Wat gebeurde er op 21 februari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2023 – De Russische president Vladimir Poetin verklaart in een toespraak voor het parlement dat hij New START, het enige nog geldende kernwapenontmantelingsverdrag tussen Rusland en de VS, opschort.

2022 – De Russische president Poetin erkent in een lange toespraak de (zelfverklaarde) volksrepublieken Donetsk en Loegansk die gedeeltelijk op Oekraïens grondgebied liggen als onafhankelijk.
Gelijktijdig trekken Russische strijdkrachten de regio’s binnen voor een zogenoemde vredesmissie. Gevreesd wordt voor een verdere escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne.

2020 – Jaap Stobbe (83) overleden.
Hij was een Nederlands clown en acteur. Stobbe was onder andere bekend door zijn vertolking van de Plaaggeest in de jeugdserie Bassie & Adriaan: De Plaaggeest.

2018 – De Nederlandse schaatsers hebben  brons veroverd op de olympische ploegachtervolging.
De titelverdediger won in de troostfinale van Nieuw-Zeeland, nadat de latere winnaar Noorwegen verrassend te sterk was in de halve eindstrijd. Kramer, Blokhuijsen en Roest reden met 3.38,46 duidelijk sneller dan de Nederlandse tijd in de kwartfinales van zondag (3.40,03), maar de ontketende Noren snelden naar een olympisch record van 3.37,08.

2018 – De Nederlandse schaatssters zijn woensdag de olympische titel op de ploegachtervolging kwijtgeraakt aan Japan. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong waren in de finale niet opgewassen tegen het team van de Nederlandse bondscoach Johan de Wit. De Nederlandse schaatssters moesten genoegen nemen met het zilver.

2010 –  Ireen Wüst wint goud op de 1500 meter schaatsen tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver

2005 – Wikipedia ondervindt een stroomstoring en is voor dataherstel één dag offline.

1990 – In het Groningse Beerta wordt een driejarig meisje zodanig door een pitbull toegetakeld dat zij eraan overlijdt.

Walter en dochter Tessa

1989 – Walter Ooms geboren.
Zoon van John Ooms en Ada Vellekoop.

1985 – Dertiende Elfstedentocht, gewonnen door Evert van Benthem in een tijd van 6.47.44.
Lenie van der Hoorn wint bij de vrouwen.

1960 – Fidel Castro (Cuba) nationaliseert alle bedrijven.

1916 – Begin van de Slag om Verdun.

1909 – De Rotterdamse politie stelt een rijwielbrigade in.

1907 – De veerboot SS Berlin breekt tijdens een storm in twee stukken op de pier van Hoek van Holland. 128 mensen komen om. Slechts zestien personen overleven de ramp.

1848 – Karl Marx publiceert het Manifest van de Communistische Partij.

1816 – Kroonprins Willem, de latere Koning Willem II trouwt met Anna Paulowna, een dochter van Tsaar Paul I van Rusland.
Willem Frederik George Lodewijk (1792 –1849), prins van Oranje-Nassau, was van 28 november 1840 tot aan zijn dood in 1849 koning der Nederlanden, groothertog van Luxemburg en hertog van Limburg.
Anna Paulowna (1795 – 1865), grootvorstin van Rusland, behorend tot het huis Romanov, was als echtgenote van koning Willem II van 1840 tot 1849 koningin der Nederlanden.

1811 – Ontdekking van chloor wereldkundig gemaakt door Humphry Davy.

1677 – Baruch Spinoza (44) overleden.
Hij was een Nederlandse filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper uit de vroege Verlichting. Hij was van Sefardisch-Joodse afkomst. Zijn levensmotto was Caute (behoedzaam). Tijdgenoten omschreven Spinoza als een zachtmoedig, rustig en bescheiden mens.

1431 – Begin van het proces tegen Jeanne d’Arc in Rouen.
Jeanne d’Arc (ca. 1412  – 1431), bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk. Als jong meisje van eenvoudige afkomst speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk, wat in het tijdskader een opmerkelijke prestatie was. Op negentienjarige leeftijd werd ze door een partijdige kerkelijke rechtbank veroordeeld en stierf ze op de brandstapel in Rouen.

639 – Pepijn van Landen (±59) overleden, Frankisch hofmeier.
Hij was van 623 tot 629 en vanaf 639 hofmeier van het Frankische koninkrijk Austrasië onder de Merovingische koningen Chlotharius II, Dagobert I en Sigibert III.  Pepijn van Landen was gehuwd met Ida van Nijvel (592–652). Pepijn en Ida van Nijvel hadden een dochter Begga, die trouwde met Ansegisel, de zoon van Arnulf van Metz. Een zoon uit dit huwelijk, Pepijn van Herstal, was de overgrootvader van Karel de Grote in de mannelijke lijn.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

johnooms-nl

© 21 februari 2024