Wat gebeurde er op 23 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – André du Pon, de oudste veteraan van Nederland (105) overleden.
Du Pon ontving het Mobilisatie Oorlogskruis voor zijn inzet tijdens de mobilisatie in 1939 en 1940. Ook werd hij afgelopen april benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege het vrijwilligerswerk dat hij tot op hoge leeftijd deed.

2016 – Bij een aanslag tijdens een demonstratie in Kabul vallen zeker tachtig doden.

2014 – In Nederland geldt een dag van nationale rouw naar aanleiding van de crash van Malaysia Airlines-vlucht 17 zes dagen eerder.

2014 – In het Nederlandse attractiepark Toverland moeten vier bezoekers naar het ziekenhuis na een ongeval met het wildwaterbaan Djengu River.

2013 – In het Nederlandse pretpark Walibi Holland raakt een 10-jarig meisje bij een ongeval in de wildwaterattractie El Rio Grande zwaar gewond.

2012 – Sally Kristen Ride (61) overleden. 
Zij was een Amerikaans natuurkundige en voormalig astronaut voor NASA. In 1983 was ze de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte; tot de dag van vandaag is ze de jongste Amerikaan ooit in de ruimte

Johnny Hoes

Johnny Hoes

2011 – Johnny Hoes (94) overleden.
Hij was een Nederlands zanger, producer en componist-tekstschrijver. Zijn plaat “Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven”  staat met 450.000 exemplaren te boek als de bestverkochte Nederlandstalige single aller tijden.

2011 – Amy Winehouse (27) overleden.
Zij was een Britse jazz- en soulzangeres. Ze werd bekend in het Verenigd Koninkrijk met haar album Frank. In de rest van de wereld werd ze bekend met haar album “Back to Black” met daarop de hitsingles “Rehab” en “Back To Black”.
Op zaterdag 23 juli 2011 werd Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. Op 26 oktober 2011, werd officieel bekendgemaakt dat Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging.

2011 – Ina van Faassen (82) overleden.
Zij was een Nederlands actrice en cabaretière.

2010 – Nabij het Zwitserse Fiesch vindt een treinongeluk plaats.

2009 – IJsland vraagt officieel het lidmaatschap van de Europese Unie aan.

2007 – In Albanië neemt Bamir Topi de presidentsfunktie over van Alfred Moisiu voor een nieuwe periode van 5 jaar.

2006 – Floyd Landis wint de 93ste editie van de Ronde van Frankrijk.
Echter, later wordt hij uit de uitslag geschrapt wegens een positieve dopingtest, en wordt Óscar Pereiro uitgeroepen tot winnaar.

2004 – In Mostar (Bosnië en Herzegovina) wordt de brug over de Neretva, de Stari Most (oude Brug) opnieuw geopend, nadat hij in 1993 tijdens de Bosnische Oorlog was vernield.

de jongens van de hobbyclub2002 – Leonard de Vries (83) overleden.
Hij was een Nederlands schrijver van populair-technische jongensboeken. Hij heeft meer dan 50 boeken en 150 bundels geschreven op het gebied van radio, televisie, elektriciteit, scheikunde, fotografie, sterrenkunde, atoomfysica enz. Met zijn boeken heeft hij vele jongeren aangezet tot een hobby en uiteindelijk een beroep waar hun interesse in lag.  Als deze roman “De Jongens van de Hobbyclub”  in 1947 uitkomt, krijgt hij vele positieve reacties. In 1949 verschijnt het eerste nummer van het maandblad “Hobby Club”. Naar aanleiding hiervan zijn er een jaar later al 70 hobbyclubs opgericht.


1999 – Mohammed VI van Marokko besteeg de troon na de dood van zijn vader Hassan II.

1995 – Miguel Indurain wint de 82ste editie van de Ronde van Frankrijk.
Het is de vijfde eindoverwinning op rij voor de Spaanse wielrenner.

Kees Verwey

Kees Verwey

1995 – Kees Verwey (95) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder, aquarellist en tekenaar. Hij was een neef van de dichter en letterkundige Albert Verwey en van Hendrik Petrus Berlage, die beiden ooms van hem waren.

