Wat gebeurde er op 27 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Tijdens de Oscaruitreiking wordt presentator Chris Rock geslagen door winnaar Will Smith omdat comedian Rock een grap maakte over Will Smith zijn vrouw Jada Pinkett Smith, die aan ziekte met haaruitval lijdt, dat ze op G.I. Jane leek.

2021 – De WK-kwalificatiewedstrijd in de Arena tegen Letland wint het Nederlands voetbalelftal met 2-0.

2020 – Noord-Macedonië wordt lid van de NAVO.

2020 – 3,1 Miljoen kijkers keken naar de allerlaatste uitzending van De Wereld Draait Door dat na 15 jaar stopt.
Het programma van Matthijs van Nieuwkerk vroeg op de avond was erg populair.

2017 – Bij Harlingen botst een auto op een trein.
Een vader (31) en zijn zoontje (3) komen daarbij om het leven.

2016 – Bij een zelfmoordaanslag gericht tegen christenen in de Pakistaanse stad Lahore vallen zeker zeventig doden.
De aanslag wordt opgeëist door een afdeling van de taliban.

2008 – Geert Wilders brengt zijn omstreden anti-Koranfilm Fitna uit op het internet.
Fitna is een zestien minuten durende Nederlandse korte film. Wilders had moeite een omroep te vinden die de film op televisie wilde uitzenden. Hierdoor koos hij ervoor om de film slechts op het internet uit te brengen. Amper 3 uur na de verschijning was de film reeds drie miljoen keer bekeken. De film bestaat uit compilaties over de Koran, afgewisseld met archiefbeelden.
Nog voordat de film was verschenen, zorgde deze voor commotie in de moslimwereld.

2004 – NASA vestigt nieuw snelheidsrecord met de X-43A met een snelheid van 7 maal de geluidssnelheid (ruim 7700 kilometer per uur).

2001 – In Pécrot (België) botsen 2 treinen die op hetzelfde spoor rijden op elkaar.
Twee passagierstreinen botsten op elkaar, doordat één trein kilometers lang over het verkeerde spoor reed. Bij het ongeluk kwamen acht mensen om en raakten twaalf personen gewond.

1995 – In Milaan wordt Maurizio Gucci neergeschoten voor zijn kantoor.
Zoon van Rodolfo Gucci, was een Italiaanse zakenman, en het voormalige hoofd van de beroemde Gucci modehuis. Hij ging op zijn voorraad te verkopen in Gucci op de Bahrein gevestigde investeringsgroep Investcorp, in 1993 voor $ 170.000.000. In 1995, een jaar en een half na de verkoop van Gucci, hij werd neergeschoten door een ingehuurde huurmoordenaar. Zijn ex-vrouw Patrizia Reggiani werd later veroordeeld voor het organiseren van de moord.

1993 – Jiang Zemin wordt aangewezen als president van China.

1977 – Twee jumbojets botsen in zware mist op elkaar op het vliegveld van Tenerife (Canarische Eilanden).
Toen op de luchthaven Tenerife Noord (destijds bekend als Los Rodeos) op het Canarische eiland Tenerife twee vliegtuigen van het type Boeing 747 – één van Pan American World Airways (Pan Am) en een van KLM – op elkaar botsten. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven. Het is daarmee de grootste ramp uit de geschiedenis van de luchtvaart. Slechts 61 inzittenden, allen aan boord van het Pan Am-toestel, overleefden de ramp.

1968 – Yuri Gagarin (34) overleden.
Hij was een Russisch/Sovjetpiloot en kosmonaut. Op 12 april 1961 werd hij de eerste mens in de ruimte aan boord van Vostok 1.
Hij was de eerste die een ronde om de aarde maakte. De vlucht bestond uit een enkele baan om de aarde en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Gagarin kwam op 27 maart 1968 op 34-jarige leeftijd om het leven bij een ongeluk met een MiG-15 straaljager, tijdens een trainingsvlucht nabij Moskou. 

1964 – Een aardbeving in Alaska van 9,2 op de Schaal van Richter kost 131 mensen het leven.

1943 – Negen verzetsmensen overvallen het bevolkingsregister van Amsterdam.
In de voormalige concertzaal van Artis aan de Plantage Kerklaan 36-38 bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het bevolkingsregister van Amsterdam, met daarin onder andere de gegevens van circa 70.000 Amsterdamse Joden. Een verzetsgroep, met als leiders Gerrit van der Veen en Willem Arondéus (schuilnaam Smit), pleegde in de nacht van 27 maart 1943 een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister om de gegevens te vernietigen. De aanslag lukte, hoewel het uiteindelijke effect minder was dan verwacht. Alle plegers van de aanslag werden niet veel later opgepakt. Gerrit van der Veen werd kort na zijn arrestatie op 10 juni 1943 in de duinen bij Overveen geëxecuteerd.

1899 – Guglielmo Marconi brengt een draadloze radioverbinding tot stand over het Kanaal.

1802 – De Vrede van Amiens maakt een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek die begonnen was met de Franse oorlogsverklaring van 1793.

1679 – Abraham Mignon (38) overleden.
Hij was een Nederlandse schilder van bloem- en vruchtenstillevens.
Abraham Mignon vervaardigde briljante kleinschalige stillevens, die zeer gewaardeerd en nog lang nagevolgd werden.

196 v.Chr. – De Steen van Rosette wordt vervaardigd.
De Steen van Rosetta of steen van Rosette, is een donkere granieten steen (van 112 bij 76 cm) die in juli 1799 in Egypte door Franse genietroepen werd ontdekt bij werkzaamheden aan het fort St. Julien (nu Quaitbay) bij de Egyptische plaats Rosetta (nu El Rashid).
Op de steen staat één tekst, neergeschreven op drie verschillende manieren: in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen, in het Egyptisch door middel van het demotisch schrift en in het Grieks alfabet.
De tekst op de steen is een dankbetuiging van de priesters van Memphis aan koning Ptolemaeus V Epiphanes.

 

facebook

© 27 maart 2023