Wat gebeurde er op 13 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2017 – Gewapende mannen plegen overval op autobedrijf Hoofdweg-Zuid Nieuwerkerk aan den IJssel.
Twee gewapende mannen hebben aan de Hoofdweg-Zuid een overval gepleegd op een bedrijf wat tweedehands vrachtwagens verkoopt. De twee mannen kwamen op een zwarte scooter aangereden en overvielen de medewerkers van het bedrijf.

2017 – Uniekaas krijgt een nieuwe eigenaar.
DOC Dairy Partners neemt het merk van de van oorsprong combinatie van regionale kaashandelaren en zijn Nederlandse bedrijfsactiviteiten over. Daaronder valt de volledige productiefaciliteit van het bedrijf in Kaatsheuvel. DOC is een dochterbedrijf van de Duitse zuivelonderneming DMK.

2014 – Duitsland wordt voor de vierde keer wereldkampioen voetbal.
Duitsland verslaat in de finale Argentinië met 1-0.

Jan Nolten

Jan Nolten

2014 – Jan Nolten (84) overleden.
Hij was een Nederlands wielrenner. Als debutant in de Tour de France van 1952 toonde Nolten zich meteen ook een begenadigd klimmer, en was als zodanig ook de eerste Nederlandse wielrenner van wie dat gezegd kon worden. Hij was zelfs de enige in die ronde voor wie de grote Fausto Coppi beducht was geweest. Toch heeft hij de torenhoge verwachtingen later nooit geheel kunnen inlossen, mede door een auto-ongeluk.2010 – Vanwege het behalen van de tweede plaats op het wereldkampioenschap voetbal, wordt het Nederlands voetbalelftal en staf toegejuicht in Amsterdam bij een ereronde in een rondvaartboot en optreden op een podium op het Museumplein.

1995 – Albanië treedt toe tot de Raad van Europa.

1992 – Yitzchak Rabin wordt premier van Israël.

1985 – Het wereldwijde popspektakel Live Aid wordt gehouden.
Het was een 16 uur durend internationaal benefietconcert. Er trad een groot aantal vooraanstaande artiesten op. Het gehele evenement omvatte gelijktijdige optredens in de Verenigde Staten (JFK Stadium te Philadelphia), het Verenigd Koninkrijk (Wembley Stadium te Londen) en andere kleinere locaties waaronder Den Haag. De organisatie was in handen van Bob Geldof en Midge Ure. Het concert was een benefiet voor Ethiopië, waar hongersnood heerste. Het evenement werd in veel landen rechtstreeks uitgezonden en werd daarmee een van de grootste mediaspektakels die de wereld ooit had gezien.

 

1977 – Een grote brand in vijf opslagloodsen met boter en vlees zorgt in Elst voor vettige rookwolken en veel stankoverlast.

1977 – In New York en omgeving wordt een vitale krachtcentrale getroffen door een blikseminslag, waarna de stroom uitvalt en duizenden mensen plunderend en vernielend door de stikdonkere straten trekken.

1977 – Somalië verklaart de oorlog aan Ethiopië, het begin van de Ogaden oorlog.

1955 – Ruth Ellis is de laatste vrouw die in Engeland naar de strop wordt geleid.

1944 – In Sneek begint de Sneker Bloednacht waarin vier inwoners van Sneek werden geliquideerd als vergelding voor de moord op Gaele van der Kooij; een lid van de Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps.

1943 – Het Tsjechische dorpje Český Malín wordt verbrand door Duitse troepen.
374 inwoners komen om het leven.

1938 – Op de Veluwe wordt het Kröller-Müller Museum geopend.

1928 – Bij een mijngasontploffing in de Staatsmijn Hendrik in Limburg (Nederland) vallen dertien doden.

1923 – In de heuvels boven Los Angeles worden de vijftien meter hoge letters ‘Hollywoodland’ geplaatst.
Deze reclameuiting van een projectontwikkelaar groeide uit tot een symbool voor de glamourstad Hollywood. Eind jaren 40 verdwenen de laatste vier letters.

1909 – Er wordt goud ontdekt nabij Cochrane in Ontario, Canada.

1908 – Vrouwen doen voor het eerst mee aan de moderne Olympische Spelen.

1897 – Guglielmo Marconi verkrijgt octrooi op de draadloze telegraaf.

1878 – Het Congres van Berlijn maakt Servië onafhankelijk.

Michaël I van Rusland

1645 – Michaël I van Rusland (49) overleden, tsaar van Rusland.
Hij was de eerste Russische tsaar van het Huis Romanov. Hij was de zoon van Fjodor Nikitisj Romanov (later bekend als Patriarch Filaret) en Xenia (later bekend als “de groot-non” Martha). Zijn heerschappij werd gekenmerkt door het einde van de Tijd der Troebelen.

 

 

 

1621 – Albrecht van Oostenrijk (61) overleden, landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden.

Balthasar Gerards

Balthasar Gerards

1584 – Balthasar Gerards (29) wordt geëxecuteerd, moordenaar van Willem van Oranje.
De executie gebeurde op de volgende wijze: Zijn rechterhand waarmee hij het moorddadige feit heeft gepleegd werd met een gloeiende tang afgeknepen; vervolgens werd met gloeiende tangen op verscheidene plaatsen op zijn lichaam het vlees afknijpen tot op het bot. Vervolgens werd hij levend gevierendeeld, waarna het hart uit zijn borstkas gesneden en hem in het gezicht werd geworpen. Ten slotte werd zijn hoofd afgehakt ,waarna zijn vier uiteengetrokken delen op de Haagpoort, Oostpoort, Ketelpoort en de Waterslootsepoort tentoongesteld werden. Zijn hoofd werd op een staak gespietst en vervolgens bij het voormalige huis van de prins geplaatst. Zijn bezittingen werden geconfisqueerd.

1393 – Overgave van kasteel Altena.
Albrecht trok met een leger naar Altena waar hij beleg sloeg op 1 Juli 1393. Na twee weken werd het kasteel op zondag 13 juli 1393 overgegeven en na de aftocht van de bezetting wordt deze in brand gestoken.

1024 – Keizer Hendrik II de Heilige (52) overleden, koning en later keizer van het Heilige Roomse Rijk.

574 – Johannes III overleden, paus van Rome.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

 

  facebook       

© 13 juli 2020