Wat gebeurde er op 28 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2017 – De Britse premier Theresa May stuurt de Europese Unie een brief waarmee de brexit in gang wordt gezet.

2015 – In Attractiepark Toverland opent de attractie Maximus’ Blitz Bahn.

2011 – De Portugese architect Eduardo Souto de Moura krijgt de Pritzker Prize voor architectuur.

2010 – Laatste vlucht van een Fokker 50 en laatste vlucht van een propellervliegtuig bij de KLM.

2005 – Zware aardbeving voor de kust van Sumatra.

1988 – Jan Blaaser (65) overleden.
Hij was een Nederlands cabaretier, acteur en schrijver van liedjes. Blaaser begon als artiest in het schnabbelcircuit op feesten en partijen en in cabarets. In 1938 begon hij met toneel spelen bij het gezelschap van zijn oom Jan Nooij. Daarna werkte hij onder meer in het theatercafé Saint-Germain-des-Prés van Tom Manders als moppentapper. Hierdoor kreeg hij ook zijn eerste televisieoptreden. Op de radio trad hij op in het programma Tierelantijnen. Als acteur debuteerde hij in de film Ciske de Rat uit 1955. Twintig jaar later speelde hij de vader van Keetje Tippel in de gelijknamige film van Paul Verhoeven. Daarnaast speelde hij rollen in diverse televisieseries.
Halverwege jaren 80 trad Blaaser toe tot de cast van Zeg ‘ns Aaa, waar hij de vader van Mien Dobbelsteen, een rol van Carry Tefsen, speelde. Toen hij in 1988 plotseling aan een hartaanval overleed, werd hij uit de serie geschreven, als overleden.

1979 – De kerncentrale Three Mile Island in Harrisburg, Pennsylvania ontsnapt op het nippertje aan een ramp.

1969 – Ringo Starr kondigt aan dat de Beatles niet meer in het openbaar zullen optreden.

1967 – de Royal Air Force bombardeert de Liberiaanse olietanker Torrey Canyon om de uitstromende olie te doen ontbranden.

1964 – Radiopiraat Radio Caroline start uitzendingen.
Radio Caroline was de eerste zeezender voor de Britse kust, die tussen 1964 en 1990 uitzond vanaf verschillende schepen op de Noordzee. Pas na 1990 ging Radio Caroline door aan de vaste wal.

1839 – Pieter Gerardus van Os (62) overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder. Hij schilderde vooral landschappen, vaak ook met vee.

1939 – Einde Spaanse Burgeroorlog, generaal Francisco Franco verovert Madrid.

1914 – Eerste radio-uitzending in België.

1800 – Het Iers parlement tekent de Act of Union waarin akkoord gegaan wordt met een vereniging met Groot-Brittannië.

1712 – Jan van der Heyden (75) overleden.
Hij was een Noord-Nederlandse schilder, tekenaar, etser en uitvinder. Hij is vooral bekend vanwege zijn vele stadsgezichten en als uitvinder van een verbeterde brandspuit en straatlantaarn.
Jan van der Heyden kreeg in 1697 bezoek van tsaar Peter de Grote, die te vergeefs probeerde hem over te halen mee te gaan naar Rusland. De uitvinder verkocht hem wel een aantal brandspuiten à 385 gulden per stuk.

1687 – Constantijn Huygens (90) overleden.
Hij was een Nederlandse dichter, diplomaat, geleerde, componist en architect. Huygens staat bekend als een van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw. Hij was tevens secretaris van twee prinsen van Oranje: Frederik Hendrik en Willem II. In Voorburg liet hij het nog steeds bestaande buiten Hofwijck bouwen, bedoeld om even bij te kunnen komen van de Haagse politiek. Constantijn Huygens was de vader van de staatsman en natuurkundige Constantijn Huygens jr. en de geniale natuur- en wiskundige Christiaan Huygens.

1629 – Na een blikseminslag wordt de Grote of Sint-Janskerk in Montfoort door brand verwoest.

592 – Koning Childebert II van Austrasië annexeert Bourgondië nadat zijn oom Gunthram is overleden.

364 – Keizer Valentinianus I benoemd zijn broer Valens tot medekeizer.
Het Romeinse Rijk wordt in tweeën gesplitst; Valentinianus regeert over het West-Romeinse Rijk vanuit Milaan en Valens bestuurt het Oost-Romeinse Rijk vanuit Constantinopel.

193 – Keizer Pertinax wordt door de Praetoriaanse garde vermoord. Hij heeft gedurende 87 dagen geregeerd over het Romeinse Rijk.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

 

facebook

© 28 maart 2023