Bouwlust is een monumentale boerderij in de Nederlandse plaats Bergambacht aan de Bovenberg nr. 54.
Hofstede Bouwlust, gebouwd in het jaar 1640, is een Rijksmonument met een volgens de inschrijving in het Monumentenregister zeer hoge cultuurhistorische waarde. Bij de recente restauratie bleek dat het is
gebouwd op de restanten van een vroegere, waarschijnlijk 16e eeuwse bebouwing.
Door vererving en verkoop was Hofstede Bouwlust ruim 340 jaar binnen de familie Verduijn.
In februari 2016 is de hofstede verkocht.
Cornelis Verduijn verwierf Hofstede Bouwlust in 1671 en liet een verbouwing uitvoeren waaruit de grote keuken ontstond die er ook vandaag nog is. Het Voorhuis en de Boerderij zijn lange tijd afzonderlijk bewoond. Het voorhuis heeft lange tijd dienst gedaan als zomerhuis voor de familie, terwijl de boerderij vele generaties pachtboeren heeft gekend. In de loop van de tijd hebben de verschillende onderdelen hun eigen karakter verworven. Deftig en stads voor het Voorhuis, praktisch en bruikbaar voor de Boerderij.
Bij diverse gelegenheden is Hofstede Bouwlust bezocht door Koningin Juliana, Prinses Beatrix en Prins Claus.
Halverwege de 20e eeuw werd Bouwlust ingericht als een particulier museum. In 1964 stopte de toenmalige eigenaar met het museum. Een deel van de toenmalige collectie is ondergebracht in museum het Catharina Gasthuis in Gouda, een ander deel van de collectie is verkocht aan derden. In het begin van de 21e eeuw werd de boerderij gerestaureerd. De voormalige herenhoeve is erkend als rijksmonument.
De vroegere chauffeurswoning is ingericht voor bed-and-breakfastgasten.
In deze hoeve bevindt zich nog een restant van een vroegere rosmolen met functie karnmolen. Deze is niet te bezichtigen.
Toen de toenmalige eigenaren Bouwlust in het jaar 2000 door aankoop van een verre neef verwierven bevond het zich in een wel bijzonder deplorabele staat.
Onmiddellijk werd besloten tot wat een uitzonderlijk grote restauratie is geworden. Er is veel aandacht besteed aan het in stand houden van de vele bestaande originele elementen en kenmerken.
In 1984 vormde Bouwlust het decor voor de opnamen van de NCRV-televisieserie Het wassende water, naar de roman van Herman de Man. De serie werd in 1986 uitgezonden. Veel van de buitenopnamen werden bij Bouwlust gemaakt.
Bronnen en links:
-
Wikipedia – Bouwlust
-
Hofstede Bouwlust
-
Rijksmonument Bouwlust
-
Rijksmonumentenregister Bouwlust
-
Krimpenerwaard – Bouwlust
Zie ook: