Wat gebeurde er op 1 augustus?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2022 – Lancering van een Sojoez raket van Roskosmos vanaf Plesetsk Kosmodroom platform 43/4 voor de Kosmos 2558 missie met een geheime militaire satelliet.

2021 – De Belgische Nina Derwael behaalt een gouden medaille aan de brug met ongelijke leggers op de Olympische Spelen in Tokio.

2016 – De Venezolaanse oppositie krijgt van de Nationale Kiesraad groen licht voor het organiseren van een referendum tegen president Nicolás Maduro.

2016 – Harrie Langman (85) overleden.
Nederlands minister. Hij was een Nederlands politicus namens de VVD.

2016 – Taliban-strijders vallen een hotel aan in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

2015 – De 1750ste aflevering van het wekelijkse radioprogramma Nieuwsshow op de Nederlandse radiozender NPO Radio 1 werd uitgezonden.

2012 – Tijdens de burgeroorlog in Syrië hebben Syrische regeringstroepen bij een operatie in het district Jdaidet Artuz 43 jongeren gemarteld en gedood.

2010 – De Nederlandse soldaten van de operatie Task Force Uruzgan beginnen met hun terugtrekking uit de Afghaanse provincie Uruzgan.

2010 – In Brasilia breidt de Werelderfgoedcommissie tijdens haar 34e vergadering de UNESCOWerelderfgoedlijst uit met onder meer de Amsterdamse grachtengordel.

2009 – De Deen Anders Fogh Rasmussen begint zijn termijn als twaalfde secretaris-generaal van de NAVO.

2007 – In Minneapolis stort tijdens de avondspits de veertig jaar oude I-35W Mississippi River Bridge over de Mississippi in.

2006 – Fidel Castro draagt tijdelijk zijn macht over Cuba over aan broer Raúl.

2005 – Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed wordt koning van Saoedi-Arabië.

2002 – Start van het project Voor- en vroegschoolse educatie om onderwijsachterstanden aan het begin van de basisschool te verminderen.

2002 – De lichamen van Marion en Romy van Buuren, die vijf jaar vermist waren, worden gevonden in de duinen van Egmond en Bergen.

2000 – Moshe Katsav wordt de nieuwe president van Israël.

1990 – In Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad en Tobago, geven de extremistische moslimrebellen die sinds 27 juli 1990 veertig mensen, waaronder verscheidene ministers, gegijzeld hielden zich over.

1990 – De verzoeningsgesprekken tussen Irak en Koeweit in de Saoedische stad Djedda worden zonder resultaat beëindigd.

1990 – In Bulgarije wordt Zjeljoe Zjelev (55), de voorzitter van de oppositiepartij Unie van Democratische Krachten, verkozen tot president.

1960 – De Republiek Dahomey wordt onafhankelijk van Frankrijk.
Op 30 november 1975 kwam de geschiedenis van Dahomey onder die naam ten einde toen het land hernoemd werd tot de Volksrepubliek Benin.

1944 – Anne Frank schrijft voor het laatst in haar dagboek.

1944 – In Warschau, Polen breekt de Opstand van Warschau uit tegen de Duitse bezetters.

1936 – Het voormalige paleis van koning Willem II in Tilburg, wordt nadat het ruim 70 jaar als Rijks-HBS is gebruikt, na een grondige renovatie, door burgemeester Frans Vonk de Both in gebruik genomen als het gemeentehuis van Tilburg, en wordt bekend als het Paleis-Raadhuis.

1920 – Frankrijk roept het mandaatgebied Libanon uit.

1914 – Duitsland, als verdragsgenoot van Oostenrijk-Hongarije, verklaart Rusland de oorlog en valt Luxemburg binnen.

