Wat gebeurde er op 17 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2019 – Bij een ongeluk met een touringcar op Madeira komen 29 Duitsers om het leven.

2018 – Barbara Pierce Bush (92) overleden.
Zij was de echtgenote van voormalig Amerikaanse president George H.W. Bush en was deswege First Lady van de Verenigde Staten van 1989 tot 1993. Het echtpaar huwde in 1945 en ze kregen zes kinderen waaronder voormalig president George W. Bush en gouverneur Jeb Bush.

2016 – Enrico Gasparotto wint voor de tweede keer de Amstel Gold Race.

2013 – Tiny Muskens (77) overleden.
Hij was een Nederlandse geestelijke en een bisschop van de Rooms-katholieke Kerk.

2005 – Na de voetbalwedstrijd FeyenoordAjax zijn er hevige rellen tussen supporters van deze clubs.

1996 – Levenslang voor Erik en Lyle Menendez uit Los Angeles, die hun welgestelde ouders hebben vermoord.
Ter verdediging voerden ze aan dat hun misdaad werd ingegeven door jarenlang misbruik door hun ouders.

1987 – De Philipsdam wordt gesloten. Daarmee zijn de Deltawerken voltooid.
De Philipsdam is een onderdeel van de Deltawerken. Met de bouw van de Philipsdam werden de wateren Krammer en Volkerak direct afgesloten van de Oosterschelde. De Philipsdam loopt van de Grevelingendam naar Sint Philipsland. De Philipsdam is bewegwijzerd als N257.

1986 – Een symbolisch vredesverdrag wordt getekend, waarmee er een officieel einde kwam aan de Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog tussen de Scilly-eilanden en Nederland.
De Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog (1651–1986) is de naam van een conflict tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Scilly-eilanden (bij de zuidwestkust van Engeland). Het conflict vloeide voort uit de Nederlandse inmenging in de Engelse Burgeroorlog. De zogenaamde “oorlog” duurde 335 jaar zonder dat er een schot werd gevuurd en zou de langste oorlog in de geschiedenis zijn, zonder slachtoffers. Hoewel de geldigheid van de oorspronkelijke oorlogsverklaring in twijfel wordt getrokken en er bij de Vrede van Westminster al een einde aan de oorlog zou zijn gekomen, werd in 1986 alsnog een symbolische vrede getekend.

1985 – Omroepstaking in Nederland: geen radio- en tv-uitzendingen.

1975 – De Rode Khmer valt de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh binnen. Pol Pot wordt premier van Cambodja.

1971 – Bangladesh roept de onafhankelijkheid uit.

1970 – Veilige terugkeer Apollo 13, na een bijna-ramp in de ruimte.

1968 – Prins Maurits geboren.
Hij is de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Hij wordt officieel aangeduid met Zijne Hoogheid Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven; in de dagelijkse omgang wordt hij kortweg prins Maurits genoemd.

1961 – Mislukte invasie in de Varkensbaai (Cuba).

1946 – Syrië wordt onafhankelijk van Frankrijk.

Hannie Schaft

Hannie Schaft

1945 – Hannie Schaft (24) overleden.
Zij was een Nederlandse communiste en verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze ontving postuum het Nederlandse Verzetskruis en de Amerikaanse Medal of Freedom. Door twee boeken en twee films over haar leven is zij een van de bekendste Nederlandse verzetsstrijdsters geworden. Schaft nam steeds actiever deel aan het verzet en hielp onderduikers met gestolen bonkaarten en persoonsbewijzen. Haar schuilnaam werd Hannie en haar bijnaam het meisje met het rode haar. Uiteindelijk sloot ze zich aan bij de Raad van Verzet (RVV), een organisatie die door haar nauwe banden met de CPN door andere verzetsbewegingen sterk werd gewantrouwd. Samen met anderen pleegde ze verschillende aanslagen op Duitsers, collaborateurs en landverraders. Hannie werd door de Duitse bezetter gehaat omdat ze aan het einde van de oorlog nog allerlei, in hun ogen zinloze, aanslagen pleegde. Ze werd op 21 maart 1945 bij een wegversperring aan de Jan Gijzenkade (bij de Mauermuur) gearresteerd toen ze illegale bladen en een wapen bij zich bleek te hebben.
Hoewel aan het einde van de oorlog een akkoord bestond tussen de bezetters en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) om geen vrouwen om te brengen, werd Hannie op 17 april 1945 — drie weken voor het einde van de oorlog — in opdracht van Willy Lages doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal. Hierbij zou ze, na een schampschot, koelbloedig hebben gezegd: “Ik schiet beter”, waarna SD’er Maarten Kuiper zijn machinepistool op haar leeg schoot.

1945 – De Wieringermeer wordt door de Duitsers onder water gezet.

1945 – Apeldoorn wordt bevrijd.

1941 – Het Koninkrijk Joegoslavië wordt door de bezetters opgeheven.

1915 – Op 17 april 1915 werden zware mijnladingen onder de Duitse stellingen op Hill 60 tot ontploffing gebracht, het begin van de Tweede Slag om Ieper

1573 – Slag bij Vlissingen, een zeeslag tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

1492 – Columbus ondertekent een contract om voor Spanje via de westroute naar Indië te varen voor specerijen.

1427 – Jan IV van Brabant (24) overleden.
Hij was hertog van Brabant en Limburg van 1415 tot aan zijn dood. Hij was de oudste zoon van Anton van Bourgondië en Johanna van Saint-Pol.

69 – Otho pleegt zelfmoord, Aulus Vitellius Germanicus wordt als princeps (cf. keizer) geïnstalleerd en ontbindt de Praetoriaanse Garde.

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 17 april 2020