Elke dag het nieuws van vroeger
2024 – Sjoukje Dijkstra (82) overleden.
Zij was een Nederlands kunstrijdster op de schaats. Dijkstra behoorde in de jaren zestig van de 20e eeuw tot de wereldtop.[1] Zij werd in 1962, 1963 en 1964 wereldkampioen en vanaf 1960 vijfmaal op rij Europees kampioen. In 1960 won zij bij de Olympische Winterspelen in Squaw Valley de zilveren medaille en vier jaar later bij de Winterspelen in Innsbruck het goud.
2024 – Peter Oosterhuis (75) overleden.
Hij was een Britse golfspeler. Hij won wereldwijd in totaal twintig toernooien.
Van 1970-1974 was Oosterhuis de beste speler in Europa. In 2016 kreeg hij een levenslang lidmaatschap van de Europese Tour aangeboden uit eerbied voor zijn succesvolle carrière.
Oosterhuis was de zoon van een sinds de Tweede Wereldoorlog in Londen wonende Nederlandse vader en een Engelse moeder.
2023 – De Writers Guild of America, staakt voor onbepaalde duur, omdat de scriptschrijvers betere arbeidsvoorwaarden willen vanwege de opkomst van streaming.
2021 – Ajax wordt voor de 35ste keer kampioen.
2016 – Leicester City wordt voor de eerste keer in de geschiedenis kampioen van de Engelse Premier League doordat eerste achtervolger Tottenham Hotspur niet verder geraakt dan een gelijkspel (2-2) bij uittredend kampioen Chelsea.
2016 – De Engelsman Mark Selby wordt voor de tweede keer wereldkampioen snooker door in de finale de Chinees Ding Junhui met 18-14 te verslaan.
2015 – Bokskampioen Floyd Mayweather jr. verslaat in Las Vegas Manny Pacquiao in wat ‘Het Gevecht van de Eeuw’ werd genoemd.
2012 – In Vietnam wordt Thủ Dầu Một verheven tot een stad.
2012 – AFC Ajax wordt voor de 31e keer in de geschiedenis kampioen van de Nederlandse Eredivisie door thuis met 2-0 te winnen van VVV-Venlo.
2011 – Osama bin Laden, de leider van de wereldterreurorganisatie Al Qaida, wordt in Abbottabad in een villa door het hoofd geschoten door Amerikaanse militairen.
2006 – De IUCN voegt de ijsbeer, bewoner van het noordpoolgebied, aan de lijst van bedreigde diersoorten.
1992 – Ondertekening te Porto van de overeenkomst betreffende de EER.
De Europese Economische Ruimte (EER) is een akkoord in 1992 tussen de landen van de Europese Gemeenschap(EG) (later de Europese Unie) en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), met uitzondering van Zwitserland. Het akkoord bevordert vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen. Ook wordt er samengewerkt op economisch gebied.
1990 – Tijdens een ontmoeting in Kaapstad (Zuid-Afrika) komen president Frederik Willem de Klerk en Nelson Mandela overeen de apartheid af te schaffen.
1990 – De schrijver Árpád Göncz (68), behorende tot de Alliantie van Vrije Democraten, wordt door het Hongaarse parlement aangesteld als voorzitter en interim-president van de republiek.
1989 – Hongaarse militairen beginnen met het slopen van het ijzeren gordijn tussen Hongarije en Oostenrijk. Alle grensblokkades worden afgebroken.
1989 – Val van het kabinet Lubbers II.
1986 – De radioactieve wolk van de Tsjernobyl-ramp op 26 april 1986 komt België en Nederland binnen.
In Nederland kreeg het RIVM de opdracht om meer metingen te doen dan normaal. Er werd een graasverbod ingesteld om besmetting van melk te voorkomen. Tevens mocht net geoogste bladgroente niet verkocht worden.
1953 – Troonsbestijging van de koningen Faisal II van Irak en Hoessein van Jordanië.
1952 – De Havilland Comet vliegt als eerste passagiersvliegtuig met straalmotoren van Londen naar Johannesburg.
De Comet was het eerste operationele passagiersvliegtuig uit de geschiedenis dat werd aangedreven door straalmotoren. Het was een viermotorig toestel, twee motoren in de ‘wortel’ van elke vleugel.
1945 – De Duitse troepen geven zich in Italië over: einde van de Italiaanse Sociale Republiek.
1945 – Het Duitse garnizoen in Berlijn geeft zich over.
1886 – Ericus Gerhardus Verkade opent de stoom-, brood- en beschuitfabriek ‘De Ruijter‘.
1818 – Herman Willem Daendels (55) overleden, Nederlands gouverneur van Nederlands-Indië.
Hij was een Nederlands patriot, die in 1786 het heft in eigen handen nam toen hij bij een benoeming werd gepasseerd; vervolgens schoolde hij zich als militair en vluchtte hij naar Noord-Frankrijk toen de stadhouder in zijn macht was hersteld. Na de Bataafse Revolutie was hij generaal. Van 1807 tot 1810 was hij gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
1808 – Spaanse opstand in Madrid tegen het gezag van Napoleons broer Lodewijk Napoleon Bonaparte (ook bekend alsDia de la Independencia).
1668 – Ondertekening van de Vrede van Aken, waarmee een eind komt aan de devolutieoorlog.
1519 – Leonardo da Vinci (67) overleden.
Hij was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie.