Wat gebeurde er op 24 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2019 – Boris Johnson wordt premier van het Verenigd Koninkrijk, na een dag eerder door de leden van de Conservative Party te zijn verkozen als nieuwe partijleider.

2018 – In Griekenland is de noodtoestand uitgeroepen.
Bij bosbranden zijn 76 doden te betreuren en vele gewonden en vermisten.

2013 – Bij een spoorwegongeval in de Spaanse stad Santiago de Compostella vallen tientallen doden.

2011 – De 34-jarige Cadel Evans wint als eerste Australiër de Ronde van Frankrijk.
De gebroeders Andy en Fränk Schleck vervolledigen de top 3.

2010 – Tijdens de Love Parade in Duisburg vallen 21 doden en meer dan 500 gewonden door verdrukking van bezoekers bij de ingang van het festivalterrein.

2009 – De grootste telescoop ter wereld, de Gran Telescopio Canarias, wordt ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje.

2007 – De Franse krant L’Equipe  brengt het nieuws naar buiten dat kopman Aleksandr Vinokoerov betrapt zou zijn op het gebruik van bloeddoping, na de tijdrit die hij op 21 juli had gewonnen.
Naar aanleiding hiervan verzocht de organiserende Société du Tour de France Astana de Ronde verlaten.

2005 – Lancering van TeleSUR.
Een initiatief, onder impuls van de Venezolaanse president Hugo Chávez, van de Zuid-Amerikaanse regeringen van ArgentiniëBrazilië, Cuba, Uruguay en Venezuela, dat een tegenhanger wenst te worden voor bijvoorbeeld CNN qua berichtgeving over Zuid-Amerika en dat de regionale integratie wil bevorderen. De Venezolaanse regering heeft 51% van de aandelen van Telesur in handen. De Amerikaanse regering reageert uiterst kritisch op dit volgens haar anti-Amerikaanse initiatief.

1995 – Een zelfmoordactie van Hamas doodt zes mensen in een bus in een voorstad van Tel Aviv.

1995 – Dutchbat keert terug uit Bosnië en Herzegovina.
Dutchbat was een Nederlands infanteriebataljon, dat onder commando van de Verenigde Naties deel uitmaakte van de UNPROFOR vredesmacht van de Verenigde Naties.

1994 – Miguel Indurain wint de 81ste editie van de Ronde van Frankrijk.
Het is de vierde eindoverwinning op rij voor de Spaanse wielrenner.

1992 – Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker wordt overgenomen door het Duitse DASA.

1990 – Irak stationeert zo’n 30.000 militairen bij de grens met Koeweit.

1990 – De Amerikaanse popster Madonna treedt op tijdens haar Blond Ambition World Tour 1990 in het Feyenoord-stadion in Rotterdam.

1988 – De Spaanse wielrenner Pedro Delgado wint de 75ste editie van de Ronde van Frankrijk.

1983 – De Franse wielrenner Laurent Fignon wint zijn eerste Ronde van Frankrijk.

1981 – Israël en de PLO sluiten een bestand.

1977 – Oprichting van Dire Straits in Londen als “The Cafe Racers”.

1977 – De Franse wielrenner Bernard Thévenet wint de Ronde van Frankrijk.

Konstantinos Karamanlis

Konstantinos Karamanlis

1974 – Konstandinos Karamanlis keert terug uit ballingschap om in Griekenland een burgerregering te vormen.
In het Nederlands ook Konstantijn of Constantijn Karamanlis genoemd, was een belangrijk Grieks staatsman. Na de val van het door hem scherp gekritiseerde kolonelsregime werd hij in juli 1974 teruggeroepen om een regering van nationale eenheid te vormen. Hij werd benoemd tot premier.
In april 1980 werd hij tot president van de Griekse Republiek gekozen. In maart 1985 werd hij in deze functie opgevolgd door de partijloze Christos Sartzetakis. In 1990 werd hij echter opnieuw verkozen voor een tweede ambtstermijn als president. Konstantinos Karamanlis overleed begin 1998 op 91-jarige leeftijd in Athene.

1967 – De Franse president Charles de Gaulle haalt zich de woede van Canada op de hals door zijn steun te betuigen aan de onafhankelijkheidswens van Quebec, de Franstalige provincie van Canada.

1940 – De Nederlandsche Unie, geleid door J. de Quay, L. Einthoven en J. Linthorst Homan, presenteert zich.
Men zoekt samenwerking met de Duitse bezetter. Dit driemanschap richtte zich tot het Nederlandse volk en riep het op zich te verenigen.
De oprichters wilden met hun organisatie de NSB de wind uit de zeilen nemen, maar moesten hiervoor wel concessies aan de bezetter doen.

1922 – Palestina wordt formeel een Brits mandaatgebied.

1915 – De stoomboot Eastland slaat om bij Chicago als bijna alle passagiers naar één zijde van het schip lopen
Het gevolg is dat 844 mensen omkomen.

