Wat gebeurde er op 8 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                        Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek wordt toegekend aan Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda, geschreven door Bibi Dumon Tak en met illustraties van Annemarie van Haeringen.
Volgens de jury is het “een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot.

2023 – De Canadese Alison Jackson wint de derde uitvoering van Parijs-Roubaix voor vrouwen. 
Marianne Vos wordt op de 10e plaats de beste Nederlandse.

2020 – Dirk van den Broek (96) overleden.
Hij was een Nederlands ondernemer. Hij was de oprichter en eigenaar van supermarktketen Dirk.

2016 – De zoon van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en leden van de Gupta-familie trekken zich terug uit een grote mijn na “een voortdurende politieke aanval”, aldus het bedrijf Oakby Resources in een verklaring.

2015 – Premier Erna Solberg van Noorwegen biedt haar excuses aan voor de manier waarop Roma voor en na de Tweede Wereldoorlog zijn behandeld.
Volgens haar is sprake van “een zwarte bladzijde in de geschiedenis” van het Scandinavische land.

2014 – De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de ebola-epidemie in West-Afrika een van de ergste uitbraken ooit is van het virus.
Er zijn al 101 mensen in Guinee aan de ziekte gestorven en tien in buurland Liberia.

2014 – Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows XP, waardoor voor computers met dit besturingssysteem grote beveiligingsrisico’s ontstaan.
Zowel de Nederlandse als de Britse overheid sluit met Microsoft een miljoenendeal om de ondersteuning voor haar computers te verlengen.

2013 – Margaret Thatcher (87) overleden.
Baroness Thatcher (geboren Roberts) (Grantham (East Midlands), 13 oktober 1925 – Londen ,8 april 2013) was een Britse politica. Ze was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij. Thatcher was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Ze was de eerste en tot op heden enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Van alle Britse premiers in de 20e eeuw heeft zij het langst gediend.
Zij stond bekend als de Iron Lady (Nederlands: IJzeren Dame). 

2009 – Een zilveren microscoop van Antoni van Leeuwenhoek wordt geveild voor 347.708 euro.
Antoni van Leeuwenhoek  (1632 – 1723) was een Nederlandse handelsman, landmeter, wijnroeier, glasblazer en microbioloog. Van Leeuwenhoek is vooral bekend door zijn zelf gefabriceerde microscoop en zijn pionierswerk voor de celbiologie en de microbiologie. Vanaf 1674 deed hij vele ontdekkingen die bekend werden door zijn correspondentie met de Royal Society in Londen.

2006 – Gerard (van het) Reve (82) overleden.
Geboren als Gerard Kornelis van het Reve, was een Nederlandse schrijver en dichter. Zijn bekendste werken zijn De Avonden (roman, 1947), Werther Nieland (novelle, 1949) en Op weg naar het einde (epistolair proza, 1963). Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij tot De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend.

2005 – Vaticaanstad, uitvaart Paus Johannes Paulus II.

1990 – De eerste vrije parlementsverkiezingen in Hongarije worden met 165 zetels op 386 gewonnen door het conservatieve Hongaars Democratisch Forum.
De liberale Alliantie van Vrije Democraten haalt 92 zetels. De voormalige communisten, de Hongaarse Socialistische Partij, halen 33 zetels.

1973 – Pablo Picasso (91) overleden.
Hij was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. Hij was een van de bekendste Spaanse kunstschilders.

1911 – In Leiden ontdekt Heike Kamerlingh Onnes supergeleiding.
Hij was een Nederlands natuurkundige, winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. “Door meten tot weten” was de slagzin van zijn laboratorium.
Supergeleiding  is het verschijnsel dat de elektrische weerstand van sommige materialen beneden een bepaalde (meestal zeer lage) temperatuur opeens helemaal verdwijnt.

1886 – De Duitser Carl Gassner verkrijgt octrooi op de droge zinkbatterij.

632 – Charibert II wordt vermoord.
Koning Charibert II (rond 608 – 8 april 632), een zoon van Chlotarius II uit het Merovingisch Huis en Sichildis van de Ardennen, was een jongere halfbroer van Dagobert I; hij was koning van Aquitanië van 629 tot hij in 632 vermoord werd, wellicht op last van zijn halfbroer Dagobert.

630 – Chlotharius II overleden.
Hij was een zoon van Chilperik I (koning van Neustrië en Aquitanië) en Fredegonde. Hij stamde uit het Merovingisch Huis.
Hij werd geboren in het voorjaar van 584 en was drie maanden oud toen zijn vader werd vermoord. Hierdoor was hij bijna zijn gehele leven een Frankische koning, gedurende zijn minderjarigheid met zijn moeder als regentes.

217 – Keizer Caracalla wordt na een schrikbewind van zes jaar bij Carrhae tijdens een veldtocht in Parthië door legionairs vermoord.
Marcus Opellius Marcrinus, prefect van de Praetoriaanse Garde, wordt door de Senaat tot keizer uitgeroepen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 8 april 2024