Wat gebeurde er op 30 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

 

 

 

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

2020 – Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren.
Het gaat om het doek Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884. Het werk van 25 bij 57 centimeter was in bruikleen van het Groninger Museum, dat alleen deze Van Gogh in de collectie had.

2017 – De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ontslaat 9 van zijn 35 ministers, onder wie de gerespecteerde minister van Financiën, Pravin Gordhan.

2017 – Het Venezolaanse hooggerechtshof ontbindt het parlement.
De rechters van het door de regering gecontroleerde hof nemen de legislatieve taken over.

2014 – De Noord-Atlantische Raad benoemt Jens Stoltenberg tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO en opvolger van Anders Rasmussen.

2004 – Bijzetting van Koningin Juliana in de Nieuwe Kerk in Delft.

2001 – Prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta maken hun verloving bekend op de Nederlandse televisie.

1987 – Vincent Van Goghs schilderij Zonnebloemen wordt verkocht voor 39,92 miljoen dollar.
Van de serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met vijftien zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen in een vaas. Van Gogh schilderde eerst de Vaas met de twaalf zonnebloemen, die in het Neue Pinakothek-museum in München in Duitsland hangt. Dan de eerste van de Vaas met vijftien zonnebloemen, die in de National Gallery in Londen hangt, gemaakt in augustus 1888 toen hij in Arles in Zuid-Frankrijk woonde. De latere schilderijen zijn ontstaan in januari 1889. Op 30 maart 1987 betaalde de Japanse verzekeringsmagnaat Yasuo Goto het bedrag van $39.921.750 voor Van Goghs Stilleven: Vaas met de vijftien zonnebloemen op een veiling bij Christie’s in Londen, voor die tijd een recordbedrag voor een schilderij van Vincent van Gogh.

1981 – Amerikaans president Ronald Reagan wordt in de borst geschoten door John Hinckley Jr., een vriend van de familie van de vicepresident. Hij vuurde zijn revolver zes maal af toen de president het Hilton Hotel in Washington D.C. verliet na een toespraak voor de AFL-CIO-conferentie. Hij raakte de president in de borst en verwondde perssecretaris James S. Brady, politieofficier Thomas Delahanty en agent Timothy McCarthy. Hinckley probeerde niet te ontsnappen, en werd ter plekke gearresteerd. Reagan overleefde de aanslag na een operatie in het George Washington-ziekenhuis.

1975 – Tijdens de Vietnamoorlog veroveren Noord-Vietnamese troepen de zuidelijke stad Đà Nẵng.

1972 – Eerste druk van het bankbiljet van 1000 gulden met Baruch Spinoza.
Baruch Spinoza was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper uit de vroege Verlichting van Sefardisch-joodse afkomst. Hij is de grondlegger van de dubbel-aspecttheorie.

1965 – Vietnamoorlog: een autobom ontploft voor de Amerikaanse ambassade in Saigon, 22 mensen komen om, 183 raken gewond.

1945 – In De Nieuwe Standaard verschijnt de eerste aflevering van de strip Rikki en Wiske (voorloper van Suske en Wiske).
Rikki en Wiske in Chocowakije is een stripverhaal uit de latere reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Nieuwe Standaard van 30 maart 1945 tot en met 15 december 1945 onder de titel De avonturen van Rikki en Wiske. De eerste albumuitgave was in 1946.

1945 – Tweede Wereldoorlog: Russische troepen vallen Oostenrijk binnen en bezetten Wenen.
Canadese troepen die enkele dagen eerder bij Rees de Rijn zijn overgestoken, passeren bij de Achterhoek de Duits-Nederlandse grens waarmee de bevrijding van Oost-en Noord-Nederland begint.

1913 – In ‘s-Heerenberg word door Johan Burgers Burgers zoo geopend.
Later verhuisde deze dierentuin naar Arnhem.

1912 – Frankrijk vormt een protectoraat over Marokko.

1912 – Karl May (70) overleden.
Hij was een Duitse schrijver, die wereldwijd bekend is geworden door zijn verhalen over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen.
In de verhalen is Winnetou het opperhoofd der Apachen (een indianenstam). Hij komt met Old Shatterhand in aanraking als laatstgenoemde landmetingen verricht voor de aanleg van een spoorbaan voor het vurig ros. Winnetou beschouwt Old Shatterhand in eerste instantie als zijn vijand, maar andersom is dit niet het geval. Old Shatterhand redt de indiaan meerdere keren het leven en de twee sluiten een bloedbroederschap. Samen beleven zij nog veel avonturen.

1867 – Om tien uur ’s ochtends wordt de aankoop van Alaska (Alaska purchase) gesloten.
Later dat jaar op 18 oktober wordt het gebied door het Keizerrijk Rusland overgedragen aan de Verenigde Staten. Het zou echter tot 1903 duren voordat de grens met Canada definitief wordt vastgelegd.

1863 – Prins Wilhelm Georg van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg wordt koning George I van Griekenland.

1858 – Hymen L. Lipman patenteert het potlood met gummetje aan het eind.

1856 – Verdrag van Parijs: einde van de Krimoorlog.

1853 – Vincent Willem van Gogh geboren.
Hij was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

 

1791 – Eerste definitie van de meter (in Parijs) als 1/10.000.000e deel van de afstand tussen de noordpool en de evenaar.

1492 – Ferdinand en Isabella tekenen een decreet dat alle joden uit Spanje verbant, tenzij ze zich bekeren tot het katholicisme.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

 

Geschiedenis & Genealogie

 

facebook

© 30 maart 2023