Wat gebeurde er op 22 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – Feyenoord wint voor de 13e maal de KNVB beker door in de finale AZ te verslaan.
Het is de 100e KNVB Beker, daarom is die deze keer van goud.

2016 – Roemenië mag dit jaar niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival door schulden van omroep TVR aan de EBU.

2012 – Arsenal-voetballer Robin van Persie wordt door zijn collega’s in de Engelse Premier League uitgeroepen tot PFA Players’ Player of the Year.

2009 – Martin Bril (49) overleden.
Hij was een Nederlandse columnist, schrijver en dichter.

Toon Hermans

Toon Hermans

2000 – Toon Hermans (83) overleden.
Hij was een Nederlandse cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Met Wim Kan en Wim Sonneveld behoorde hij tot de grote drie van het cabaret van na de Tweede Wereldoorlog.
Bekendheid kreeg Hermans door zijn formule van de onemanshow, een voorstelling door één man uitgevoerd (weliswaar ondersteund door een paar muzikanten), die hij als eerste in het Nederlandse taalgebied introduceerde (Wim Sonneveld, Wim Kan en latere generaties zijn hem daarin gevolgd). Hoewel zijn werk vaak als cabaret beschouwd wordt, is het dat eigenlijk niet. Hij beschouwde zichzelf als een clown, en dat is waarschijnlijk de meest juiste typering. Het was pure kolder, omlijst door liedjes waarin het leven geprezen werd, of die ook kolderiek waren.

2000 – Agenten van de federale overheid halen Elián González uit het huis van zijn verwanten in Miami (Florida) en brengen hem naar zijn Cubaanse vader in Washington D.C..
Elián González is een Cubaans staatsburger die als jongetje van 5 het onderwerp was van een internationaal conflict over zijn verblijfsstatus. Zijn moeder kwam om in een schipbreuk tijdens haar vlucht in een primitieve boot naar de Verenigde Staten.
Nadat Elián, die door zijn moeder was meegenomen, in Florida arriveerde, eiste zijn vader, Juan Miguel González, dat hij naar hem zou terugkeren. De familie van de moeder in de VS wilde hem echter (ook na diverse rechterlijke uitspraken) bij zich houden.

1997 – Marga van Arnhem (56) overleden, Nederlands radio- en televisiepresentatrice.

1997 – In Lima (Peru) wordt met geweld een einde gemaakt aan een gijzeling van 126 dagen in de residentie van de Japanse ambassadeur.

Richard Nixon

Richard Nixon

1994 – Richard Nixon (81) overleden, 37ste president van de Verenigde Staten
Richard Nixon (Yorba Linda (Californië), 9 januari 1913 – New York City (New York), 22 april 1994) was een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij was de 37e president van de Verenigde Staten van 1969 tot 1974.
Als gevolg van het Watergateschandaal trad Nixon op 9 augustus 1974 af om impeachment te voorkomen. Zijn opvolger Gerald Ford verleende hem bij voorbaat gratie, een omstreden besluit.

1992 – 206 mensen verliezen het leven bij twee explosies in Guadalajara, Mexico.

1961 – In Algiers mislukt een staatsgreep van Franse militairen tegen president De Gaulle.

1952 – Het VVD-kamerlid Wendelaar stelt in de Eerste Kamer vragen over het gedicht Oote oote oote Boe van Jan Hanlo.
Jan Hanlo (Bandung, Nederlands-Indië, 29 mei 1912 – Maastricht, 16 juni 1969) was een Nederlandse dichter en schrijver.
Vanaf 1944 schreef Hanlo gedichten, waarvan met name ‘Oote’ de aandacht trok. Dit klankgedicht (Hanlo sprak zelf van ‘kinderbrabbeltaal’) verscheen in 1952 in het door het rijk gesubsidieerde tijdschrift Roeping. Het blad Elsevier besteedde daar aandacht aan en het VVD-Eerste Kamerlid Willem Carel Wendelaar stelde vervolgens Eerste Kamervragen over de subsidie aan het blad dat Hanlo’s ‘infantiel gebazel’ publiceerde. Dat leverde de nodige publiciteit op.

1930 – Het Verenigd Koninkrijk, Japan en de Verenigde Staten tekenen in Londen een verdrag waarin de onderzeebootoorlog en de bouw van marineschepen worden gereguleerd.

