Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                      Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Bij de Europese Spelen in Krakau (Polen) winnen de Nederlandse badmintonners Selena Piek en Robin Tabeling goud in het gemengd dubbel door in de finale het Franse tweetal Delphine Delrue en Thom Gicquel in drie games te verslaan.

2022 – Fabio Jakobsen wint de tweede etappe van de Tour de France.
De Nederlander die ooit in coma lag won in het Deense Nyborg de massasprint op befaamde Grote Beltbrug.

2022 – Lancering van LauncherOne van Virgin Orbit vanaf de gemodificeerde Boeing 747-400 Cosmic Girl voor de Straight Up missie met de Recurve en Slingshot 1 cubesats en 5 nog onbekende ladingen van het Department of Defense.

2016 – Renée de Haan (61) overleden
Zij was een Nederlands zangeres. In 1988 kreeg ze nationale bekendheid als vertolkster van het Nederlandstalige levenslied.

2015 – Professor Bob Smalhout (87) overleden.
Hij  was een Nederlandse anesthesioloog, emeritus hoogleraar, columnist en publicist.
Smalhout had een joods-christelijke achtergrond; zijn vader was liberaal-joods en zijn moeder hervormd. Zelf zag hij zich als een mengeling van beide godsdiensten. Hij stond bekend als een Bijbelkenner en heeft er veel over geschreven.
Smalhout overleed aan nierfalen. Nierdialyse had hij resoluut geweigerd.

2010 – Een natuurbrand op de Strabrechtse Heide verwoest 200 hectare natuurgebied.

2008 – De Frans-Colombiaanse politica Íngrid Betancourt wordt bevrijd uit handen van de FARC-rebellen
Zij is een Frans-Colombiaans politica. Ze was lid van de Colombiaanse senaat van 1998 tot 2002, toen ze werd ontvoerd door leden van de guerrillabeweging FARC. In 2008 kwam ze na zes jaar weer vrij.

2001 – Robert Tools krijgt het eerste, volledig zelfstandig functionerende kunsthart geïmplanteerd en overleeft vijf maanden.

1994 – De Colombiaanse voetballer Andrés Escobar wordt in Medellín doodgeschoten omdat hij tijdens de WK-eindronde 1994 in eigen doel had geschoten en Colombia daardoor werd uitgeschakeld.

1993 – Bloedbad van Sivas (Turkije): tijdens een cultureel festival komen 37 mensen, waaronder een Nederlandse, om door een aanval van een islamitisch-fundamentalistische menigte.

1990 – 1426 pelgrims komen om in een voetgangerstunnel tijdens de hadj in Mekka.
De hadj is de pelgrimstocht naar Mekka, een van de vijf zuilen van de islam. De hadj is verplicht voor alle gezonde, volwassen moslims die over voldoende geld beschikken.

1976 – Noord- en Zuid-Vietnam worden herenigd en vormen de Socialistische Republiek Vietnam.
De stad Saigon wordt omgedoopt tot Ho Chi Minhstad.

1959 – Prinselijk huwelijk van Albert II van België en Paola Ruffo di Calabria.

1955 – Tierpark Berlin Friedrichsfelde wordt geopend.

1937 – Pilote Amelia Earhart verdwijnt spoorloos boven de Stille Oceaan.
Zij was een beroemde Amerikaanse vliegenierster.
In januari 1935 werd ze de eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog, maar ze werd vooral bekend doordat ze als eerste vrouw in 1932 als pilote de Atlantische Oceaan overstak. Die tocht legde ze eveneens solo af.  Begin juli 1937 begon ze samen met navigator Fred Noonan aan wat de langste vlucht ter wereld moest worden. De eindbestemming van de 47.000 kilometer lange vlucht werd echter nooit bereikt. Wat er zich precies heeft afgespeeld is tot op heden onbekend.

1900 – Eerste vlucht van een zeppelin, bij Friedrichshafen, Duitsland.

1881 – President James Garfield van de VS wordt neergeschoten door Charles J. Guiteau.
Hij overlijdt uiteindelijk op 19 september 1881 aan bloedvergiftiging.