1911 – Hiram Bingham vindt de Incastad Machu Picchu terug.
Dat is een stad van de Inca’s in Peru die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden.

Martin Van Buren

Martin Van Buren

1862 – Martin Van Buren (79) overleden.
Hij was de achtste president van de Verenigde Staten (1837-1841). Vóór zijn presidentschap was hij de achtste vicepresident(1833-1837) en de tiende minister van Buitenlandse Zaken onder Andrew Jackson (1829-1831). Hij was een belangrijke organisator van de Democratische Partij, een dominante figuur in het tweede partijsysteem en de eerste president van niet-Britse afkomst – zijn familie was Nederlands. Hij was de eerste president die geboren werd als Amerikaans staatsburger, zijn voorgangers waren geboren als Britse onderdanen voor de Amerikaanse Revolutie. Hij is ook de enige president die Engels niet als moedertaal sprak, want hij sprak Nederlands, en de eerste president uit New York.

1847 – De stad Salt Lake City wordt gesticht.

Apenrots van Gibraltar

Apenrots van Gibraltar

1704 – Engeland verovert Gibraltar op Spanje.
Gibraltar is een Brits overzees gebied gelegen aan het zuidelijke eind van het Iberisch Schiereiland bij de ingang van de Middellandse Zee. Het heeft een oppervlakte van 6,8 km² en een noordelijke grens met Andalusië, Spanje. De Rots van Gibraltar is de belangrijkste bezienswaardigheid van het gebied. Gibraltar werd in 1704 tijdens de Spaanse Successieoorlog door een Engels-Nederlandse troepenmacht op Spanje veroverd. Het gebied werd vervolgens in 1713 onder de Vrede van Utrecht “voor altijd” overgedragen aan het Koninkrijk Groot-Brittannië. Het was een belangrijke basis voor de Royal Navy.
De soevereiniteit van Gibraltar is een belangrijk twistpunt van de Brits-Spaanse relatie omdat Spanje aanspraak maakt op Gibraltar.  Op de rots leeft een door de Britten ingevoerde apenkolonie in een natuurreservaat. Het gaat om een troep berberapen (Macaca sylvanus), die verder ook in Noord-Afrika voorkomen. Volgens een legende blijft Gibraltar in Britse handen zolang er apen op de rots leven.

Jacob van Artevelde

Jacob van Artevelde

1345 – Jacob van Artevelde (± 55) overleden.
Bijgenaamd de Wijze man  was een Vlaams volksleider en staatsman. Hij behoorde als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen tot de gegoede burgerij in Gent.
Jacob van Artevelde werd vooral bekend als Gents opstandelingenleider. Toen Frankrijk vanwege de Honderdjarige Oorlog met Engeland al diens bezette gebieden verbood nog langer handel met hen te drijven, ging Van Artevelde tegen deze bevelen in en hervatte de wolhandel met Engeland. Om die reden wordt hij nog steeds als een Vlaamse/Belgische volksheld gezien.

1129 – Shirakawa (76) overleden, 72e keizer van Japan.
Hij was de 72ste keizer van Japan, volgens de traditionele opvolgvolgorde. Hij regeerde van 18 januari 1073 tot 5 januari 1087.
Shirakawa was de zoon van keizer Go-Sanjō. Zijn persoonlijke naam was Sadahito-shinnō (貞仁親王).  Shirakawa had zelf 1 keizerin en 1 hofdame, met wie hij 9 kinderen kreeg.
Shirakawa trad af in 1087, en vertrok naar een boeddhistisch klooster. Maar anders dan zijn voorgangers in de Fujiwara-tijd, bleef hij zich met de politiek bemoeien. In weerwil van zijn vaders lange regeerperiode en zijn machtige oom slaagde Oswulf er niet in om zijn troon lang te behouden. Binnen een jaar nadat hij aan de macht was gekomen werd hij door leden van zijn huishouden, dienaren of lijfwachten, op 24 juli 759 bij Market Weighton vermoord. Hij bleef daarmee de feitelijke machthebber van het land, niet de echte keizer of de Fujiwara-regent. Dit systeem waarbij een afgetreden keizer vanuit een klooster regeerde, insei geheten.

759 – Oswulf, koning van Northumbria overleden (vermoord).
Hij was van 758 tot zomer 759 korte tijd koning van Northumbria. Hij volgde zijn vader Eadberht op, die in 758 afstand van de troon had gedaan om zich terug te trekken in het klooster in York. Oswulfs oom was Ecgberht, de zevende bisschop van York.
In weerwil van zijn vaders lange regeerperiode en zijn machtige oom slaagde Oswulf er niet in om zijn troon lang te behouden. Binnen een jaar nadat hij aan de macht was gekomen werd hij door leden van zijn huishouden, dienaren of lijfwachten, bij Market Weighton vermoord.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 24 juli 2020