1994 – In Dublin eindigt titelverdediger Nederland op een teleurstellende zesde plaats bij het WK hockey door ook de laatste wedstrijd tegen Zuid-Korea te verliezen: 0-2.

1989 – Greg LeMond wint de 76ste editie van de Ronde van Frankrijk.
De Amerikaanse wielrenner doet dat in de afsluitende tijdrit naar Parijs, waarbij hij zijn Franse collega Laurent Fignon uit de gele trui rijdt. Het verschil bedraagt uiteindelijk slechts acht seconden.

1987 – De drie nog levende leden van de Beatles dagen platenmaatschappij EMI-Capitol voor de rechter wegens fraude met cd-royalty’s.

1986 – De Britse Prins Andrew trouwt Sarah Ferguson in Westminster Abbey, Londen.

1982 – De Internationale walviscommissie besluit om de commerciële vangst van walvissen te beëindigen per 1985-86

1982 – Op de set van de film The Twilight Zone slaat een geprepareerde helikopter te pletter, waardoor acteur Vic Morrow en twee jeugdige acteurs de dood vinden.

Fred Kaps

Fred Kaps

1980 – Fred Kaps (54) overleden.
Artiestennaam van Abraham (Bram) Pieter Adrianus Bongers, was een Nederlands goochelaar.
Van zijn kapper leerde hij als schooljongen de eerste goocheltrucjes. Na de MULO wilde zijn vader dat hij reclametekenaar werd, maar Bongers wilde van zijn hobby zijn beroep maken. Uit een beroepentest bleek dat hij zeer creatief was. Het advies was kunstacademie, maar er werd ook aangegeven dat hij het als goochelaar ver zou kunnen schoppen.
Kaps is de enige ter wereld die drie maal wereldkampioen werd bij de Fédération Internationale des Sociétés Magiques Grand Prix. (Barcelona 1950, Amsterdam 1955 en Luik 1961). Daarnaast werd hij uiteindelijk tweemaal nationaal kampioen goochelen.

1978 – De Franse wielrenner Bernard Hinault wint de Ronde van Frankrijk, de Nederlander Gerrie Knetemann de slotrit op de Champs-Elysées.

1972 – De Belgische wielrenner Eddy Merckx wint opnieuw de Ronde van Frankrijk.

1968 – Een Palestijns commando kaapt een Israëlisch vliegtuig; de onderhandelingen duren tot eind augustus en eindigen zonder bloedvergieten.

1967 – In Detroit (Michigan, VS) breken rassenrellen uit in de overwegend Afro-Amerikaanse en verarmde binnenstad.
43 mensen sterven en 1400 huizen verbranden.

1967 – De Franse wielrenner Roger Pingeon wint de Ronde van Frankrijk.

1952 – Generaal Mohammed Naguib leidt de Vrije Officieren (gevormd door Gamal Abdel Nasser, de echte persoon achter de coup) tegen koning Faroek van Egypte.

Marie Baron

Marie Baron

1948 – Marie Baron (40) overleden. 
Zij was een voormalig topzwemster. Baron vertegenwoordigde Nederland tweemaal bij de Olympische Spelen: ‘Parijs 1924’ en ‘Amsterdam 1928’.

1914 – Oostenrijk-Hongarije stelt een ultimatum aan Servië. Het land krijgt 48 uur om te voldoen aan een aantal onmogelijke Oostenrijkse eisen. Een oorlog lijkt onvermijdelijk. (Juli-ultimatum).

1903 – Henry Ford verkoopt zijn eerste auto, een tweecilinder Model A die is gemaakt in Detroit.

1886 – De eerste auto’s van Gottlieb Daimler komen op de markt.

Ulysses S. Grant

Ulysses S. Grant

1885 – Ulysses S. Grant (63) overleden.
Hij was de bekendste Noordelijke generaal in de Amerikaanse Burgeroorlog en tussen 1869 en 1877 de achttiende president van de Verenigde Staten.

 

 

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 23 juli 2020