Wat gebeurde er op 23 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

Jean van Luxemburg (1921 -2019)

2019 – Groothertog Jean van Luxemburg (98) overleden.
Hij was van 1964 tot 2000 groothertog van Luxemburg.
Jean trouwde in 1953 met prinses Joséphine-Charlotte, zus van de Belgische koningen Boudewijn en Albert II. Samen kregen zij vijf kinderen.
In 1964 volgde hij zijn moeder groothertogin Charlotte op als staatshoofd van Luxemburg.  Op 7 oktober 2000 deed Jean troonsafstand ten voordele van zijn oudste zoon Henri.

 

 

Chriet Titulaer in 1984

2017 – Chriet Titulaer (73) overleden.
Hij was een Nederlands sterrenkundige, televisiepresentator en populair-wetenschappelijk schrijver.
Tussen 1969 en 1990 was Titulaer veelvuldig op de televisie te zien. Zijn populariteit begon als medepresentator (samen met Henk Terlingen, “Apollo Henkie”) van het rechtstreeks televisieverslag van de eerste maanlanding in 1969. Ook was hij commentator bij de live-uitzending van de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981. Hij werd vaak gevraagd als commentator als er actueel nieuws was op het gebied van wetenschap en techniek en vooral bij nieuws betreffende ruimtevaart en astronomie.

2016 – Mariah Carey treedt op in een uitverkocht Ziggo Dome.

2012 – Premier Mark Rutte dient bij Koningin Beatrix het ontslag aan
van het voltallige Kabinet-Rutte I.

Max van der Stoel

Max van der Stoel

2011 – Max van der Stoel (86) overleden.
Hij was een vooraanstaand Nederlands politicus. Hij was de speciale adviseur van Javier Solana op het gebied van het Gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Naast minister van Buitenlandse Zaken, was hij tevens ambassadeur van Nederland bij de Verenigde Naties en de eerste Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE. In 1991 werd Van der Stoel benoemd tot minister van staat.

 

Boris Jeltsin

Boris Jeltsin

2007 – Boris Jeltsin (76) overleden.
Jeltsin was een politicus en de eerste president van de Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als ‘de sloper van de Sovjet-Unie’ .

2007 – De 16-jarige Gerd Nan van Wijk overlijdt voor de deur van zijn school in Alkmaar aan de gevolgen van zinloos geweld.

1998 – Marc Dutroux ontsnapt uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau.
Vier uur later wordt hij in de Ardense bossen van Herbeumont opgemerkt door een boswachter en gearresteerd. Minister van Justitie Stefaan De Clerck en Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte hebben ondertussen al hun ontslag gegeven. In 2000 wordt Dutroux veroordeeld tot vijf jaar cel voor de ontsnapping. Dutroux is een Belgische misdadiger, veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

1990 – Li Peng, de Chinese eerste minister, brengt een vierdaags staatsbezoek aan de Sovjet-Unie.
Het is de eerste keer sinds 1964 dat de Sovjet-Unie zo’n hoog Chinees bezoek krijgt.

1949 – Nederland annexeert delen van Duitsland als compensatie voor geleden oorlogsschade.
De meeste geannexeerde gebieden zijn in 1963 weer teruggegeven.

1920 – De eerste en grootste zitting plaats van de Nationale Vergadering van de Turkse Republiek.
De onafhankelijkheid werd bevestigd; De oprichting van het Turks Parlement.

1907 – Alfred Packer (65) overleden.
Hij was een Amerikaanse oud-militair en berggids, voerde eind 1873 een jachtpartij aan, op basis van deelgenootschap van de opbrengst. Het gezelschap kwam echter in een sneeuwstorm terecht en moest drie maanden overwinteren. Vanwege het voedselgebrek hield Packer zich in leven met het consumeren van zijn gezelschap (kannibalisme). In de lente keerde hij terug in goede gezondheid en toonde geen tekenen van wroeging.

Jacob Olie, zelfportret

Jacob Olie, zelfportret

1905 – Jacob Olie (70), overleden.
Hij was een Nederlands fotograaf. Hij is bekend om zijn foto’s van Amsterdam in de 19e eeuw. De fotografie was voor hem niet meer dan een hobby, toch geniet hij bekendheid als een gedreven fotopionier die het beeld van negentiende-eeuws Amsterdam heeft vastgelegd. Olie verdiende zijn dagelijks brood eerst als timmerman en bouwkundige, later als tekenleraar en directeur van de eerste ambachtsschool van Nederland. In die functie schafte hij de banden aan van de beroemde Descriptions des arts et métiers.

1533 – De Anglicaanse Kerk ontbindt het huwelijk tussen Catharina van Aragon en Hendrik VIII.

725 – Wihtred (~55) overleden, koning van Kent.

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 23 april 2020