Wat gebeurde er op 26 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2017 – Venezuela kondigt aan uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te stappen, na een lidmaatschap van meer dan 65 jaar.

2016 – De Venezolaanse oppositie begint handtekeningen te verzamelen voor een afzettingsprocedure tegen president Nicolás Maduro, die gezien wordt als een socialistische autocraat.

2016 – Ambtenaren in Venezuela werken nog maar twee dagen per week, op maandag en dinsdag, zo maakt de socialistische regering bekend.
De maatregel is een gevolg van de enorme energiecrisis waar het Zuid-Amerikaanse land mee kampt.

2013 – De Willem-Alexanderbaan wordt geopend door prins Willem-Alexander,  naar wie de roeifaciliteit genoemd is.
De Willem-Alexander Baan is een roeibaan die gelegen is in het recreatiegebied Rottemeren, in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. De situering is tussen de steden Rotterdam, Zoetermeer en Gouda in.

Willy Caron

Willy Caron

2010 – Willy Caron (75) overleden.
Hij was een Nederlandse operazanger uit Venlo. Als tenorzanger brak hij in 1964 door toen hij het Internationale Verdiconcours in Venetië won.
Twee jaar later won hij het Internationaal Vocalisten Concours inVerviers. De pers omschreef hem als “een stemwonder om wie ’s werelds grootste operahuizen nog zullen vechten”. In de tweede helft van de jaren zestig was hij inderdaad een veelgevraagde vocalist. Caron trad op in heel Europa.

2002 – Een 19-jarige scholier schiet in het Duitse Erfurt 16 mensen dood en pleegt daarna zelfmoord.

1994 – Op de Japanse luchthaven Nagoya verongelukt een Taiwanese Airbus, 259 mensen komen om.

1986 – Nabij de Oekraïense plaats Tsjernobyl vindt een kernramp plaats.

1978 – In Brussel wordt Manneken Pis gestolen.

1945 – Alle Limburgse mijnen worden onder staatsbeheer geplaatst.

1937 – Het Spaanse stadje Guernica wordt door Duitse bombardementen vrijwel van de kaart geveegd.

1935 – Het Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt gesticht.

Maria Duyst van Voorhout

Maria Duyst van Voorhout

1754 – Maria Duyst van Voorhout (92) overleden, Nederlands filantroop.
Zij stichtte de Fundatie van Renswoude, drie opleidingsinstituten voor begaafde weeskinderen. Zij was vrouwe van de heerlijkheid Moerkerken en in Middelharnis, en na de dood van haar tweede echtgenoot ook van Renswoude.
Maria was de dochter van Hendrik Duyst van Voorhout, burgemeester van Delft, en Cornelia Doublet. Haar moeder stierf toen ze drie was, haar vader toen ze twaalf was. Ze erfde een aanzienlijk vermogen van haar ouders en van haar grootouders.
In 1749 maakte zij haar testament, waarin zij de weeshuizen van Utrecht, Delft en Den Haag als enige erfgenamen haar geld in gelijke delen naliet, onder de voorwaarde dat het geld besteed zou worden aan onderwijs voor begaafde wezen in technische beroepen, vooral beroepen die ten dienste van het land konden staan.

1478 – Pazzi-samenzwering: onder de H.Mis in de Santa Maria del Fiore wordt een aanslag gepleegd op de gebroeders De Medici.
Lorenzo I de’ Medici weet te ontsnappen maar Giuliano di Piero de’ Medici wordt vermoord.

1336 – Eerste toeristische bergbeklimming: de Italiaanse dichter Francesco Petrarca beklimt samen met zijn broer de Mont Ventoux.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 26 april 2020