant in Haifa, Israël.
1992 – Een El Al–Boeing 747-vrachtvliegtuig stort neer op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer.
De ramp kostte 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig. Naast de 43 geregistreerde doden waren er mogelijk ook slachtoffers onder illegale flatbewoners te betreuren, maar hun exacte aantal heeft men nooit kunnen achterhalen.
1991 – In het Rijksdaggebouw in Berlijn komt het Duitse parlement voor het eerst in 57 jaar weer samen.
Het gaat om 520 leden van de Bondsdag en 144 leden van de Oost-Duitse Volkskammer.
1986 – Koningin Beatrix stelt de stormvloedkering in de Oosterschelde in werking, waarmee de Deltawerken zijn voltooid.
1980 – In de Golf van Alaska breekt aan boord van het cruiseschip ms. ‘Prinsendam‘ (1972) van de Holland-Amerika Lijn brand uit, die niet meer te beheersen is.
Alleen via ouderwetse morse-signalen bereikt het SOS andere schepen, de kustwacht en zelfs Nieuw-Zeeland. Iedereen wordt gered uit de reddingssloepen tijdens de grootste reddingsoperatie op volle zee in de geschiedenis.
1967 – Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah wordt sultan van Brunei.
1966 – Basutoland wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië onder de naam Koninkrijk Lesotho.
1930 – Eerste officiële dierendag in Nederland.
1830 – België is bevrijd van de troepen van Koning Willem I en roept de onafhankelijkheid uit. Oorspronkelijke Nationale Feestdag in België.
1669 – Rembrandt van Rijn (63) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt algemeen als een van de grootste schilders en etsers uit de Europese kunst en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen, met als bekendste werk De Nachtwacht (1642).
Behalve zijn vrouw Saskia van Uylenburgh, en zijn zoon Titus van Rijn zijn ook zijn huishoudsters, vriendinnen Geertje Dircx en Hendrickje Stoffels nadrukkelijk in zijn schilderijen aanwezig; zij hebben gefungeerd als model voor bijbelse, mythologische of historische figuren.
1676 – Kroning van Paus Innocentius XI in Rome.
1644 – Kroning van Paus Innocentius X in Rome.
1582 – Paus Gregorius XIII voert de gregoriaanse kalender in.
In Italië, Polen, Portugal en Spanje wordt daarom 4 oktober direct gevolgd door 15 oktober. Andere landen volgen pas (veel) later (Griekenland pas in 1924).
1226 – Franciscus van Assisi begraven.
De dag waarop de processie plaatsvond werd gekozen tot zijn feestdag. In 1929 werd de dag van Sint-Franciscus tevens Werelddierendag.
Geboren als Giovanni di Pietro Bernardone, leefde als religieus, stichtte de kloosterorde van de franciscanen of minderbroeders, en werd op 16 juli 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX.
1134 – Zuid-west Nederland en Vlaanderen wordt getroffen door een stormvloed.
–
Bronnen: Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten