Wat gebeurde er op 2 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2017 – Philippe Gilbert wint de 101ste editie van de Ronde van Vlaanderen.

2012 – Metrostation Zalmplaat in Rotterdam wordt voor een paar maanden gesloten, vanwege werkzaamheden.

2009 – De regeringsleiders van de G20-landen komen bijeen voor de G20-top in Londen.

2005 – Het actualiteitenprogramma Twee Vandaag wordt abrupt onderbroken voor een extra NOS Journaal waarin bericht wordt dat Paus Johannes Paulus II zou zijn overleden.
Presentator Karel van de Graaf is vooraf niet hiervan op de hoogte gebracht, en nadat dit extra Journaal na enkele minuten zonder enig nieuws gebracht te hebben wordt beëindigd, zien de kijkers een zichtbaar ernstig geïrriteerde van de Graaf in beeld.

Paus Johannes Paulus II

Paus Johannes Paulus II

2005 – Paus Johannes Paulus II (84) overleden.
Hij was een Poolse priester die aartsbisschop en kardinaal werd en uiteindelijk op 16 oktober 1978 werd verkozen tot 264ste paus van de Rooms-katholieke Kerk. Hij was de opvolger van de plotseling overleden Johannes Paulus I. In zijn hoedanigheid van paus was hij tevens soeverein van Vaticaanstad, alsook bisschop van Rome.

1991 – Het eerste nummer van het Rotterdams Dagblad verschijnt, de opvolger van Het Vrije Volk en het Rotterdams Nieuwsblad.

1982 – Aanval op de Falklandeilanden door Argentinië.
De eilanden vormen een Brits overzees gebiedsdeel. Duizenden militairen landden op de eilanden en de Britse mariniers van Naval Party 8901 en leden van de Falkland Island Defense Force, kregen na twee dagen hardnekkige weerstand te hebben geboden, van gouverneur Rex Hunt het bevel de wapens neer te leggen.
Op 21 mei 1982 landden de Britten bij de nederzetting Port San Carlos. 72 dagen later hadden de Britten de eilanden weer heroverd. In totaal vonden 236 Britten en 655 Argentijnen de dood.

1979 – De Europese Vogelrichtlijn treedt in werking.
De Vogelrichtlijn is een richtlijn van de Europese Unie waarin aangegeven wordt welke soorten en welke typen natuurgebieden (als leefgebieden voor soorten, habitats) beschermd moeten worden door de lidstaten. De Vogelrichtlijn bevat een lijst van 187 zeldzame of bedreigde vogelsoorten. Voor deze vogelsoorten en voor belangrijke overwinteringsgebieden van trekvogels moeten Speciale BeschermingsZones (Vogelrichtlijngebieden) worden aangewezen.

veronica gestrand

Veronica gestrand (film)

1973 – Het Veronica schip de Norderney loopt, door storm, vast op het strand van Scheveningen.
Radio Veronica was een zeezender die van 17 mei 1960 tot en met 31 augustus 1974 uitzond vanaf de Noordzee met programma’s gericht op Nederland.

1900 – Het socialistische dagblad Het Volk verschijnt voor het eerst in Nederland.

1845 – Léon Foucault en Hippolyte Fizeau maken de eerste foto van de zon.

1840 – De Republiek Los Altos wordt geannexeerd door Guatemala.

Hiëronymus van Alphen

Hiëronymus van Alphen

1803 – Hieronymus van Alphen (56) overleden.
Hij is bekend als dichter, en dan vooral door zijn gedichten voor kinderen. Hij was de zoon van Johan van Alphen, raad in de Vroedschap en schepen van Gouda, en Wilhelmina Lucia van Alphen. Hij was een kleinzoon van de Utrechtse hoogleraar Hieronymus van Alphen. Naar hem is de Hiëronymus van Alphen Prijs genoemd. Een bekend kinderliedje van van Alphen is: “Jantje zag eens pruimen hangen”.

1285 – Giacomo Savelli wordt de nieuwe paus en noemt zich Paus Honorius IV.

Karel de Grote 6

Karel de Grote

742 – Karel de Grote geboren.
Hij was afkomstig uit het geslacht der Karolingen, was vanaf 9 oktober 768 koning der Franken en vanaf 25 december 800 keizer van het Westen. Deze kleinzoon van Karel Martel kreeg reeds tijdens zijn leven de bijnaam “de Grote” en geldt sinds de middeleeuwen als een van de belangrijkste heersers van het Westen.
Hij overleed in 814.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

 

  facebook       

© 2 april 2021