Wat gebeurde er op 20 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2020 – TV-toespraak van koning Willem-Alexander naar aanleiding van het coronavirus.
De koning riep op tot saamhorigheid.

2020 – Kenny Rogers (81) overleden.
Hij was een Amerikaanse countryzanger, fotograaf, schrijver, songwriter, acteur en zakenman.

2020 – 183 radiostations in Europa hebben vrijdag om 8.45 uur het nummer You’ll Never Walk Alone gedraaid.
Het idee kwam van 3FM-dj Sander Hoogendoorn, die tijdens de coronacrisis nadruk wil leggen op saamhorigheid.

2020 – Kenny Rogers (81) overleden.
Hij was een Amerikaanse countryzanger, fotograaf, schrijver, songwriter, acteur en zakenman. ‘Ruby (Don’t Take Your Love To Town)’, ‘Islands In The Stream’ (met Dolly Parton) en ‘The Gambler’ behoren tot zijn meest succesvolle hits.

2017 – David Rockefeller (102) overleden.
Hij was een Amerikaanse bankier. Hij was de jongste zoon van miljardair John D. Rockefeller jr. en kleinzoon van de oliemagnaat John D. Rockefeller.
Hij was in de jaren zeventig een van de machtigste bestuurders ter wereld. Hij had contacten met de belangrijkste politici ter wereld en werd vaak als wereldbankier aangeduid.

2015 – Er vindt een zonsverduistering plaats.
In Nederland en België is de zon met 84% verduisterd. Op de Faeröereilanden en Spitsbergen is de zon volledig verduisterd.

2010 – De gletsjervulkaan Eyjafjallajökull op IJsland barst uit.

2004 – Koningin Juliana (94) overleden, Koningin der Nederlanden.
Zij was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 (de inhuldiging vond plaats op 6 september 1948). Zij had onder andere de titels prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg en prinses van Lippe-Biesterfeld. Juliana was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld.
Koningin Juliana overleed exact 70 jaar later na het overlijden van haar oma Koningin Emma.

2003 – Bij een botsing tussen twee treinen in de Nederlandse stad Roermond overlijdt een machinist.

2003 – Begin van de Irakoorlog.
De Irakoorlog was een door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in maart 2003 ingezette oorlog tegen en in Irak, waarbij ook andere landen troepen leverden. De oorlog kan worden onderverdeeld in twee fases. De eerste fase was de invasie waarbij een multinationale troepenmacht, de zogenoemde Coalition of the Willing, het bewind van Saddam Hoessein verdreef. Het doel van de coalitie was naar eigen zeggen het ten val brengen van het regime van Saddam Hoessein, dat de Iraakse bevolking zou onderdrukken, het internationale terrorisme zou ondersteunen en massavernietigingswapens zou hebben ontwikkeld, bezitten en hebben ingezet.

1995 – De sekte Aum Shinrikyo verspreidt het zenuwgas Sarin in de metro van Tokio.
Met als gevolg 12 doden en meer dan 3000 gewonden.

1982 – Koos Waslander maakt het snelste doelpunt ooit in de Eredivisie.
Als speler van NAC Breda scoorde hij op acht seconden na de aftrap van medespeler Ton Lokhoff in de wedstrijd tegen PEC Zwolle, en zette zo PEC’s laatste man Rinus Israël en keeper Piet Schrijvers te kijk.

1980 – Het zendschip van zeezender Radio Caroline, de MV Mi Amigo, zinkt na op 19 maart van het anker te zijn geslagen en op een zandbank te zijn gestrand.
Radio Caroline was de eerste zeezender voor de Britse kust, die tussen 1964 en 1990 uitzond vanaf verschillende schepen op de Noordzee. Pas na 1990 ging Radio Caroline door aan de vaste wal. 

1934 – Koningin Emma (75) overleden, koningin-regentes der Nederlanden.
Zij prinses van Oranje-Nassau, prinses van Waldeck-Pyrmont, was de tweede echtgenote van koning Willem III der Nederlanden van 7 januari 1879 tot zijn dood op 23 november 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Als regentes nam zij het koninklijk gezag waar; eerst enkele dagen voor de dood van haar echtgenoot, de daarop volgende jaren voor haar minderjarige dochter Wilhelmina, de koningin.

1916 – Albert Einstein publiceert zijn algemene relativiteitstheorie.
Het is een meetkundige theorie van de zwaartekracht. Het is de huidige beschrijving van de zwaartekracht in de moderne theoretische natuurkunde.

