Wat gebeurde er op 10 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

Louis van Dijk (1941-2020)

2020 –  Louis van Dijk (78) overleden.
Hij was een Nederlandse pianist. Van Dijk werkte jarenlang samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List in het ensemble Shaffy Chantant. In latere jaren trad hij vaak op met Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven onder de naam Gevleugelde Vrienden. Louis van Dijk kreeg 4 Edisons en zijn opnamen werden onderscheiden met 19 gouden en 3 platina platen.
In 2017 werd bekend dat Van Dijk aan alzheimer leed.

 

2019 – sc Heerenveen zet trainer Jan Olde Riekerink op non-actief.
Zijn team staat tiende en staat te laag om de play-offs voor Europees voetbal te halen.

2013 – Fotografe Ilvy Njiokiktjien wordt eerste Fotograaf des Vaderlands.
De Fotograaf des Vaderlands is een persoon die gedurende één jaar als ambassadeur optreedt voor de Nederlandse fotografie. Het idee is in navolging van de Dichter des Vaderlands. Jaarlijks wordt in het voorjaar de Fotograaf des Vaderlands gekozen, vervolgens in het najaar een fotoweek over het thema georganiseerd.

2010 – Vliegramp bij Smolensk, waarbij onder meer de president van Polen en zijn vrouw omkomen.
Het Poolse regeringsvliegtuig, een Tupolev Tu-154, stortte kort voor de landing neer nabij het militair vliegveld van de Russische stad Smolensk, hoofdstad van de gelijknamige oblast tegen de grens met Wit-Rusland. Alle inzittenden kwamen bij het ongeluk om het leven, onder wie president Lech Kaczyński, diens vrouw en verscheidene andere hoogwaardigheidsbekleders.

Prinses Ariane

2007 – Prinses Ariane geboren.
Ariane Wilhelmina Máxima Ines, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is de derde dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Ariane is derde in de lijn van troonopvolging.

 

 

Wally Tax

Wally Tax

2005 – Wally Tax (57) overleden.
Hij was een Nederlandse zanger en componist. Tax werd geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Oekraïense moeder die elkaar in een Duits werkkamp van de Arbeitseinsatz hadden leren kennen. Hij begon als zanger van de Amsterdamse band The  Outsiders, die hij op 12-jarige leeftijd oprichtte. De eerste single “You mistreat me” kwam in 1965 uit. De groep brak door toen zij in het voorprogramma van The Rolling Stones speelde.
In 1973 ging Tax definitief solo. Hij scoorde vier hits in 1974, waaronder Miss Wonderful en It ain’t no use. Dat jaar ontving Tax de Zilveren Harp. Zijn laatste hit als uitvoerend muzikant was in 1977 met Let’s dance. Vanaf dat moment was Tax actief als schrijver voor onder anderen Lee Towers (It’s raining in my heart) en de band Champagne (Rock ‘n’Roll Star, Oh Me Oh My Goodbye en Valentino).
Tax overleed op 57-jarige leeftijd in zijn woning te Amsterdam. Na zijn dood vertelde een buurtbewoner aan AT5 dat Tax vaak een klein bedrag bij hen kwam ‘lenen’. Nooit een rond bedrag, maar immer het afgepaste bedrag dat hij tekort kwam om een biertje te kunnen kopen. De buurtbewoners waren aan deze vorm van artiestenbelasting gewoon geraakt en spraken onderling van “de Wally-taks”.

2001 – Instorting van de toneeltoren-in-aanbouw van Schouwburg Het Park in Hoorn.
De bouw startte in 2000; op 20 december van dat jaar werd het hoogste punt bereikt. Ten gevolge van een ondeugdelijke constructie en slecht weer stortte de toneeltoren-in-aanbouw om even voor vier uur ’s morgens met donderend geraas in. Dankzij het nachtelijk uur van de catastrofe waren geen slachtoffers te betreuren.

1998 – De Noord-Ierse partijen bereiken op Goede Vrijdag een vredesakkoord.
Aan dertig jaar geweld lijkt daarmee een einde gekomen.

1972 – Een aardbeving met een kracht van 7,2 treft de Iraanse stad Ghir Karzin en een gebied van 250 kilometer daaromheen.
Meer dan 5300 mensen komen om.

1970 – Paul McCartney deelt mee dat hij uit The Beatles stapt.

Flinstones

Flintstones

1962 – Voor het eerst zijn de Flintstones op de Nederlandse tv te zien.
The Flintstones (Engels voor vuurstenen) is een Amerikaanse animatieserie, die wordt gezien als een van de succesvolste animatieseries aller tijden. De serie is gecreëerd door het duo Hanna-Barbera en draaide zes seizoenen.
De serie speelt zich af in de steentijd, in het fictieve plaatsje Bedrock. Hierin leven uitgestorven dieren als mammoeten, dinosauriërs, pterosauriërs, sabeltandtijgers en dodo’s samen met holbewoners. Daarbij ging men eraan voorbij dat dinosauriërs en pterosauriërs allang uitgestorven waren toen de mens op aarde verscheen.
Het bijzondere van de serie en een vaste bron van de humor, is dat allerlei aspecten die normaal waren in het Amerika van de jaren 60, maar volledig onbekend zijn in de prehistorie (denk aan televisie, auto, platenspeler, bowlingbaan, buitenwijk), in de fictieve wereld van de Flintstones wél voorkomen, zij het in steentijdvorm.

1938 – In Oostenrijk wordt een referendum gehouden over de aansluiting bij Duitsland, 90% stemt voor.
De Anschluss is een feit.

1912 – De Titanic verlaat de haven van Southampton, Engeland.

1605 – Kroning van Paus Leo XI in Rome.

Lodewijk de Stamelaar

Lodewijk de Stamelaar

879 – Lodewijk de Stamelaar (32) overleden.
Hij was koning van West-Francië. Lodewijk was een zoon van Karel de Kale en Ermentrudis van Orléans. Hij was zwak en ziekelijk, en hield van vrede en rechtvaardigheid. Doordat hij stotterde had hij veel moeite om serieus genomen te worden als koning.
Hij was een achterkleinzoon van Karel de Grote.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 10 april 2020