Wat gebeurde er op 1 februari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                           Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Komeet C/2022 E3 (ZTF), ook bekend als de “groene komeet”, bereikt het perigeum in zijn baan rond de zon tijdens deze verschijning.

2022 – De Amerikaanse film Jackass Forever gaat, meer dan tien jaar na het verschijnen van de vorige film, in première.

2019 – De Nederlandse radiozender KINK start officieel met uitzenden.
KINK is een Nederlands muziekplatform voor alternatieve muziek. Het platform is de opvolger van het alternatieve station Kink FM, dat bestond tussen 1995 en 2011. KINK maakt live radio sinds 1 februari 2019 via internet en DAB+.

2015 – De 20-jarige Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel wordt, amper een week na zijn debuut bij de professionals, wereldkampioen veldrijden.

2014 – Bombardementen van de Syrische luchtmacht in de Noord-Syrische stad Aleppo.
Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kosten aan ten minste 85 mensen het leven.

2014 – De vulkaan Sinabung op Sumatra barst uit met tientallen doden en gewonden als gevolg.
Ruim 20.000 mensen worden geëvacueerd.

2012 – Bij rellen na afloop van de wedstrijd tussen de Egyptische voetbalclubs Al-Masry en Al-Ahly vallen tientallen doden.
Supporters van de thuisploeg bestormden het veld na de 3-1 zege op Al-Ahly, het topteam van Egypte uit de hoofdstad Caïro. Ze vielen spelers en fans van Al-Ahly aan, met onder meer stenen, flessen en vuurwerk. De vijandelijkheden werden buiten het stadion voortgezet.

2004 – In de Verenigde Staten veroorzaakt het optreden van Janet Jackson en Justin Timberlake tijdens de rechtstreekse uitzending van de halftime show bij de Super Bowl XXXVIII een enorme rel.
Bij hun optreden wordt een borst zichtbaar, nadat Timberlake een stuk van Jacksons kleding wegscheurt.

2003 – Spaceshuttle Columbia verbrandt tijdens de terugkeer in de dampkring van de Aarde.
Alle 7 bemanningsleden komen om het leven.

1995 – TV-actie voor slachtoffers van de wateroverlast in Limburg levert 20 miljoen gulden op.

1990 – In een aantal middelgrote Nederlandse steden begint de treintaxi van de NS.

1989 – De eerste aflevering van de Vlaamse televisieserie Samson en Gert wordt uitgezonden.
Samson is een pratende bobtail die voortdurend moeilijke woorden verkeerd uitspreekt. Zijn baasje en tevens beste vriend Gert corrigeert hem dan elke keer. Samson en Gert wonen samen in huis nummer 101 in de Dorpsstraat. Al sinds de eerste dag dat ze er wonen is hun deurbel stuk, waardoor bezoekers altijd hard op de deur dienen te kloppen en zich nadien verontschuldigen met de catchphrase Ik moest kloppen, want de bel doet het niet.

1985 – De Europese Gemeenschap verliest meer dan de helft van haar grondgebied als Groenland zich ervan losmaakt.

1979 Ayatollah Khomeini zet na vijftien jaar ballingschap weer voet op Iraanse bodem.

1968 – De Zuid-Vietnamese politiechef Nguyễn Ngọc Loan executeert voor het oog van camera’s een Vietcongstrijder.

1965 – Koningin Juliana opent de Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas.
Het plan voor de Van Brienenoordbrug dateerde al uit de vroege jaren dertig. Tijdens de regering van minister-president Colijn werd een rijkswegenplan uitgewerkt waarbij ten oosten van Rotterdam een brug over de rivier zou komen. Het geld dat hiervoor gereserveerd was, werd echter voor de Maastunnel gebruikt. Na de oorlog werd pas weer in 1959 nagedacht over de Ruit van Rotterdam. Het bouwrijp maken van de grond nam een aanvang voor of in 1961. Rond 1962 stelde de gemeenteraad de naam van de brug vast. De Van Brienenoordbrug dankt zijn naam aan het onderliggende Eiland van Brienenoord, het oord van A.W. baron van Brienen.

1958 – Met een “Jupiter C”-raket lanceren de Amerikanen hun eerste kunstmaan, de “Explorer 1” (gewicht 14 kg). De kunstmaan zal tot augustus 1965 in een baan om de Aarde blijven.

1953 – Watersnood, meestal aangeduid als de watersnoodramp en aanvankelijk ook wel als Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed, voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953.
De ramp werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg. Zo werd Nederland  getroffen door één van de grootste natuurrampen uit zijn geschiedenis, de grootste zelfs sinds 1570 (derde Allerheiligenvloed). In Nederland kostte de ramp aan 1836 mensen het leven.
Ook in Engeland, België en Duitsland vonden overstromingen plaats en vielen honderden slachtoffers. Op zee verloren bij schipbreuken velen het leven. In de Ardennen liet de storm een sneeuwlaag van twee meter achter.

1953 – In Ardennen echte blizzard, die bijna 48 uur duurt en meerdere dorpen van de buitenwereld afsnijdt.
De sneeuwlaag bereikt dikte van 56 cm in Spa-Malchamps, 64 cm in Saint-Hubert en meer dan een meter in de Hoge Venen.

1953 – Kees Broekman wordt in Hamar Europees schaatskampioen.

1945 – Johan Huizinga (72) overleden.
Hij was een Nederlandse historicus. Hij is de grondlegger van de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis en mentaliteitsgeschiedenis. Verder was hij cultuurfilosoof en antropoloog. Zijn belangrijkste werken zijn Herfsttij der Middeleeuwen (1919), Erasmus (1924), In de schaduwen van morgen (1935) en Homo ludens (1938).

1944 – Piet Mondriaan (71) overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. 

1933 – Eerste toespraak van Hitler via de zenders van de Duitse omroep.

1917 – Het Duitse Keizerrijk verklaart de ombelemmerde duikbootoorlog.

1917 – Laagste minimumtemperatuur -16,2 °C in Nederland.

1908 – Koning Karel I van Portugal en de kroonprins Lodewijk Filips, hertog van Braganza worden in Lissabon vermoord door republikeinen.

1805 – Op de stadsgracht te Leeuwarden heeft een wedstrijd plaats voor vrouwspersoonen.
Er verschijnen maar liefst 130 schaatsrijdsters aan de start, terwijl er op de stadswallen 10.000 toeschouwers staan. De eerste prijs is een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden en Trijntje Pieters van Poppingawier mag zich na afloop met het oorijzer tooien.

1793 Frankrijk start een oorlog met het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

1691 – Pietro Ottoboni, de latere Paus Alexander VIII (80) overleden.

819 – Keizer Lodewijk de Vrome treedt in Aken in het huwelijk met Judith van Beieren.
Zij wordt de tweede vrouw van Lodewijk en keizerin van het Heilige Roomse Rijk.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 1 februari 2024