Wat gebeurde er op 21 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                        Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2020 – In totaal zijn 3.631 mensen inmiddels in Nederland positief getest op het coronavirus, 136 mensen zijn overleden.

2018 – Gemeenteraadverkiezingen.

2016 – Vanaf deze dag telt Nederland volgens het CBS 17 miljoen inwoners.
Rond 11.45 uur werd de grens van 17 miljoen gehaald.

2007 – Om de plaag van de muskusratten tegen te gaan, geeft het Deense Bos- en Natuuragentschap haar landgenoten de tip deze knaagdieren op te eten.

2005 – Israël begint met de overdracht van de stad Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen.

2004 – De Telegraaf verschijnt voor het eerst ook op zondag.
De zondagkrant verdween eind 2009 vanwege tegenvallende advertentie- en abonnementeninkomsten.

2001 – Voor het eerst sinds 1984 wordt in Nederland mond-en-klauwzeer geconstateerd.

1999 – Leefbaar Nederland wordt opgericht door Jan Nagel, Henk Westbroek en Willem van Kooten.

1994 – Het laatste Nederlandse lichtschip, de Noord Hinder, wordt vervangen door een automatische boei.
Een lichtschip was een lichtbaken op volle zee, op de plaats waar een vuurtoren zou moeten zijn, maar waar de bouw hiervan niet mogelijk was. Vaak lagen lichtschepen in de omgeving van zandbanken of andere voor de scheepvaart gevaarlijke gebieden.
De Noord-Hinder (Lichtschip No 12) is het laatste lichtschip dat gebouwd is in Nederland. Het schip is in 1963 gebouwd in scheepswerf De Waal te Zaltbommel en grondig verbouwd in 1981. In 1994 werd dit laatste lichtschip definitief van zee gehaald en is nu een museumschip in Hellevoetsluis.

1992 – VN Veiligheidsraad resolutie 743 wordt aangenomen waarmee de vredesmacht UNPROFOR in het leven wordt geroepen.
De United Nations Protection Force (UNPROFOR) was een VN-vredesmacht die tijdens de Bosnische Oorlog actief was in voormalig Joegoslavië. UNPROFOR was voornamelijk actief in de hedendaagse landen Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Macedonië.

1990 – Namibië wordt onafhankelijk.

1990 – In China legt Deng Xiaoping (85) zijn laatste officiële functie als voorzitter van de staatscommissie voor de strijdkrachten neer.

1987 – Ruud Gullit verlaat PSV en gaat naar AC Milan voor 17 miljoen gulden.

1986 – Een man met een stanleymes vernielt het doek Who’s afraid of Red, Yellow and Blue van de schilder Barnett Newman in het Amsterdamse Stedelijk Museum.

1980 – President Jimmy Carter kondigt een Amerikaans boycot af van de Olympische Zomerspelen 1980 van Moskou.
Dit was naar aanleiding van de Russische invasie in Afghanistan, op 27 december 1979.

1974 – Minister Irene Vorrink opent het eerste proefstation waar vijf elektrische witkar-wagentjes beschikbaar zijn.

1960 – Bloedbad in Sharpeville, Zuid-Afrika, politie opent vuur op ongewapende zwarte demonstranten, er vallen 69 doden en 180 gewonden.

1952 – Op de Waalsdorpervlakte wordt het doodvonnis van twee oorlogsmisdadigers, de Nederlander Andries Pieters en de Duitser Artur Albrecht, door een executiepeloton voltrokken.

1945 – Hannie Schaft wordt bij een controle op de Rijksstraatweg gearresteerd terwijl ze verzetskrantjes naar IJmuiden brengt.
Zij was een Nederlandse communiste en verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze ontving postuum het Nederlandse Verzetskruis en de Amerikaanse Medal of Freedom. Door twee boeken en twee films over haar leven is zij een van de bekendste Nederlandse verzetsstrijdsters geworden. Schaft nam steeds actiever deel aan het verzet en hielp onderduikers met gestolen bonkaarten en persoonsbewijzen. Haar schuilnaam werd Hannie en haar bijnaam het meisje met het rode haar. Uiteindelijk sloot ze zich aan bij de Raad van Verzet (RVV), een organisatie die door haar nauwe banden met de CPN door andere verzetsbewegingen sterk werd gewantrouwd. Samen met anderen pleegde ze verschillende aanslagen op Duitsers, collaborateurs en landverraders. Hannie werd door de Duitse bezetter gehaat omdat ze aan het einde van de oorlog nog allerlei, in hun ogen zinloze, aanslagen pleegde. Ze werd op 21 maart 1945 bij een wegversperring aan de Jan Gijzenkade (bij de Mauermuur) gearresteerd toen ze illegale bladen en een wapen bij zich bleek te hebben.
Hoewel aan het einde van de oorlog een akkoord bestond tussen de bezetters en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) om geen vrouwen om te brengen, werd Hannie op 17 april 1945 — drie weken voor het einde van de oorlog — in opdracht van Willy Lages doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal. Hierbij zou ze, na een schampschot, koelbloedig hebben gezegd: “Ik schiet beter”, waarna SD’er Maarten Kuiper zijn machinepistool op haar leeg schoot.

1942 – Element nummer 94 krijgt de naam plutonium.

1935 – Perzië wordt hernoemd tot Iran.

1919 – De Hongaarse Radenrepubliek wordt uitgeroepen.

1839 – Abraham Jacob van der Aa (64) overleden.
Hij was een Nederlandse letterkundige, die voornamelijk bekend is geworden door zijn Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden en door zijn Biographisch Woordenboek der Nederlanden.

1801 – Verdrag van Aranjuez bevestigt het Derde verdrag van San Ildefonso.

1800 – Kroning van Paus Pius VII in Venetië.

717 – Slag bij Vincy: Karel Martel (de “Strijdhamer”) valt Neustrië binnen en verslaat bij Vincy (nabij Cambrai) het Frankische leger onder bevel van koning Chilperik II.
Na dit succes riep hij Chlotarius IV uit tot koning van Austrasië in oppositie tot Chilperik en de afgezette bisschop van Reims, Rigobertus, liet hij vervangen door Milo van Trier. De verslagen Chilperik II en zijn hofmeier Raganfrid kwamen deze nederlaag nooit te boven.
Karel Martel was de vader van Pepijn de Korte en grootvader van Karel de Grote.

630 – Keizer Herakleios brengt tijdens een triomfantelijke intocht het Heilige Kruis (relikwie van het christendom) terug naar Jeruzalem.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 21 maart 2024