1865 – William Booth richt The Christian Mission op.
Dit wordt later het Leger des Heils.

1839 – Opstand op het slavenschip La Amistad.

1747 – Slag bij Lafelt.
Ook bekend als de Slag om Maastricht, dat enkele kilometers verder ligt, en waar de slag eigenlijk om te doen was. De Engelse geschiedenisboeken spreken over de Battle of Lauffeld of Lawfeld of Lauffield.
Midden 18e eeuw werd de “Oostenrijkse Successieoorlog” uitgevochten, waarbij de Zuidelijke Nederlanden werden betwist door twee partijen. Enerzijds de Fransen, gesteund door Spanje, Pruisen, Beieren en anderzijds de Oostenrijkers, gesteund door Rusland, Engeland en de Nederlandse republiek. Het was een Franse overwinning die hen toeliet verder op te rukken.

1600 – Slag bij Nieuwpoort.
De Slag bij Nieuwpoort was een veldslag tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen het Staatse en het reguliere Zuid-Nederlandse (‘Spaanse’) leger.
Maurits van Oranje was door de Staten-Generaal van de Nederlanden naar Vlaanderen gestuurd om de stad Duinkerke in te nemen.
De kaapvaart vanuit deze stad bracht veel schade toe aan de handelsvloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Onverwacht kwam een groot Spaans leger onder leiding van aartshertog Albrecht van Oostenrijk richting Vlaanderen, wat leidde tot een veldslag nabij Nieuwpoort. De Republiek won deze slag door strategische stellingname en het inzetten van reservetroepen in de beslissende fase. Maurits won, maar zonder de stad te kunnen innemen, en de tocht naar Duinkerke werd uiteindelijk afgeblazen, zodat het doel niet bereikt werd.
De slag is mede vanwege het gemakkelijk te onthouden jaartal een van de bekendste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.

1578 – Martin Frobisher ontdekt Baffineiland.
Het is een van de Canadese Arctische Eilanden in het territorium Nunavut. Het is het grootste eiland van Canada, en het op vier na grootste ter wereld met een oppervlakte van 507.451 km. Het heeft tegenwoordig een bevolking van 11.000 inwoners (2004).

936 – Hendrik de Vogelaar (ca. 60) overleden.
Hij was vanaf 912 hertog van Saksen en vanaf 919 tot zijn dood koning van Duitsland. Hij was de grondlegger van de Ottoonse dynastie van Saksische koningen en keizers. Hij wordt algemeen gezien als de stichter en de eerste koning van de middeleeuwse Duitse staat, die voordien bekendstond als het Oost-Frankenrijk. Als fervent jager verkreeg hij de bijnaam “de Vogelaar”, naar men zegt omdat hij net zijn vogelnetten aan het repareren was toen hij de boodschap ontving dat hij tot koning was gekozen.

437 – Valentinianus III regeert als zelfstandig keizer over het West-Romeinse Rijk.
Keizerin-moeder Galla Placidia beëindigt haar regentschap na een streng 11 jarig regeringsbeleid.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

  facebook    

© 2 juli 2024

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                      Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Bij de Europese Spelen in Krakau (Polen) wint de Nederlandse gemengde judoploeg, bestaande uit Jelle SnippeKoen HegSanne van DijkeJesper Smink en Pleuni Cornelisse, brons door Frankrijk met 4-1 te verslaan.

2023 – Attractiepark Toverland opent vier nieuwe attracties waaronder Dragonwatch en Pixarus.

2021 – Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam biedt excuses aan voor de betrokkenheid van de stad bij de slavenhandel en slavernij en het daardoor veroorzaakte leed.

2019 – Invoering van het verbod om te appen tijdens het fietsen.
Het in de hand houden van een mobiele telefoon tijdens het fietsen kan een boete van 95 euro opleveren.

2019 – In Walibi Holland opent de achtbaan Untamed, Europa’s eerste hybride achtbaan.

2018 – Max Verstappen wint op de Red Bull Ring de GP van Oostenrijk.

2017 – De gele praatpaal verdwijnt vanaf deze datum langs de wegen.
57 jaar nadat de eerste is neergezet, zijn alle ongeveer 3300 praatpalen langs de snelwegen buiten werking gesteld. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn de gele palen volgens de ANWB overbodig geworden.

