Bonrepas

 

Bonrepasmolen

Bonrepas is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Krimpenerwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De buurtschap bevindt zich in de oostelijke uitstulping van de gemeente, en ligt tussen het riviertje de Vlist en de Eerste Wetering in de Polder Bonrepas en Noord-Zevenlander. De buurtschap strekt zich uit langs het riviertje en kent hierdoor een lintbebouwing. De dijk die het achterland tegen de Vlist beschermt ligt op 0,3 meter onder NAP en de achterliggende polders op 0,9 tot 1,2 meter onder NAP. In de buurtschap bevindt zich onder andere de Bonrepasmolen. Voor de postadressen valt Bonrepas onder de woonplaats Vlist.

Tot en met 31 december 2014 was Bonrepas onderdeel van de gemeente Vlist. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de fusiegemeente Krimpenerwaard.

Bij Bonrepas vond op 28 juni 1787 aan het riviertje de Vlist, aan de weg van Schoonhoven naar Haastrecht, de aanhouding plaats van Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V. Deze gebeurtenis is echter bekend geworden als de aanhouding bij Goejanverwellesluis.
“Bon repas” is Frans voor “goede/lekkere maaltijd”.
“Bonrepas” is ook bekend onder de naam “Boenderpas” of “Boerenpas”.

Uit: Wikipedia – Bonrepas

Een voorvader van mij:

  • Jacob Claeszn Both
    Diaken in Polsbroek (1696), diaken in Vlist en Bonrepas (1704), ouderling in Vlist en Bonrepas (1713) en lidmaat in Polsbroek (1694), begraven te Stolwijk op 11 december 1752, zoon van Claes Gijsbertszn Both en Maijtgen Willemsdr.
    Jacob is getrouwd rond 1690 met Meijntie (Meijnsje) Jansdr Lekkerkerker.

  facebook       

© 25 april 2020