1890 – Otto von Bismarck wordt ontslagen als Duits rijkskanselier.
Von Bismarck was vanaf 1865 graaf, vanaf 1871 vorst von Bismarck, vanaf 1890 hertog zu Lauenburg, was een Duits 19e-eeuws staatsman en een dominant figuur in de wereldgeschiedenis. Als minister-president van Pruisen, van 1862 tot 1890, hield hij toezicht op de Duitse eenwording. In 1867 werd hij Bondskanselier van de Noord-Duitse Bond. Hij was de ontwerper van het Duitse Keizerrijk in 1871, werd er de eerste rijkskanselier van en domineerde de staatszaken tot hij in 1890 opzij werd gezet door de nieuwe keizer, Wilhelm II van Duitsland.
Wilhelm II wilde  zich profileren als een krachtig en zelfbewust staatshoofd. Bismarck liep hem daarbij in de weg en werd ontslagen. Bismarck kreeg als afscheid een landgoed, een hertogentitel en een zetel in de Rijksdag, die hij overigens niet meer gebruikte.

1861 – Een verwoestende aardbeving vindt plaats in de Argentijnse stad Mendoza.

1848 – Maartrevolutie: Lodewijk I van Beieren treedt af als koning.

1815 – Napoleon keert terug in Parijs na zijn ontsnapping van Elba.

1739 – Nadir Sjah maakt tijdens zijn militaire campagne tegen het Mogolrijk in India de Pauwentroon buit.
De Pauwentroon is een met bladgoud en 26.733 edelstenen bezette troon, die vroeger werd gebruikt door de Perzische sjahs en die tegenwoordig wordt tentoongesteld in het Golestanpaleis in Teheran. Nadir Sjah, grondlegger van de Afsharidendynastie, zou de troon in 1739 tijdens zijn militaire campagne tegen het Mogolrijk in India hebben buitgemaakt.
Nadir Sjah was Sjah van Iran (1736–47) en stichter van de dynastie van de Afshariden. Hij creëerde een groot Iraans Rijk dat Iran, Noord-Indië en delen van Centraal-Azië omvatte. Nader Sjah won veldslagen tegen de Afghanen, Ottomanen en Mogolen. Nader Sjahs overwinningen maakten hem voor korte tijd de machtigste heerser van het Midden-Oosten, maar zijn rijk viel al snel uiteen nadat hij was vermoord in 1747.

1619 – Matthias van Oostenrijk (62) overleden.
Hij was aartshertog van Oostenrijk (1608 – 1619), was keizer van het Heilige Roomse Rijk (1612- 1619), koning van Hongarije (1608 – 1618, als Matthias II) en enige tijd landvoogd (1577 – 1581) van de Nederlanden. Matthias van Oostenrijk was de zoon van keizer Maximiliaan II en prinses Maria van Spanje. Hij was de jongere broer van keizer Rudolf II en achterneef van koning Filips II van Spanje.

1616 – Walter Raleigh wordt vrijgelaten na 13 jaar gevangenschap in de Londense Tower.
Hij was een Brits schrijver, dichter, spion en ontdekker. Walter Raleigh werd in 1554 geboren in Hayes Barton, in Devon. Hij was van protestantse afkomst, en ontwikkelde al jong een afkeer van het katholicisme. Hij studeerde aan de universiteit van Oxford vanaf 1568. Na diverse militaire avonturen in onder meer Frankrijk en Ierland kwam Raleigh aan het hof, waar hij zich opwerkte tot een van de lievelingen van koningin Elizabeth I. Het verhaal gaat dat Raleigh eens een dure jas uitdeed en over een modderplas legde om zo de koningin erover te laten lopen.
Een bekend project van Raleigh was de poging tot het koloniseren van Virginia, genoemd naar “The Virgin Queen” Elizabeth I (de locatie van zijn kolonie, Roanoke Island, ligt tegenwoordig overigens in North Carolina).
Na de dood van Elizabeth viel Raleigh bij haar opvolger Jacobus I in ongenade. De oorlog tussen Spanje en Engeland werd na Elizabeths dood gestaakt, en de Engelsen stelden een verdrag met de Spanjaarden op, wat betrekking had tot de executie van Raleigh, die vele jaren Spaanse schepen had overvallen. Mede werd hij verdacht van deelname in de Main Plot, een samenzwering tegen Jacobus. Hoewel zijn betrokkenheid in de samenzwering slechts klein was (nog afgezien van onwaarschijnlijk, daar het hier om een pro-Katholieke actie ging), werd hij wegens hoogverraad ter dood veroordeeld, en in de Tower of London gevangengezet. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij het boek A History of the World.
In 1616 werd hij vrijgelaten door Jacobus I, die in geldnood zat. Hij diende een expeditie naar Guyana te ondernemen, met de intentie een goudmijn te vinden, maar mocht zich niet, zoals hij op de eerste expeditie had gedaan, met piraterij bezighouden. De Spanjaarden waren niet te spreken over Raleighs acties, en eisten dat het eerdere doodsvonnis tegen Raleigh alsnog voltrokken zou worden. Jacobus stemde hiermee in, en op 29 oktober 1618 werd Raleigh onthoofd in het Palace of Whitehall.

1602 – Oprichting Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).
Het was een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan.
De VOC werd in 1602 opgericht als de Generale Vereenichde Geoctroyeerde Compagnie. Het was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld en was de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. De VOC wordt vaak genoemd als het eerste bedrijf dat in meerdere landen vestigingen had.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

facebook

© 20 maart 2023