2013 – Maarten van Roozendaal (51) overleden.
Hij was een Nederlands zanger, cabaretier en liedjesschrijver.
Hij schreef muziek voor onder meer Teleac en Schooltelevisie, speelde piano, drumde in een punkband en regisseerde en adviseerde andere artiesten. Van Roozendaal werd in 1994 bekend bij het grote publiek toen hij de jury- en publieksprijs won van het Kleinkunst Festival. Het werk van Van Roozendaal is soms melancholiek van toon, de andere keer weer cynisch. Terugkerende thema’s zijn het leven, de liefde, de dood en de drank.
Op 8 februari 2013 werd openbaar gemaakt dat Van Roozendaal ongeneeslijk ziek was. Alle geplande voorstellingen werden afgelast. Hij overleed vijf maanden later op 51-jarige leeftijd aan longkanker.

2013 – Kroatië wordt lid van de Europese Unie.

2012 – In Kazachstan landt André Kuipers na een verblijf van 159 dagen in het Internationaal ruimtestation ISS.
Op 21 december 2011 vertrok Kuipers met een Sojoezraket voor vijf maanden naar het internationaal ruimtestation ISS voor de Sojoez-missie TMA-03M om deel te nemen aan ISS Expeditie 30 en ISS Expeditie 31. Op 23 december 2011 werd de raket rond 16.22 uur (CET) aangekoppeld aan het ruimtestation.
Op 1 juli 2012 landde hij ’s morgens om 10:14 uur (Nederlandse tijd) op de steppen van Kazachstan.

2008 – Invoering van een algemeen rookverbod in de Nederlandse horeca.

2006 – Jan Blokker schrijft zijn laatste column in de Volkskrant.
Hij stapt over naar NRC Handelsblad.

2006 – Finland neemt het voorzitterschap van de Europese Unie over van Oostenrijk.

2005 – Er wordt een nieuw werk van Leonardo da Vinci gevonden tijdens een infraroodscan van het schilderij “Madonna in de Grot“, ook van Leonardo da Vinci, in het Louvre te Parijs.

2000 – Ingebruikname van de Sontbrug, vaste verbinding tussen Denemarken en Zweden.

1997 – Hongkong wordt overgedragen door Verenigd Koninkrijk aan Volksrepubliek China.

1991 – Het Warschau Pact wordt officieel opgeheven.
Het Warschau Pact was een militair bondgenootschap van communistische landen in Oost-Europa, dat tussen 1955 en 1991 heeft bestaan. Het werd op voorstel van Sovjetpartijleider Nikita Chroesjtsjov opgericht als tegenhanger van de NAVO. Officieel spraken de lidstaten van het Verdrag van Warschau.

1990 – Oprichting van voetbalclub FC Zwolle als voortzetting van PEC, PEC Zwolle en PEC Zwolle’82.
In 2012 veranderde de naam van de voetbalclub weer in PEC Zwolle.

1990 – De economische en monetaire unie tussen de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek gaat van start.
De laatste grenscontroles worden door de DDR opgeheven en de Oost-Duitse Mark wordt in de DDR vervangen door de Duitse mark.

1987 – De Europese Akte treedt in werking.
De Europese Akte is een verdrag dat op 17 en 28 februari 1986 in respectievelijk Luxemburg-stad en Den Haag is getekend door de toenmalige twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschappen. 

1981 – In Nijmegen wordt voetbalclub N.E.C. opgericht, als afsplitsing van SC NEC.

1974 – Argentijns president Juan Perón overlijdt, waarna zijn vrouw en vicepresident Isabel Martínez de Perón het presidentschap overneemt.

1971 – De Utrechtse gemeentes Jutphaas en Vreeswijk worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Nieuwegein.

1968 – Nucleair non-proliferatie verdrag wordt getekend Genève, Zwitserland.
Het non-proliferatieverdrag is een verdrag dat het bezit van kernwapens beperkt. Het verdrag is op 1 juli 1968 opgesteld door Ierland en ondertekend en geratificeerd door 189 landen. Vijf landen nemen niet deel aan het verdrag: India, Pakistan, Israël, Noord-Korea en Zuid-Soedan. Het verdrag is gebaseerd op drie pijlers: non-proliferatie, ontwapening en het recht om kernenergie voor vreedzame toepassingen te gebruiken.