Jac. P. Thijsse

Jac. P. Thijsse

1905 – Oprichting Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten in Amsterdam.
Het initiatief daartoe werd genomen door Jac. P. Thijsse.
Jacobus Pieter Thijsse (Maastricht, 25 juli 1865 – Overveen, 8 januari 1945) was een Nederlands onderwijzer, veldbioloog en natuurbeschermer. Hij werd vooral bekend door natuureducatie en zijn activiteiten voor de natuurlijke historie, veldbiologie en natuurbescherming. Hij schreef een groot aantal boeken, aanvankelijk samen met zijn vriend Eli Heimans, die in 1914 overleed.
In 1904 werd Thijsse gevraagd om de tekst te verzorgen voor albums van koekjesfabrikant Verkade. Bij de koekjes van Verkade zaten plaatjes die men in de albums kon plakken, ter illustratie van de tekst van Thijsse. Thijsse schijnt te hebben uitgeroepen: “Ze hebben me voor de reclame gevraagd!” . Hij deed het uiteindelijk toch en de albums werden een groot succes.

1915 – Tijdens de Eerste Wereldoorlog maken Duitse troepen bij Ieper (België) voor het eerst gebruik van gifgas in de Ieperboog.

1899 – Israël David Kiek geboren te Groningen.
Hij was een Nederlands fotopionier. Zijn achternaam is in Nederland synoniem geworden voor de pretentieloze, uit de losse pols geschoten foto: het kiekje.
Hij overleed te Leiden op 14 mei 1899.

1889 – De Amerikaanse president Benjamin Harrison stelt Oklahoma open voor vestiging door kolonisten.

1864 – Het Amerikaans Congres bepaalt bij wet dat op alle in de Verenigde Staten geslagen munten de inscriptie In God We Trust”  moet staan.

Israël David Kiek

1811- Israël David Kiek geboren te Groningen.
Hij was een Nederlands fotopionier. Zijn achternaam is in Nederland synoniem geworden voor de pretentieloze, uit de losse pols geschoten foto: het kiekje.
Hij overleed te Leiden op 14 mei 1899.

 

 

 

Michiel Adriaenszoon de Ruyter

Michiel Adriaenszoon de Ruyter

1676 – Onder de rook van de Etna bij Agosta raken de Franse vloot, onder Abraham Duquesne en de Nederlands-Spaanse vloot, onder Michiel de Ruyter slaags.
Tijdens de slag raakt Michiel de Ruyter zwaar gewond.
Michiel de Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr, ofwel grootvader) is de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart.
Bij het uitbreken van de Eerste Engelse Zeeoorlog, deed de Zeeuwse Admiraliteit met succes een beroep op zijn plichtsbesef en hij werd een belangrijk vlootvoogd. Hij bleef bij de marine in vaste dienst, die de hele periode van de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen bestreek.
Tijdens de Slag bij Agosta werd De Ruyter door een kanonskogel geraakt aan zijn rechterbeen dat verbrijzeld werd, en aan zijn linkervoet, waarvan het voorste deel werd afgeschoten. Zijn been werd geamputeerd en in eerste instantie leek hij te herstellen. Na enige dagen trad er wondkoorts op omdat de wond geïnfecteerd was geraakt. Michiel de Ruyter overleed een week later in de baai van Syracuse aan de gevolgen daarvan, aan boord van ’s lands schip van oorlog d’Eendraght.

1529 – Verdrag van Zaragoza waarbij het westelijk halfrond wordt verdeeld tussen Spanje en Portugal.

Hendrik VIII van Engeland

Hendrik VIII van Engeland

1509 – Hendrik VIII bestijgt de troon van Engeland na de dood van zijn vader.
Hendrik VIII (Greenwich, 28 juni 1491 – Westminster, 28 januari 1547) was van 1509 tot zijn dood koning van Engeland, heer van Ierland en later ook koning van Ierland. Hij stamde uit het Huis Tudor en was een zoon van Hendrik VII en Elizabeth van York.
Hendrik staat bekend als het prototype van de zelfbewuste renaissance-vorst. Hij was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Hij werd echter ook beschouwd als liefdeloos, egoïstisch en wreed. Tegenstrevers, echtgenotes of dienaren die hem in de weg stonden, ruimde hij meedogenloos uit de weg. Hendrik was berucht vanwege zijn huwelijksperikelen: hij heeft zes vrouwen gehad, van wie hij er twee liet onthoofden.

1500 – Portugal eist Brazilië op als kolonie.

238 – Crisis van de 3e eeuw: De Romeinse Senaat verklaart Maximinus I Thrax tot staatsvijand, ze benoemt in een spoedzitting Pupienus en Balbinus tot keizers van Rome.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 22 april 2020