Wat gebeurde er op 10 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – In Thailand worden de laatste kinderen van een lokaal voetbalelftal en hun trainer gered uit de ondergelopen grot Tham Luang.
Ze zaten daar sinds 23 juni vast.

2016 – Portugal wint het EK voetbal in en tegen Frankrijk.

Albert Hoeben

Albert Hoeben

2014 – Albert Hoeben (94) overleden.
Hij was een Nederlandse marinier in Nederlands-Indië ten tijde van de politionele acties.  Hoeben was één van de langstlevende ridders van de Militaire Willems-Orde uit die periode.
De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog  begon kort na de capitulatie van Japan, gevolgd door het uitroepen van de Republiek Indonesië (beide in augustus 1945), en eindigde met de overdracht van de soevereiniteit over de voormalige kolonie Nederlands-Indië (uitgezonderd Westelijk Nieuw-Guinea) door Nederland aan Indonesië (december 1949).

2010 – De ruimtesonde Rosetta vliegt voorbij de planetoïde (21) Lutetia.

2008 – De film Hoe overleef ik mezelf? krijgt een Gouden Film voor het behalen van de eerste 100.000 bezoekers.

2003 – De ontwerp-grondwet van de Europese Unie wordt gepresenteerd.

2003 – Astronomen vinden in een bolvormige sterrenhoop een planeet, ruim 2 keer zo zwaar als Jupiter, van 13 miljard jaar oud, veel ouder dan alle tot dan toe gevonden planeten.

1992 – In Miami wordt de voormalige leider van Panama, Manuel Noriega, veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf voor drugshandel en fraude.

1991 – Boris Jeltsin begint aan zijn termijn van vijf jaar als eerste gekozen president van Rusland.

1990 – Wit-Rusland wordt onafhankelijk.

1990 – Op het achtentwintigste congres van de Communistische Partij in Moskou wordt Michael Gorbatsjov herkozen tot partijleider.

1985 – De Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace, wordt door de Franse geheime dienst met twee landmijnen tot zinken gebracht in de haven van Auckland (Nieuw-Zeeland).

1985 – Na veel weerstand tegen de nieuwe smaak van cola herintroduceert Coca-Cola de oude formule onder de naam Coca-Cola Classic.

1976 – Bij de chemische fabriek Icmesa in het Italiaanse stadje Seveso komt een uiterst giftige gaswolk vrij.
Pas na twee weken beseffen de autoriteiten de omvang van de milieuramp.

1974 – Arabische landen heffen hun olieboycot tegen Nederland op.

1973 – De Bahama’s krijgen onafhankelijkheid binnen het Brits Gemenebest.

Godfried Bomans op Rottumerplaat

Godfried Bomans op Rottumerplaat

1971 – Godfried Bomans begint een verblijf van één week op Rottumerplaat.
Hij was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid.
Bomans was vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland. Hij heeft meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam staan. Hij heeft tijdens zijn leven weinig officiële erkenning gekregen, in ieder geval niet in de vorm van een literaire prijs. De literaire kritiek weet nog altijd niet goed wat ze met hem aan moet.
In 1971 verbleef Bomans, op uitnodiging van VARA en AVRO, een week alleen op het onbewoonde waddeneiland Rottumerplaat. Hij maakte er dagelijkse radioverslagen, getiteld Alleen op een eiland, over zijn ervaringen met de tv-showman Willem Ruis als zijn gesprekspartner in Warffum. Deze radioverslagen zijn als luisterboek in 2006 op 6 cd’s verschenen. Het primitieve verblijf lag hem niet; vrijwel zeker heeft het hem een terugslag bezorgd in zijn gezondheid.


AHardsDays
1964 – Het Beatles album A Hard Day’s Night en de gelijknamige single komen uit in het Verenigd Koninkrijk.
A Hard Day’s Night is het derde album van The Beatles en tegelijk het album van hun eerste film. Bekende nummers op het album zijn vooral “A Hard Day’s Night” zelf, waarvan het openingsakkoord wereldberoemd is. Dit is het eerste Beatlesalbum waarop alle nummers door de groep zelf zijn geschreven; het bevat geen covers. Het album werd in 1964 bekroond met twee Grammy Awards: ‘Best Performance by a Vocal Group’ en ‘Best New Artist’.

1945 – De Nederlandse onderzeeboot O 19 wordt door de bemanning van de Amerikaanse onderzeeboot Cod vernietigd omdat het vast zit op een rif.

1940 – Begin van de slag om Engeland.

Hendrik Willem Mesdag

Hendrik Willem Mesdag

1915 – Hendrik Willem Mesdag (84) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, etser en lithograaf.
Mesdag was de meester-marineschilder van de Scheveningse bomschuiten. Hij behoorde tot de Haagse School. Zijn bekendste werk is het Panorama Mesdag van Scheveningen, tentoongesteld aan de Zeestraat in Den Haag. Hij was ook een befaamd kunstverzamelaar met een eigen museum, het Museum H.W. Mesdag, thans bekend onder de naam De Mesdag Collectie, aan de Haagse Laan van Meerdervoort.

1908 – Heike Kamerlingh Onnes maakt voor het eerst helium vloeibaar.

1890 – Wyoming wordt een staat van de Verenigde Staten.

Moord op Willem van Oranje1584 – Willem van Oranje wordt in Delft neergeschoten door Balthasar Gerards.
Hij was prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, beter bekend als Willem van Oranje of onder zijn bijnaam Willem de Zwijger, en in Nederland vaak Vader des vaderlands genoemd, was aanvankelijk stadhouder (plaatsvervanger) voor de regerend heer der Nederlanden. Hij begon zijn loopbaan in dienst van de Rooms-Duitse keizer Karel V. Meningsverschillen met Karels opvolger Filips leidden uiteindelijk tot de Tachtigjarige Oorlog.
Na Willems vogelvrijverklaring werden er verschillende aanslagen op het leven van de prins gepleegd.
Op 10 juli 1584 pleegde de Fransman Balthasar Gerards (die zich voordeed als de protestant François Guyon) zijn fatale aanslag.

983 – Paus Benedictus VII overleden, paus van 974 tot 983.

518 – Anastasios I (±88) overleden, keizer van het Oost-Romeinse rijk.

138 – Keizer Hadrianus overlijdt na een hartstilstand in zijn villa in Baia.
Na zijn dood wordt hij bijgezet in het mausoleum van Hadrianus (Engelenburcht).

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 10 juli 2020