1968 – De lidstaten van de EEG schaffen de onderlinge douanerechten op industrieproducten af.

1963 – De postcode wordt geïntroduceerd voor post in de VS.

1962 – Onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi.
Deze twee landen worden onafhankelijk van België.

1959 – Samenvoeging van de gemeenten Opmeer en Spanbroek in Noord-Holland tot de nieuwe gemeente Opmeer.

1959 – Willem Duys maakt zijn debuut als televisiepresentator.
In die tijd liet hij zich Willem ‘O.’ Duys noemen.
Toenmalig AVRO-programmaleider Ger Lugtenburg vroeg Duys om een wekelijkse onemanshow te gaan presenteren. Omdat Duys een broertje dood had aan repeteren en liefst improviseerde, was de naam snel gevonden: Voor de vuist weg. Op 1 november 1963 vond de eerste uitzending plaats. Gedurende meer dan vijftien jaar en 176 afleveringen lang zou het programma het volhouden.

1942 – Het vluchtelingenkamp Westerbork komt onder het bestuur van de Duitsers.

1939 – Louis Davids (55) overleden.
Pseudoniem van Simon David. Hij was een Nederlands cabaretier en revueartiest. Hij staat bekend als een van de grootste namen van de Nederlandse kleinkunst.

1916 – Eerste Wereldoorlog: eerste dag van de Slag aan de Somme.
Op deze dag komen 20.000 soldaten van het Britse leger om, en raken 40.000 gewond. Het einde van de slag is in november.

1903 – Vertrek van de eerste Ronde van Frankrijk.

1867 – De Dominion Canada wordt gevormd doordat Upper Canada (Ontario), Lower Canada (Quebec), New Brunswick en Nova Scotia samengevoegd worden tot een confederatie.

1863 – Afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen., viering Keti-koti.
Ketikoti is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.

1863 – Begin van de Slag bij Gettysburg in de Amerikaanse Burgeroorlog.

1862 – Stichting van de Russische Staatsbibliotheek in Moskou.

1862 – Huwelijk van prins Lodewijk van Hessen-Darmstadt en prinses Alice van het Verenigd Koninkrijk op het eiland Wight.

1852 – Het Haarlemmermeer valt droog.
Het Haarlemmermeer is een Nederlandse droogmakerij en gelijknamige gemeente in het zuiden van de Nederlandse provincie Noord-Holland. In de eeuwen voor de droogmaking in de jaren 1849-1852 was het Haarlemmermeer een enorme watervlakte.

1849 – De eerste Belgische postzegel wordt uitgegeven.
Het ging om twee postzegels van 10 en 20 cent met daarop de beeltenis van koning Leopold I.1690 – In het kader van de zogenaamde Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag bij Fleurus, Henegouwen.
Franse legers onder leiding van maarschalk Luxembourg verslaan de geallieerde troepen.

1523 – Eerste executie van protestanten in de Spaanse Nederlanden.
Op de Grote Markt in Brussel sterven Hendrik Voes en Jan van Esschen (twee Antwerpse monniken) op de brandstapel.
Aanvankelijk concentreerde de inquisitie zich op de orde van de Augustijnen, waartoe Maarten Luther immers behoord had. Het betekende het begin van een meedogenloze vervolging van ketters, ongelovigen en protestanten in de Nederlanden.

1520 – La noche triste: duizenden Indianen en 400 Spanjaarden komen om terwijl ze uit Tenochtitlan vluchten.

251 – Slag bij Abrittus: De Goten verslaan het Romeinse leger (3 legioenen) bij de Dobroedzja in Moesië.
Keizer Decius en zijn zoon Herennius Etruscus sneuvelen in de veldslag.

69 – In Alexandrië roept Tiberius Julius Alexander met steun van zijn legioenen Vespasianus uit tot keizer.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

  facebook    

© 1 juli 2024