1903 – Calamity Jane (51) overleden.
Zij was een Amerikaanse vrouw die bekend werd door haar ‘mannelijke’ gedrag in het Wilde Westen en haar relatie met Wild Bill Hickok. Haar avontuurlijke gewoontes, drankzucht en ruige levensstijl maakten haar tot opzienbarend en mysterieus voorbeeld voor vele onafhankelijk denkende vrouwen van haar tijd.

1876 – Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.

1855 – Eerste beklimming van de Monte Rosa, de op een na hoogste top in de Alpen.

1817 – Giovanni Battista Belzoni bereikt het binnenste van de tempel van Aboe Simbel.
Aboe Simbel is een archeologisch complex bestaande uit twee enorme stenen Egyptische tempels in het zuiden van Egypte op de westelijke oever van het Nassermeer. De vallei, die bekendstaat als de Nubische Monumenten, loopt van Aboe Simbel tot Philae en staat op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. 

1798 – Slag op de Nijl waarbij de Britse vloot onder Horatio Nelson de Fransen verslaat.

1793 – De eerste lengte van de meter wordt in Frankrijk wettelijk vastgelegd.

1674 – Een tornado teistert de stad Utrecht; het schip van de Domkerk stort in waardoor de toren compleet los komt te staan van het koor. Ook de Pieterskerk heeft grote schade.

1664 – Het Ottomaanse Rijk wordt in de Slag bij Szentgotthárd verslagen door het Habsburgse leger.
Een gebeurtenis die zal resulteren in de Vrede van Vasvár.

1638 – Joachim Wtewael (±72) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder, wiens werk tot het maniërisme wordt gerekend.
Wtewael (spreek uit: Utewaal) was de zoon van de glasschilder Anthonisz Jansz. te Utrecht. Hij kreeg schilderles van zijn vader en van Joos de Beer. Joachim Wtewael schilderde voornamelijk historiestukken: bijbelse en mythologische voorstellingen in een verfijnde maniëristische stijl.
Wtewael wordt tegenwoordig beschouwd als een van de voornaamste vertegenwoordigers van die stroming in Nederland.

1578 – In het bredere kader van de 80-jarige oorlog vindt te Rijmenam een gewapend treffen plaats tussen Spaanse troepen en een Staats leger o.l.v. Maximiliaan van Bossu.
De Spanjaarden delven het onderspit.

1190 – Floris III van Holland (±50) overleden.
Hij was een zoon van graaf Dirk VI van Holland en Sophia van Rheineck. In 1157 volgde hij zijn vader op als graaf van Holland.
Op rijksniveau was Floris een trouwe bondgenoot van de Duitse keizer Frederik Barbarossa. In 1158 en van 1176 tot 1178 nam hij deel aan de expedities van Frederik naar Italië. Hij werd daarvoor ruim beloond. In 1177 kreeg hij de status van rijksvorst. Hij huwde op 28 september 1162 met Ada van Schotland, de zuster van de Schotse koning Malcolm IV. Hij kreeg daarbij de titel earl of Ross.

527 – Justinianus I volgt zijn oom Justinus I op als keizer van het Byzantijnse Rijk.

527 – Justinus I (77) overleden, Byzantijns keizer.

69 –  De Bataven in Germania Inferior komen onder leiding van Julius Civilis in opstand tegen de Romeinen.
De Bataafse Opstand, ook wel de opstand van de Bataven genoemd, was een opstand (69 – 70) van de (vermoedelijk) West-Germaanse Bataven onder leiding van Gaius Julius Civilis in de militaire provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). Nadat de Bataven aanvankelijk overwinningen hadden behaald op de Romeinse legioenen, slaagde een groot Romeins leger onder leiding van Quintus Petillius Cerialis – gestuurd door de nieuwe keizer Titus Flavius Vespasianus – er uiteindelijk in de opstand neer te slaan en de toestand te stabiliseren. Bij de onderhandelingen werden de Bataven vernederende voorwaarden opgelegd, waardoor ze voortaan een permanent gelegerd legioen moesten dulden in hun land van herkomst.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

facebook

 

© 1 augustus 2023